HDP'li Çınar Belediyesi, TÜM BEL-SEN’le TİS imzaladı

HDP'li Çınar Belediyesi, TÜM BEL-SEN’le TİS imzaladı
HDP yönetimindeki Çınar Belediyesi, TÜM BEL-SEN ile Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzaladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Diyarbakır Çınar Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası  (TÜM BEL-SEN) arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı.  10 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak TİS’e göre, sendika üyeleri Newroz, 8 Mart ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günlerinde izinli sayılacak. Yine, bazı günlerde sendika üyelerine ikramiye ödenecek.

Sözleşmenin bazı maddeleri şöyle:      

"*Belediyenin mevcut ya da açacağı kreş veya anaokullarından çalışanların çocukları ücretsiz yararlanır.

*Çocukların sürekli ve düzenli sağlık kontrolleri işverence yaptırılır.

*Çocuk bakımevlerinin her türlü ihtiyacı işverence karşılanır.

*Çocuk bakım evlerinde çalıştırılacak uzman, pedagog ve öğretmenlerde Milli Eğitim Bakanlığı kriterleri aranır.

*Belediyenin mülkiyeti ve kendi varlıkları üzerinde kurulu olup, belediye ya da özel kurumlarca işletilen lojman, kamp, kreş, etüt, spor, kültür ve benzeri tesislerden çalışanların eş ve çocukları ücretsiz olarak yararlanır.

*Belediye, çalışanların talebi halinde hastalanma, cenaze, düğün, taşınma gibi ihtiyaçlarında kurumun araçlarından ücretsiz yararlandırır.

*Çalışanlar Belediyenin şehir içi ulaşım olanaklarından ücretsiz olarak yararlanır. Bunun olmaması durumunda, belediye kendi çalışanlarının ulaşımını sağlamak amacıyla servis aracını hizmete koyar. Tüm çalışanlar bu hizmetten ücretsiz olarak faydalanır. Güzergâh sendika temsilcisi ile ortak belirlenir.

*İşveren, mesai saatleri dışında göreve çağırdığı personel ile mesai saati içerisinde göreve gönderdiği personel için araç tahsis etmek zorundadır.

*Sözleşmeden yararlanan belediye çalışanlarının alkol, kumar vb alışkanlıklar ile ailesinin şikâyeti üzerine aile içi şiddet uyguladığı tespit edildiği durumlarda; söz konusu çalışanın sözleşme hükümlerinde yer alan mali ve sosyal yardımlardan elde ettikleri elinden alınarak, bunlar çalışanın eşine ödenir.

*21 Mart Newroz bayramında tüm çalışanlar ücretli izinli sayılırlar.

*8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadın çalışanlar ücretli izinli sayılırlar.

*25 Kasım kadına yönelik şiddete hayır gününde tüm çalışan kadınlar izinli sayılırlar.     

*Çalışan birden çok eşli evlilik yapar ise sözleşmeden doğan haklardan faydalandırılmayacaktır.

*Çalışanların hizmet verdikleri alanlarda, halk ile daha iyi iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla ana dil ve yerel dillerde öğrenim görmelerine belediye olanak sağlar.

 *Çalışanlara her ayın 15. günü net bin 700 TL ödenir.

*Çalışanlara her Ramazan Bayramında net bin TL ödenir.

*Çalışanlara her Kurban Bayramında net bin TL ödenir." (MA)

Öne Çıkanlar