HDP Kadın Konferansı sona erdi

HDP Kadın Konferansı sona erdi
HDP 4’üncü Olağan Kadın Konferansı kadın kazanımlarına karşı mücadele sözü ile sonlandı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) "Özgürlükte ısrarlı, mücadelede kararlıyız" sloganıyla gerçekleştirdiği 4’üncü Olağan Kadın Konferansı iki günlük tartışmalar ardından sona erdi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yürütme kurulu (MYK) üyeleri, Milletvekilleri, il eşbaşkanları, Kadın Meclisi üyeleri, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyeleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ayşe Erdem, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi İnisiyatifi üyeleri olmak üzere 300 delege katıldı.

18 DİLDE KADIN, ÖZGÜRLÜK, YAŞAM

Konferansın gerçekleştirildiği salonda Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un fotoğrafının yer aldığı "Kadın hasta tutsaklar onurumuzdur", katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafının yer aldığı "Deniz Poyraz Ölümsüzdür", "Özgürlükte ısrarlı mücadelede kararlıyız", "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir", "Kadın yoksulluğuna hayır" ve "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz" pankartlarının yanı sıra 18 dilde "Jin, jiyan, azadî " pankartı asıldı.

KAPSAMLI SİYASAL SÜREÇ TARTIŞILDI

Açılış konuşması ardından iki gün boyunca basına kapalı devam eden konferansta kadınlar ilk gün Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan siyasi gelişmeler, Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarını, başta İmralı Cezaevi olmak üzere cezaevlerinde uygulanan tecrit politikasının, toplumsal yaşama yansımalarını, hasta tutuklulara yönelik uygulamaları tartıştı. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına doğru gidilen bir süreçte bir kez daha HDP’nin Demokratik Cumhuriyet perspektifinin önemine vurgu yapılırken, üçüncü yol siyaseti ve kadın kazanımlarına saldırılarda tartışılan konulan başında yer aldı. Kadınlar, yeniden şekillendirilmek istenen dünya düzeninde kadınların mücadeleleriyle öncülük görevi üstlendiğini de vurguladı.

ÖRGÜTLÜLÜĞÜN BÜYÜTÜLMESİ

Bugün de gün boyu devam eden konferansta HDP’li kadınlar, örgütlü mücadelede yaşadıkları zorlukları ve eksik kaldıkları noktaları tartıştı. Yerelden merkeze kadın örgütlenmesi için neler yapılacağı, yeniden saha örgütlenmesinin daha aktifleştirilmesi gibi önerilerin tartışıldığı konferansta, kadınlar gün boyu coşku ve mücadele kararlılığını da çektikleri halaylarla pekiştirdi. Kadınlar yeni dönemde kadın örgütlülüğünün daha güçlendirilmesi konusunda karar birliğine vardı.

Kadınlar, HDP 5’inci Büyük Olağan Kongresi öncesi konferans kararları aldı. Konferans kararlarında engelli kadın ve engelli yakınlarına bakan kadınların yaşadıkları sorunlara dair çalışmalar yürütülmesi önemli kararlardan biri oldu. "Tecrit", "Savaş ve işgale karşı mücadele", "bölgede kadına yönelik yürütülen özel savaş politikaların", "kadın perspektifiyle ekoloji", "kadın kazanımlarına yönelik saldırı" konularında mücadele ve yöntemlerini, "eşbaşkanlık ve eşit temsiliyette kararlılık" kararlarını aldı. Kadınlar her kararlaşmada mücadelede kararlılıklarını güçlü alkışlarla gösterdi.

Konferans kararların kabul edilmesi ardından "Jin, Jiyan, Azadi" sloganlarıyla konferans sona erdi. Konferansın sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak. (MA)

Öne Çıkanlar