HDP’den İstanbul Sözleşmesi savunması: 5 bölümden oluşacak

HDP’den İstanbul Sözleşmesi savunması: 5 bölümden oluşacak
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Danıştay’a dava açan HDP, 7 Haziran’da 5 bölümden oluşan bir savunma yapacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kadınların hukuk mücadelesi sürüyor. Kararın iptali talebiyle açılan 200’e yakın davaya ilişkin duruşmalardan 10’u, 28 Nisan’da Danıştay 10'uncu Dairesi’nde görüldü. Danıştay Savcısı, kararın iptal edilmesi yönünde mütalaa sundu. Danıştay’ın kararı beklenirken, diğer başvurulara dair 7, 14 ve 23 Haziran’a duruşma günü verildi. Haziran ayında görülecek duruşmaların ardından kararın açıklanması bekleniyor.

 Danıştay’ın belirlediği günlerde, 27 ayrı başvuruya dair duruşmalar gerçekleştirilecek. Bu başvurulardan 22’si barolara ait. 7 Haziran’da, Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, SOL Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Malatya, Zonguldak, Çanakkale, Kars, Artvin, Denizli, Kırklareli boralarının yaptığı başvuruların duruşmaları görülecek.

HDP’NİN SAVUNMASI 5 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ile HDP Hukuk Komisyonu’ndan avukatlar savunma yapacak. Duruşmaya HDP Kadın Meclisi ve kadın milletvekilleri de katılacak. HDP’nin savunması, "Savunmaya Giriş", "Politik Kısım", "Tarihsel Kısım", "Hukuki Kısım" ve "Genel Değerlendirme" şeklinde 5 bölümden oluştu.

 ‘KADINA YÖNELİK ŞİDDET ERKEK EGEMEN SİSTEMDEN KAYNAKLI’

"Savunmaya Giriş" kısmında kadına yönelik şiddetin erkek egemen sistemden kaynaklı olduğuna dikkat çekilirken, İstanbul Sözleşmesi’nin sadece şiddetle mücadele anlamı taşımadığı, yapısal sorunun temeline indiği ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasını amaçladığı ifade edilecek. Yine sözleşmenin din, dil, ırk farklılıklarından dolayı kişilerin mağdur edilmemesini esas aldığına işaret edilecek. Kürt bölgelerinde resmi kurumlarda Kürtçe kullanılmaması ve sosyal hayatta yasaklanması nedeniyle kadına şiddette yansımalarından örnekler verilecek. Sözleşmenin devlete yükümlülükler ve görevler yüklediği vurgulanacak.

NAHİDE OPUZ DAVASI’NA DİKKAT ÇEKİLECEK

"Tarihsel Kısım" başlığında, verilerle kadına yönelik şiddetin tarihselliğini ve İstanbul Sözleşmesi’nin önemi anlatılacak. Sözleşme’nin imzalandığı 2011 yılı ile 2021 yılı arasında yaşanan kadın cinayetlerinin verilerine de yer verilecek bölümde, "Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamaya iten neden ve olay" sorusu üzerinde durulacak. Sözleşmenin imzalanması ve uygulanması ardından toplumda ve yargıdaki ilk zaman değişimlerine de vurgu yapılacak savunmada, Nahide Opuz Davası’na dikkat çekilecek. Aile içi şiddeti önlemeye yönelik 6284 sayılı yasanın hazırlanması itilen sürece ayna tutulacak.

 İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN GETİRDİĞİ HUKUKİ YÜKÜMLÜLÜKLERE DİKKAT ÇEKİLECEK

Savunmanın "Hukuki Kısım" başlığı altında İstanbul Sözleşmesi’nin getirdiği hukuki yükümlülüklere dikkat çekilecek. Bu kapsamda sözleşmenin getirdiği kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, kadınların her türlü şiddetten korunması, kadınlara yönelik şiddetin faillerin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılması, psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, tecavüz, zorla evlendirme, kadın sünneti, kürtaja zorlama, zorla kısırlaştırma, tecavüz ve taciz dâhil cinsel şiddet olmak üzere kadına yönelik şiddetin tüm türlerini içerdiği vurgulanacak.

CUMHURBAŞKANI’NIN SÖZLEŞMEYİ KALDIRMA YETKİSİ DETAYLANDIRILACAK

 Sözleşmenin aynı zamanda şiddetin ekonomik ve psikolojik boyutlarının da savunmada altı çizilecek. Yine, kadına yönelik şiddetin ister kamusal ister özel alanda olsun, bir insan hakkı ihlali olduğuna, ayrımcılığın bir biçimi olarak anlaşılması gerektiğine dikkat çekilecek. Aynı başlık altında "Sözleşmede kadına karşı şiddetin önlenmesi için ne gibi hükümler var" sorusu üzerinden yanıt değerlendirme yapılacak. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı’nın Sözleşmeyi kaldırma yetkisinin nasıl olmadığı detaylandırılacak.

AKP’NİN KADIN POLİTİKALARI MERCEK ALTINA ALINACAK

Savunmanın önemli başlıklarından biri olan "Politik Kısmı" adı altında AKP’nin kadın politikaları mercek altına alınacak. Sözleşmeden çekilme kararına giden süreçte sarf edilen sözler ve uygulanan pratik anlatılacak. Yine sözleşmeden çıkılması ardından kadına yönelik artan şiddet ve yaşanan şüpheli ölümlerdeki artış aktarılacak. Aynı zamanda Kürt illerinde kadına ve çocuğa yönelik uygulanan şiddet vakalarındaki cezasızlık politikası ile mülteci/göçmen kadınlara karşı cezasızlık başlıkları da önemli noktalardan olacak.

‘KADINLAR DOĞASINA-SUYUNA, YAŞAM ALANLARINA SAHİP ÇIKTIĞI İÇİN YARGILANIYOR’

Savunmanın son bölümünde, HDP’li kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme ardından verilen mücadele ve yapılan saldırılara dikkat çekilecek. Ayın bölümde şu ifadeler yer alıyor: "Kadınlar doğasına-suyuna, yaşam alanlarına sahip çıktığı için yargılanıyor. Kadınlar, en kutsal mücadele olan barış mücadelesini yürüttüğü için yargılanıyor. Kadınlar kadın özgürlükçü, demokratik bir toplumu savunduğu için yargılanıyor. Kadınlar faşizme biat etmediği için yargılanıyor. İşte kadınlar tam da mücadele ettiği, kadın mücadelesinin faşizme, tekçiliğe, ırkçılığa ve nefret siyasetine karşı öncü bir mücadele olduğu için yargılanıyor. Yani kadınlar mücadeleleriyle İstanbul Sözleşmesini somut olarak uygulamaya çalıştıkları için yargılanıyor. Kadın mücadelesi durdurulamaz."(MA)

Öne Çıkanlar