HDP’den kayyım karşıtı yürüyüşe katılım çağrısı

HDP’den kayyım karşıtı yürüyüşe katılım çağrısı
HDP 3 büyükşehir belediyesine kayyım atama yıl dönümünde Diyarbakır’da yürüyüş düzenleyecek. HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu,  halkı yürüyüşe destek vermeye çağırdı.

Remzi BUDANCİR 


+GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanması yıl dönümü olan 19 Ağustos’ta (yarın) Diyarbakır’da, kayyım atamalarının ardından başlatılan eylemlerin adresi olan Lise Caddesi'nde bulunan Çarmar Market’in önünde basın açıklaması yapacak.  Açıklamaya HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ yanı sıra HDP milletvekilleri ve yöneticileri katılacak. Basın açıklamasının ardından Lise Caddesi'nden Dağ Kapı Meydanı'na doğru yürüyüş düzenlenecek.

YÜRÜŞE KATILIM ÇAĞRISI

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, yürüyüş öncesi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde basın açıklaması yaptı.  HDP, DBP il yöneticileri, TJA aktivislerinin katıldığı açıklama öncesi polis bölgede yoğun önlem aldı. Parkın etrafına çok sayıda otobüs, zırhlı araç, TOMA ve çevik kuvvet ekibi konuşlandırıldı.  Yarın yapılacak yürüyüşe ilişkin açıklamayı HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan Kürtçe, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eş başkanı Hayrettin Altun ise Türkçe yaptı.

CEYLAN: KAYYIM SİSTEMİ İRADE GASPIDIR

Konuşmasında kayyım uygulamasını ve kayyım politikasına sert tepki gösteren HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan,  kayyım politikasını asla kabul etmeyeceklerini söyledi.  Seçilmişlerin görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanmasını irade gaspı olarak nitelendiren Ceylan, halkın kayyım zihniyetine karşı olduğunu ifade etti. Ceylan, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atanma yıl dönümü olan 19 Ağustos’ta tepkilerini dile getirmek için yürüyüş düzenleyeceklerini söyledi.

ALTUN:  BUNU ADI FAŞİZMDİR

Ceylan’ın ardından bir konuşma yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Hayrettin Altun,  öncelikle kayyım uygulamasının net tanımlanması gerektiğini söyledi. Görevden alınanların halkın iradesi ile seçildiğini hatırlatan Altun, "Demokratik yapılan seçimlerden sonra başa gelenlerin işten alınmaları, yerine başka bireylerin atanması, veya devletlerin kendi demokrasilerinin dışında çıkması dünya bunun bir tarifi yapılmıştır. Bunun adı faşizmdir. Faşizm irade gaspını birlikte getirir. Bu irade gaspına karşı halkımız hayatın her alanında tepki koyar. Bu demokratik bir tepkidir. Çünkü seçilenler, seçilmişler ister mecliste olsun, ister yerel yönetimlerde olsun halkın iradesi ile başa gelmişlerdir. Halkın iradesi ile başa gelenlerin devletlerin anti demokratik müdahaleleriyle yerlerinden edilmeleri kabul edilir bir durum değildir" dedi. 

"HALK BELEDİYELERE 3 YERDE ARANARAK ALINIYOR"

Kayyım atanan belediyelerde uygulanan politikalara dikkat çeken Altun, kayyım öncesi ve sonrası dönemi hatırlattı. Halkın kendilerine belediyelere giderken karşılaştıkları uygulamaları anlattığını ifade eden Altun, "Konuştuğumuzda yurttaşlar, ‘daha önce elimizi kolumuzu sallayarak belediyelere gidiyorduk. Şu anda dört tane kapıda aranıyoruz’ diyor. Bundan daha büyük bir zulüm olur mu? Bu irade gaspını bundan daha iyi ifade edecek olan halkın iradesi ve istencidir. Biz bu coğrafyada halkın demokratik taleplerini hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız. Ama şu anda bizden istenen, hükmedilenlerin demokrasisidir" dedi. Altun, mücadeleyi demokratik temelde yapacaklarını vurgulayarak herkesi yarın yapılacak yürüyüşe davet etti.

ZILGIT VE ALKIŞLARA POLİS ENGELİ 

Açıklamanın ardından heyet,  Koşuyolu Parkı’nda bulunan esnafları ziyaret ederek yarın yapılacak olan yürüyüşe davet etti.  Parkın içinden yürüyen kitlenin zılgıt ve alkışla yürümesi üzerine çevik kuvvet polisleri kalkanlarla önlerini keserek engelledi. Kitleyi çembere alan polis, zılgıt ve alkışlarla yürümelerine izin verilmeyeceğini söyledi. Polis ile yapılan görüşmelerin ardından kitle çevik kuvvet eşliğinde esnaf ziyaretini sürdürdü. Koşuyolu parkından Ofis semtine kadar olan hatta esnafları ziyaret eden heyet, halkı yarın yapılacak yürüyüşe davet etti.

Öne Çıkanlar