HDP heyetinden Kars Belediyesi'ne ziyaret: AKP ve küçük ortağı tahammül edemiyor

HDP heyetinden Kars Belediyesi'ne ziyaret: AKP ve küçük ortağı tahammül edemiyor
Kars Belediyesi’ni ziyaret eden HDP heyeti belediyenin çalışmalarına dikkati çekerek, 'AKP iktidarı ve küçük ortağı MHP’nin tahammül edemediği nokta budur' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarından oluşan bir heyet, son dönemde saldırılarla karşı karşıya olan Kars Belediyesi Eşbaşkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen’e destek ziyaretinde bulundu. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk,  Ağrı Milletvekilli Dilan Dirayet Taşdemir, Muş milletvekilleri Şevin Çoşkun ve Mensur Işık, Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Siirt Milletvekili Sıdık Taş, Adana Milletvekilli Tülay Hatimoğulları Oruç ve belediye eşbaşkanlarının yer aldığı heyet ardından açıklama yaptı. 

HDP Kars İl Örgütü binasında düzenlenen basın toplantısında heyet adına açıklama yapan HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Kars Belediyesi’nde Türkiye’ye model olacak ve bütün farklı siyaset kimliklerin temsiliyetinin olduğu bir meclisle yönetildiğini hatırlattı. 

‘AKP VE KÜÇÜK ORTAĞI TAHAMMÜL EDEMİYOR’

Belediye meclisinin Kars halkının daha yaşanılabilir bir kentin yeniden inşası için canla başla çalıştığını vurgulayan Hatimoğulları, "Yandaş medyanın,  AKP iktidarının ve küçük ortağı MHP’nin tahammül edemediği nokta budur. Burada böylesi bir çalışma istenmemektedir. Çünkü onların derdi gerçekten yerel yönetimlerin esas vazifelerini yerine getirmesi değil yerel yönetimlerin kendilerinin siyasi uydusu gibi çalışmasını istiyor. Oysaki Kars Belediyesi özgün faaliyetleriyle ve farklı siyasi partilerin temsil edildiği bir meclisle bu çalışmaları başarılı bir şekilde yürütmektedir. Bu gün Kars Belediyesi meclisindeki bu çeşitlilik aslında bize Türkiye tablosunun çeşitliliğini göstermektedir" diye konuştu. 

CUMHUR İTTİFAKI’NIN ELİNE BAKMA DAYATMASI 

Ayhan Bilgen’in Türkiye Barış Meclisi’nin önemli isimlerinden biri olduğuna dikkati çeken Hatimoğulları, Bilgen’in farklı kimliklerin ayrıştırılmadan, kutuplaştırılmadan huzur ve barış içinde nasıl yaşayabileceğine dair güçlü söz kurmayı başarmış bir isim olduğunu belirtti. Hatimoğulları, "Bu gün Kars Belediyesi bu şekilde Kardeş Aile Kampanyası ile hedeflenerek esasen ülkenin içinde özellikle bu koronavirüs günlerinde daha çok dayanışma ve ortaklaşmaya ihtiyacımız olan bu günlerde yapmaya çalıştıkları burada yerel yönetimleri etkisizleştirmektir. Koronavirüs günlerinde yemediler içmediler Batman Belediyesi dahil 8 belediye eşbaşkanlarımızı görevden aldılar. Çünkü bu belediyeler halka dezenfektan ve maske dağıtarak virüs ile mücadelede halın yanında yer alıyorlardı. İşte buna tahammül edemediler. Bununla da yetinemeyen AKP iktidarı içinde İstanbul, Mersin ve Adana başta olmak üzere birçok Büyükşehir belediyesinin yardımlaşma ve dayanışma kampanyaları için açtıkları hesaplar bloke edildi. Aş evleri dahi kapatıldı çünkü diyorlar ki, hiç kimse hiç kimseyle dayanışamaz.  Herkes bir tek ele bakacak oda Cumhur ittifakıdır diyorlar. Onun dışında kalan herkesin bir biri ile dayanışmasına müsaade etmeyeceğiz diyen bir otoriter zihniyetle karşı karşıyayız" dedi. 

