HDP'den yeni ittifak

HDP'den yeni ittifak
'Kürdistan Seçim İttifakı' heyeti ile HDP heyetinin seçim işbirliği görüşmelerinde bir adım daha atıldı.

Remzi BUDANCİR


POLİTİKA - 24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği genel seçim çalışmaları sürüyor. Seçimlere sayılı günler kala Cumhurbaşkanlığı için yarışan adaylar netleşti, partilerin listesinden milletvekili olmak isteyen aday adaylarının başvuruları ise devam ediyor.

‘Kürdistan Seçim İttifakı’ adı altında bir araya gelen Kürt siyasi partileri de çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T), Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), AZADİ İnisiyatifi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) hem HDP’ye hem de HÜDA PAR’a seçimlerde ortak hareket etme teklifi götürmüştü. Bu gelişmenin ardından HÜDA PAR’ın da Kürdistan Seçim İttifakı’na dahil olacağı tartışmaları yapıldı.

MESUT TEK: HÜDA-PAR DA İTTİFAKTA OLSUN ÖNERİSİ BİZE AİT

Kürdistan Seçim İttifakı içinde olan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Mesut Tek, Artı Gerçek’e konuştu. HÜDA PAR’ın da bu ittifakın içinde olması gerektiği konusunda önerilerin kendilerine ait olduğunu ifade eden Mesut Tek, "Bu öneriyi hem HÜDA PAR, hem de HDP ile olan görüşmemizde dile getirdik. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Ondan sonraki şeyler bizim dışımızda gelişti. Yani Sezai Temelli’nin açıklamaları ve benzeri şeylere bizim dahlimiz yok" dedi.

"SİYASİ PARTİLER GEÇMİŞİ BİR TARAFA BIRAKIP, SAĞDUYULU DAVRANMALI"

Bu öneride bulunurken, "İttifak olarak Kürt toplumunda karşılığı olan, Kürt toplumundan oy alan bu iki siyasi partinin ilişkilerinin düzeltilmesinden yanayız" düşüncesi ile hareket ettiklerini belirten Tek, "Elbette ki geçmişte yaşanan olayları biliyoruz. Neler oldu, neler bitti… Artık geçmişe takılıp kalınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle Kürtlerin 24 Haziran seçimlerinde bloklar dışı bırakıldığı, bunun bir devlet politikası olduğu bir dönemde tüm Kürtlerin birlikte bu plana karşı bir cevabının olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle de her iki partinin biraz daha sağduyulu davranması, sorunları çözmesi konusunda daha yumuşak bir tavır geliştirmelerini istiyoruz. En azından bir araya gelmeleri, sorunlarını konuşup tartışmaları Kürt toplumunda temelde var olan gerginlikleri giderecektir. Bundan da kazanacak olan sadece Kürt halkı olacak. Bununla HDP de kazanacak, HÜDA PAR da kazanacak, biz de kazanacağız. Bütün Kürtler kazanacak. Çünkü Kürt toplumundaki bu tür gerginlikler, bu tür kırılmalar ne yazık ki Kürtlerin haklarını elde etme mücadelesine hizmet etmiyor" diye konuştu.

"BU İTTİFAK GELECEK AÇISINDAN ÖNEMLİ"

İttifaklarının kamuoyuna açıkladığı deklarasyonu HDP heyeti ile paylaştığını ifade eden Tek, yapılan görüşmeye ilişkin şunları söyledi: "Bizim sunduğumuz taleplerin kendilerinin de talepleri olduğunu ifade ettiler. Deklarasyonda yer alan talepleri kabul eden herkesle görüşmeye açığız, dedik. İş birliği yapmaya açığız… Biz o noktadayız. HDP’li arkadaşlar da bu talepler bizim taleplerimizdir, bizim parti programına uygundur, dediler. Bu iyi bir şeydir. Bu bizim bir araya gelip, işbirliği yapmamızın yolunu açacaktır. Benim kanımca da öyle olacak. Gelişmeler de ona doğru gidiyor. Umarım bu çalışmalar daha da genişletilerek, örneğin bu ittifakın dışında olan kesimleri de kapsayacak biçimde bir ittifak oluşur. Kürtler belki tarihlerinde ilk defa, özelikle Kuzey Kürdistan’da böyle geniş bir işbirliği sağlarlar. Bunun gelecek açısında da iyi bir şey olacağını düşünüyorum."

"ŞU PARTİ OLMAZSA OLMAZ GİBİ BİR ŞARTIMIZ YOK"

HÜDA PAR’ın ittifak içinde olması gerektiği önerisi Kürdistani partilerin oluşturduğu ittifak tarafından dile getirilmişti. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise HÜDA PAR ile ittifakın gündemlerinde olmadığını açıklamıştı. Tek yaşanan gelişmelere ilişkin şunları belirtti: "Bizim görüşmelerimizde falan parti de mutlaka olsun, ya da filan parti olmasın gibi bir şartımız yok. Biz kamuoyuna açıkladığımız deklarasyonu kabul eden her kesim ile işbirliğine açığız, hazırız. Yani şu parti olmazsa olmaz, ya da şu parti olursa da olmaz diye bir çekincemiz bir vetomuz yok."

TAŞÇIER: GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇTİ, PRENSİPTE ANLAŞTIK

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer’de yapılan görüşmelere ilişkin konuştu. Kürdistan Seçim İttifakı ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Taşçıer, "Görüşmeler olumlu geçiyor. Tabi ittifak protokoller ile olur. Görüşmemizde bize bir mektup verdiler. Bize verilen mektup bizim programımıza da uygun. Biz buna olumlu cevap verdik. Şimdi onlarla beraber seçime dair bir başka protokol yaparak kamuoyuna deklare edeceğiz. Geçtiğimiz gün yaptığımız ön görüşmeydi. Asıl görüşmeyi yaptıktan sonra beraber basın açıklaması yapacağız. Anlaşma hemen hemen sağlandı. Prensiplerde anlaşma sağlandı. Kesin uzlaşı sağlanması durumunda varılan mutabakatı kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

MİLLETVEKİLLİĞİ BAŞVURULARI SÜRÜYOR

Öte yandan seçim çalışmalarını sürdüren HDP, milletvekili aday adaylığı konusunda başvuruları almaya devam ediyor. HDP kaynaklarından alınan bilgilere göre, bölge illeri için yoğun başvuru var. Diyarbakır için milletvekilliği adaylığı başvurusunda bulunan kişiler arasında İHD Şube Başkanı Raci Bilici, yazar İrfan Babaoğlu, gazeteci Faruk Balıkçı, Avukat Cabbar Leygara, Avukat Mesut Beştaş, Avukat Muharrem Erbey ve Diyarbakır Tabip Odası eski Başkanlarından Doktor Selçuk Mızraklı da bulunuyor. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar