HDP’den kanun teklifi: ‘Kur korumalı’ mevduat sistemi kaldırılsın

HDP’den kanun teklifi: ‘Kur korumalı’ mevduat sistemi kaldırılsın
HDP’li Garo Paylan, Kur Korumalı Mevduat Sisteminin şu ana kadar kamuya maliyetinin 75 milyar TL’yi aştığını belirtti, sistemin kaldırılması için kanun teklifi verdiklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, yaptığı açıklamada "Kur Korumalı Mevduat Sistemi’ne" son verilmesi için kanun teklifi verdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "faiz sebep enflasyon sonuç" tezindeki ısrarının TL’de büyük değer kayıplarına yol açtığını belirten Paylan, sistemi "yoksullardan toplanan vergilerin zenginlere aktarılması" şeklinde yorumladı.

‘ÖDENECEK TUTAR 75 MİLYAR LİRA’

Paylan şunları söyledi:

"Kur Korumalı Mevduat sisteminde; mevduat getirileri, dolar getirisinin altında kaldığında aradaki fark bütçeden ödeniyor. Uygulamanın başlatıldığı ilk günlerde 11,60 TL olan dolar kuru bugün 14,80 TL’yi aştı. Yıllık yüzde 19 faizi beğenmeyen Erdoğan, KKM ile yıllık yüzde 110 faiz ödüyor! Bu dönemde "dolar garantili faiz sistemine" para yatıranlar, üç ayda net yüzde 27,5 faiz elde etti! Ödenen faizin yıllık karşılığı yüzde 110, yıllık bileşik faizi ise yüzde 164’tür."

Dolar garantili faiz sisteminin, Hazineyi çökertebileceğine ve ‘hiper enflasyona’ yol açabileceğine dikkat çeken Paylan,

"İktidar; döviz hesaplarından TL hesaplarına dönüşlerin yüksek olacağı, döviz talebinin düşeceği, kurların yükselmeyeceği, yükselse dahi müdahaleyle durdurulacağı ve böylece Kur Garantili Mevduat Sistemi’nin Hazine’ye yük getirmeyeceği hesabını yaptı. Fakat aradan geçen süre içerisinde, döviz rezervlerini tüketme pahasına yapılan bütün müdahalelere rağmen, dolar kurundaki artış durdurulamadı. Hatta dolarla birlikte, enflasyon ve faiz de patladı. Kur Garantili Mevduat Sistemiyle Hazine ve Merkez Bankasından ödenecek tutar daha şimdiden 75 Milyar TL’yi bulmuştur! İktidar, dar gelirli yurttaşlarımızın vergilerini zenginlere aktarmak yetmiyormuş gibi şimdi de yoksul Ayşe’nin, Ahmet’in, Agop’un vergilerini, Hans’a George’a aktaracak bir çark kurmaktadır!" dedi.

'BÜTÇEDE KARA DELİK'

Kur Garantili Mevduat sisteminin bütçede kara delik olduğunu söyleyen Paylan şöyle devam etti:

"Kur Garantili Mevduatı "muhteşem bir sistem" olarak tanıtan Hazine ve Maliye Bakanı, ne yazık ki işi bilmemekle kalmamakta, hesap da bilmemektedir! Tüm itirazlarımıza rağmen, AKP-MHP İttifakının devreye soktuğu Kur Korumalı Mevduat Sistemi bütçede kara bir delik açmıştır. Bu sisteme, bugüne kadar 600 milyar TL girmiştir. Hazine ve Maliye Bakanı ise bu sistemin Hazineye maliyetinin yalnızca 15 milyar TL olacağını ifade etmektedir."

 

 

Öne Çıkanlar