HDP'li Beştaş: İller Bankası'nın tekliflerini açıklayacağız

HDP'li Beştaş: İller Bankası'nın tekliflerini açıklayacağız
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, belediyeleri kazanmalarının ardından ortaya çıkan belgelerle kayyım atama hazırlıklarının yapıldığına dikkati çekti.

İller Bankası’nın, kayyım atamaları öncesinde bazı belediyelerine ödeneklerin kesilmemesi için sunduğu teklifleri açıklayacaklarını paylaşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş,  "Kayyım atanan belediyeleri denetleyeceğiz. Onların enselerindeyiz" mesajı verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 3'ü büyükşehir ve 5'i il olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. Ancak, kazanılan 6 belediyede eşbaşkanlara, KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmedi. Ardından ise, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzerine 45 belediyeye kayyım atandı. Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Muş'un Altınova belediyeleri, en son kayyım atanan belediyeler oldu. 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, belediyelere kayyım atamalarına ilişkin konuştu. 

EŞİT OLMAYAN SEÇİM YARIŞI

Mesut Yoksun'un Mezopotamya Ajansı'nd ayer alan haberine göre, adil ve eşit olmayan seçim yarışına rağmen 65 belediye kazandıklarını hatırlatan Beştaş, belediyesine kayyım atanan yerlerden biri olan Siirt'te "özgün" bir politika yürütüldüğüne dikkati çekti. Yerel seçime doğru gidilirken çoğunluğu HDP seçmenlerinin bulunduğu mahallerde yaklaşık 4 bin 500 seçmenin silindiğini anımsatan Beştaş, yaptıkları çalışmalar ile seçmen kayıtlarını yeniden düzenlenmesini sağladıklarını söyledi. Beştaş, silinen seçmen kayıtlarının yanı sıra Eruh başta olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 seçmenin kentte taşındığının ortaya çıkan görüntüler ile belgelendiğini kaydetti. 

Beştaş, AKP'nin seçimde tüm devlet olanaklarını kullandığını vurgulayarak, özellikle Eruh'ta AKP'nin ev ev gezerek para dağıttığını kaydetti. Beştaş, "Sadece Eruh'a İçişleri Bakanı üç kez gitti. Bizim kaybettiğimiz gibi görünen belediyeleri aslında AKP kaybetti. Tüm Kürdistan'da aslında AKP'nin kazandığı belediyeleri dahi aslında HDP kazandı. Siirt'te ise tüm zorlu koşullara rağmen kazandık. Bu Siirt halkının bir direnişidir" diye konuştu.

İLLER BANKASINDAN ÖDENEK ŞARTI 

Belediyeleri kazanmalarının ardından ortaya çıkan belgelerle kayyım atama hazırlıklarının yapıldığına dikkati çeken Beştaş, yüklü borç miktarları ile belediyelerin hizmet üretememelerinin hedeflendiğini söyledi. Belediye ödeneklerinin kesildiğine değinen Beştaş, "İller Bankası'ndan belediye ödenekleri kesiliyordu. İlerleyen dönemlerde açıklayacağız. Bizzat Cumhurbaşkanlığı tarafından çağrıldığını biliyoruz. Bazı belediye başkanlarına ödeneklerin kesilmemesi teklifleri yapıldığını biliyoruz. İlgili belediye eşbaşkanları kendileri açıklasın diye, biz bunu açıklamadık. Ödeneklerin kesilmemesi için şartlar koşuldu. Ve buna sadece iki belediye eşbaşkanımız direnemedi. Bekirhan Belde Belediyesi ile Kozluk Belediyesi eşbaşkanları, buna direnemediği için iradelerini teslim ederek ve istifa ettiler. Yakında kimlere teklif edildiğini açıklayacağız. Biz bu anlamıyla halkımızdan özür diledik. Kişiler her ne kadar önemli olsa da halk kişilere değil HDP'ye oy vermiştir" bilgilerini paylaştı.

'YÜZÜ DE KIZARMIYOR'

Siirt Belediyesi'ne kayyım atamasının ardından belediye binasına bayrak asılması ve İstiklal Marşı çalınmasını da değerlendiren Beştaş, "Aslında bu pratikler ile 'biz darbeciyiz' diyorlar. 'Bize biat etmek zorundasınız' demek istiyorlar. Kazanamadığınız bir makama halkın olan bir kuruma el koyup sonra gidip o görüntüleri servis etmeleri ne kadar aciz olduklarını gösteriyor. Ben olsam utanırdım. Halkın seçmediği, halkın seçmek zorunda olduğu bir kuruma oturmazdım, yüzüm kızarırdı. Bunların ne yazık ki yüzü de kızarmıyor" diye konuştu.

'ENSELERİNDEYİZ'

HDP'nin direnişçi bir gelenekten geldiğini vurgulayan Beştaş, mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Kayyım atanan tüm belediyelerde halkın kayyımları tanımadığını ifade eden Beştaş, "Kayyım atanan tüm her yeri denetleyeceğiz. Halka hizmet adı altında kendi yandaşlarını nasıl zengin ettiklerini anlattık, yine anlatacağız. Buraların asıl sahiplerinin halk olduğunu söyleyeceğiz. Onların enselerindeyiz. Siirt'i terk etmeyeceğiz. Diyarbakır'ı terk etmeyeceğiz. İstedikleri gibi hareket edeceklerini sanmasınlar. Biz yakından takip ediyoruz. Kaybedecekleri zamanlar yakındır" dedi.  

Öne Çıkanlar