‘KIZILAY’INIZ SİZİN OLSUN’

Hükümete düşen sorumluluğun yerel yönetimlerle koordineli bir şekilde halkla yardımlaşmayı sağlamak olduğunu ifade eden Hatimğulları, AKP iktidarının koronavirüs ile başarısızlığının simgesinin takılan maskeler olduğunu söyledi. AKP’nin bencil bir şekilde siyasi çıkarları uğruna toplumun sağlığını hiçe sayarak adımlar attığını dile getiren Hatimoğulları, "AKP’nin zihniyeti herkes bize muhtaç olsun zihniyetidir. Biz bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Ne Kars halkı ne de Türkiye halkları pandemi sürecinde partizanlık yapan bu merkezi hükümetin tekçi anlayışına mecbur değiliz. Bizlerin Kardeş Aile Kapmanyası esasen bir toplumun olmazsa olmazı olan zor günlerde dayanışmanın sembolü olan bir kampanyadır. Bu kampanyayı evet HDP başlatmıştır. Ama HDP’nin bu manada hesabına giren herhangi bir nakdi katkı yoktur. Bugün amacımız; Türkiye’de yaşayan bütün halkların, Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Lazıyla, Azerisiyle, Çerkesiyle sayamadığım 72 milletten insanın arasında bir eşleşmeyi sağlamak ve bu dayanışma köprüsüyle bütün farklı halklardan ve inançlardan ihtiyaç sahibi insanların, katkı sağlayabilecek ailelerle buluşmasını sağlamaktır.  Bunun için bize diyorlar ki Kars Belediyesi hedef gösterilerek, sahte Kızılay diyorlar, bir örgüt ismi vererek örgütün Kızılayı diyorlar. Bugün bizim yaptığımız bu kampanya şu an ismini zikrettiğimiz kurumsal Kızılay’dan zaten uzak dursun istiyoruz. Çünkü bugün AKP iktidarı Kızılay dahil her kurumun ismini cismini kirletme konusunda nam salmıştır. Bugün Kızılay'ın aracı olduğu yolsuzluğu Başkentgaz ve çocuk istismarıyla bilinen Ensar Vakfı'na aktarılan paraları biliyoruz, bunu kamuoyu biliyor. Bunu TBMM’de belgeleriyle biz paylaştık. O nedenle biz diyoruz ki bu tarz Kızılaylarınız sizin olsun, biz burada sadece ve sadece tertemiz bir dayanışma içerisindeyiz. Bizim Kardeş Aile Kampanyasındaki hedefimiz, ihtiyaç sahibi ailelerle dayanışmak ve dayanışmayı gerçekleştirmektir. Bütün baskılara, engellemelere rağmen bunu sürdürmeye devam edeceğiz" ifadesinde bulundu. 

‘SAHİPLENMENİN ZAMANIDIR’

Eşbaşkanların, Kars Belediyesi’nin kaynaklarını çetelere peşkeş çekenlere karşı net bir tavır takındığını vurgulayan Hatimoğulları, belediyenin bu şekilde çalışma yürütmesine tahammül etmeyen çetelerin saldırılarına maruz kaldığını belirtti. Hatimoğulları, şöyle konuştu: "Bizim çağrımız Kars halklarınadır: Belediyemize zarar vermek isteyen merkezi hükümetin siyasi çıkarlarına karşı, burada belediyemize zarar vermek isteyen yerel çıkar gruplarına karşı belediyemizi ve belediye eşbaşkanlarımızı en güçlü biçimde sahiplenmenin zamanıdır. Belediyemizi hedefleyenler şunu çok iyi bilmelidir ki; Türkiye’deki vicdan sahibi herkesin desteği ve dayanışması devam edecektir." (MA)

Öne Çıkanlar