HDP'den pandemi öneri paketi: 28 gün güvenceli kapanma

HDP'den pandemi öneri paketi: 28 gün güvenceli kapanma
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, "Hayatta kalmak için 28 gün güvenceli kapanma" başlıklı 8 maddelik öneri paketini açıkladı.

HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, HDP milletvekilleri Necdet İpekyüz, Habip Eksik ve Semra Güzel ile birlikte Covid-19 salgını ve alınması gereken önlemler konusunda TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. AKP iktidarının tercih ve uygulamaları sonucunda salgının tüm yurttaşlar için bir hayatta kalma mücadelesine dönüştüğünü ifade eden Paylan, "Hayatta Kalmak İçin 28 Gün Güvenceli Kapanma" başlıklı 8 maddelik öneri paketini açıkladı. 

'COVID-19 NEDENİYLE HER GÜN 4 İZMİR DEPREMİ YAŞIYORUZ'

"Covid-19 can almaya devam ediyor. Covid-19 her gün yüzlerce vatandaşımızın canını alırken bu durumu normalleştirmiş durumdayız. Yalnızca Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı bu turkuvaz tabloya baktığımızda dün 235 vatandaşımız canını Covi- 19'dan dolayı kaybetmiş durumda. Resmi rakamlara göre 235 olan Covid-19 nedeniyle olan ölüm sayılarının biz çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bu rakamların 500’ün çok daha üzerinde olduğunu biliyoruz," diyen Paylan, "Ama Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı sayılara göre Covid-19 yüzünden bir günde olan ölüm sayısı bile felakettir. Bakın memlekette bir uçak düşse 150 vatandaşımız hayatını kaybetse o gün ulusal yas ilan edilir. Türkiye’de Covid-19 nedeniyle her gün 4 uçak düşüyor. Memlekette bir maden faciası olsa o gün ulusal yas ilan edilir. Memlekette her gün iki Soma maden faciası oluyor. Bakın İzmir depremi oldu, 116 vatandaşımız hayatını kaybetti, bir hafta Türkiye'de hayat durdu. Covid-19 nedeniyle her gün 4 İzmir depremi yaşıyoruz. Maalesef bu durum normalleştirilmiş ancak bu durumun normalleşmesini kabul etmiyoruz," dedi.

'İKTİDAR YALANLAR SÖYLEYİP BİNLERCE YURTTAŞIMIZIN ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERDİ'

"Bunun için HDP olarak, HDP Kriz Masası, Ekonomi ve Sağlık Komisyonları olarak ölümleri durdurmak için 28 günlük tam kapanmayı öneriyoruz," diyan Paylan, "Covid-19 pandemisi Saray'ın vicdansız tercihleri sonucunda tüm yurttaşlarımız için bir hayatta kalma mücadelesine dönüşmüştür.. Bu ölümler şu anda kontrol altına alınabilmiş değil. Saray'ın yaptığı kısmî kapatmalar yeterli etkiyi göstermiyor ve hergün yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. AKP iktidarı aylardır pandemi ile ilgili yalanlar söyleyip ekonominin çarkını döndürmek için binlerce yurttaşımızın ölümüne sebebiyet verdi. Uygulanan kısmî kapanmalar da yeterli etkiyi göstermedi. Hergün yüzlerce vatandaşımız ölüyorsa biz HDP olarak buna sessiz kalamayız," ifadelerini kullandı.

"İktidar aylardır 'evde kal' çağrıları yapıyorama evde kal çağrılarına yalnızca ekonomik gücü olanlar uyabiliyor. Ama yaşamak için çalışmak zorunda olan yurttaşlarımız alt alta, üst üste minibüslerde, metrobüslerde, otobüslerde iş yerlerine gidiyorlar. Pandemi bu şekilde kontrol edilemez. Binlerce vatandaşımız metrobüs duraklarında,  minibüs duraklarında, otobüslerde, trenlerde, işyerlerine bu şartlarda gidiyorlar. İşyerlerindeki çalışma şartlarında ve yemekhanelerde binlerce işçi yan yana yemek yiyor sırt sırta çalışıyor. Covid-19’u işlerinde birbirlerine bulaştırıp evlerine götürüyorlar. Hem kendileri hayatlarını kaybediyorlar hem de ailelerinin ölümlerine sebep oluyorlar," diyen Paylan, "Bakın İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yaptığı açıklamalarda iş cinayetlerinin yüzde 54'ü Covid-19 nedeniyle oluyor. Şu anda emekçilerin yoksulların çalışmak zorunda olduğu günümüzde her gün yüzlerce vatandaşımız Covid-19 hastalığını kapıyor, evlerine gidiyor ve ailelerinin ölümüne sebebiyet veriyorlar. Biz buna sessiz kalamayız. Bakın aşı tartışmaları var. Aşı tüm yurttaşlara ulaştırılana kadar, pandemiyi kontrol altına almak için TTB’nin de önerdiği gibi zorunlu sektörler dışında tüm ekonomik faaliyetlerin durdurulmasını ve 28 günlük tam kapanmayı öneriyoruz. Ancak pandemideki 28 günlük kapanma ekonomik güvence sağlanmadan olmaz," dedi. 

'İŞSİZLERE 5 BİN, ESNAFA 10 BİN TL DOĞRUDAN DESTEK ÖNERİYORUZ'

"Almanya da tam kapanmaya gidiyor. Avrupa'da pek çok ülke tam kapanmaya gidiyor," diyen Paylan, "Onlar pandemiyi kontrol altına almak, halkın sağlığını güvence altına almak için tam kapanmayın diyorlar ama tam kapatmaya giderken esnafların toplam giderlerini yüzde 90’ına kadar karşılıyorlar. Her bir işçiye doğrudan gelir desteği veriyorlar. 10 milyarlarca euroluk destek veriyorlar. Saray'dan ne destek çıktı topu topu ayda 1000 liralık destek. Yani 100 euroluk destek. İşte kaynaklar savaşlara saraylara ve yandaşlara gidince esnaflara da bu kadar düşük bir destek çıkıyor ve dağ fare doğuruyor. Biz bu açıdan Covid-19’a 28 günlük tam kapanma süresinde işini kaybeden, işsiz olan, güvencesiz olan, gelirsiz olan tüm vatandaşlarımıza 5 bin TL doğrudan gelir desteği verilmesini öneriyoruz. Ve aynı şekilde işyeri kapatılan tüm esnaf, zanaatlar ve seyyar satıcılara da 10 bin tl doğrudan gelir desteği verilmesini istiyoruz. Bu rakamlar bazılarına yüksek gelebilir ama bütçe tercihlerini değiştirirsek bu rakamları ödemek mümkündür. İktidar işçilere de işsizlere de dar gelirlilere de borçludur. Esnaflarımız işçilerimizi bankalara borçlu, iktirada onlara borçludur. Onun için pandemiyi kontrol altına alacak 28 günlük kapanma süresince evde kalacak işçilere 5 bin TL ve esnaflara 10 bin TL doğrudan gelir desteği verilmesi mümkündür," diye devam etti.

8 MADDELİK ÖNERİ PAKETİ

Paylan, "şimdi sizlere tam 8 maddelik, kapanmanın nasıl olması gerektiğine dair önerilerimizi sunuyoruz," diyerek bunları şöyle sıraladı: 

Birinci madde: Hayati sektörler dışında tüm ekonomik faaliyetler durdurulmalıdır.

İkinci madde: 28 gün boyunca, şehirlerarası ve uluslararası tüm seyahatler durdurulmalıdır. Öte yandan yurttaşlarımıza yaşadıkları yerlerde fiziksel aktivite imkanı sağlanmalıdır. Yan, bu kapanma tam bir sokağa çıkma yasağı şeklinde uygulanmamalıdır. Yurttaşlarımıza kendi yerellerinde mutlaka sokağa çıkma imkanı sağlanmalıdır. 

Üçüncü madde: İhtiyaç duyulan sağlık personeli kadroları tamamlanmalı, salgının kontrol altına alınması için bütçe kaynakları seferber edilmelidir. Yani bu 28 günlük süreçte tüm hastalar tespit edilmeli, tüm bütçe kaynakları pandeminin kontrol altına alınması için seferber edilmelidir. 

Dördüncü madde: Yeterli miktarda ve nitelikli aşı gecikmeden halka ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Yani 28 günlük bu kapanma süreci aşının öncelikle risk gruplarına uygulanması için fırsattır aynı zamanda. Bu 28 günlük süreçte nitelikli aşı vatandaşlarımıza ulaştırılmalıdır. 

Beşinci madde: İşsiz olan, geliri olmayan tüm yurttaşlarımıza 28 günlük kapanma karşılığında 5 bin TL doğrudan gelir desteği verilmelidir.

Altıncı madde: İşyeri kapatılan tüm esnaf, zanaatkar ve seyyar satıcılara 28 günlük kapanma karşılığında 10 bin TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır. 

Yedinci madde: Tüm vergi borçları, bankalara olan tüm borçlar faizsiz biçimde ertelenmelidir. 

Sekizinci madde: Güvenceli kapanma boyunca elektrik, doğalgaz, su, internet ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olarak sağlanmalıdır. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar