HDP'li Eksik: Korona tedavisi gören sağlık emekçisine 'viral zatürre' raporu düzenlendi

HDP'li Eksik: Korona tedavisi gören sağlık emekçisine 'viral zatürre' raporu düzenlendi
HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, doğrulanmamış vakalar Hastane Bilgi Yönetim Sistemine eklenemediği için doktorların viral pnömoni, yani viral zatürre yazdığını aktardı.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- HDP Iğdır Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Habip Eksik, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren bir sağlık emekçisinin raporunun Covid-19’dan düzenlenmediğini açıkladı.

Artı Gerçek’e açıklamalarda bulunan Eksik, Diyarbakır’da 10 gün hastanede Covid-19 tedavisi gördükten sonra yaşamını yitiren SES üyesi bir sağlık emekçisinin ölüm raporunun viral pnömoni, yani viral zatürre olarak düzenlendiği bilgisini verdi.

Viral pnönmoninin 'herhangi bir virüse bağlı zatürre' anlamına geldiğini belirterek, "Yani koronavirüs olabilir, adenovirüs olabilir, rinovirüs olabilir. Yüzlerce virüs arasından bir tanesinin sebep olduğu ama bizim hangisi olduğunu bilmediğimiz demektir" diyen Eksik, Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 için belirlediği kodlar bulunduğunu hatırlattı.

Sağlık Bakanlığı’nın bu kodlarla ilgili 9 Nisan’da bir genelge yayımladığını ancak genelgenin altına eklenen notta 'TİG Veri Sisteminde ICD 10 AM kapsamında kullanılan geçici ve acil bir kod olan U06.0 kodunun HBYS lere eklenmesi şimdilik gerekli değildir' denildiğini hatırlatan Dr. Habip Eksik, U06.0'ın klinik bulguları ve tomografisi Covid-19 olan ama testi negatif çıkan vakalar için belirlenmiş bir kod olduğunu hatırlattı.

'HBYS'DE UO6.0 KODU YOK'

Doğrulanmamış vakaların Hastane Bilgi Yönetim Sistemine (HBYS) eklenemediğini aktaran Eksik, şöyle devam etti:

"Doktorlar sistemde U06.0 kodunu göremediği için viral pnömoni yazıyor. Bu da vaka ve ölüm sayılarını düşük gösteriyor. Yüzde 30 gibi bir rakamdan bahsediyoruz. PCR testinin doğruluk payı yüzde 50-70 arasındadır. Yüzde 30 kaçırma ihtimali vardır. Tomografinin duyarlılığı yüzde 90’dır. Yani verdiği bilgi yüzde 90 doğrudur. Tüm dünyada böyle bir durum söz konusu. Fransa’da Aile Hekimleri Birliği bu duruma müdahale etti. Bunun ardından 9 bin kişi sonradan listeye eklendi ve sayı bir anda 25 bine yükseldi. Testi negatif ise ölümün başka bir hastalıktan olduğunu ispatlamanız lazım. Bu uluslararası pandemi kuralıdır. Pandemi dönemlerinde başka bir ölüm değilse, bulaşıcı hastalık olarak kabul edilir."

PANDEMİ İLE SİSTEM DEĞİŞTİ, RAPORLAR İKİ MAKAMIN ONAYINDAN GEÇİYOR

Ölüm raporlarıyla ilgili ciddi bir manipülasyon olduğunu belirten Eksik, ayrıca doktorlar üzerinde çok yoğun baskı olduğuna dikkat çekti. Eksik, ölüm bildirim raporlarının daha önce sadece eşdeğer düzeydeki hekim tarafından onaylanırken, şimdi Başhekimlik ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün onayından geçtiğini söyledi.

Eksik, "Türkiye’de sağlık yöneticiliğinde liyakat yok. İl sağlık müdürleri göreve başladığında tarihsiz bir istifa dilekçesi imzalıyor. Sağlık Bakanı’nın iki dudağı arasındaki sağlık yöneticileri bakanlığın verdiği direktifleri koşulsuz yerine getirmek zorunda" diye ekledi.

'AÇIKLANAN TEST SAYILARININ YARISI MÜKERRER'

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan test sayılarının neredeyse yarısının mükerrer yani tekrar testler olduğunu söyleyen Habip Eksik, testi negatif çıkıp yenilenen ya da testi pozitif çıkıp tedavinin ardından yeniden test yapılan kişilerin günlük açıklanan test sayılarına dahil olduğuna dikkat çekti.

'YAYGIN TEST YAPILMALI'

"Siz aramadığınız bir şeyi bulamazsınız. Benim tahminine göre, ancak 20 bin testi yeni hasta bulmak için kullanıyor" diyen Eksik, Türkiye'de ancak bulgular varsa test yapıldığını aktardı. Eksik, "Oysa yaygın test yapılması lazım. Mesela Almanya’da trafikte giderken aracınızı durdurup yolun kenarındaki kabinde test yaptırabiliyorsunuz. Singapur adeta hafiye gibi hastaların tüm temas çevresini tarıyor. Türkiye’de yaygın test yapılmadığı için tablo ortaya çıkmıyor. Ne kadar ölüm ve vaka olduğunu bilmiyoruz. Şeffaflık yok. Tabloyu bilmediğimiz için toplum da rehavete kapılıyor" diye konuştu.

'TÜRKİYE ÖNLEMLERİN GEVŞETİLMESİNE HAZIR DEĞİL'

Normalleşme kararını da değerlendiren HDP Milletvekili Dr. Habip Eksik, "Türkiye önlemlerin gevşetilmesi için hazır değil. Kısıtlamaların gevşetilmesi için salgının ne boyutta olduğunu, ne kadar zarar verdiğini, ne kadar kişinin yaşamını yitirdiğin görmeniz lazım" dedi.

HDP Iğdır Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Habip Eksik, şöyle devam etti:

"Türkiye’nin yapması gereken en önemli şey yaygın test, verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılması ve insanların yaşam kaygılarının giderilmesi. Nasıl ki ilk açıklanan tedbir paketinde müteahhitler için önlemler vardı, normalleşme sürecinde de ilk kurtarmaya çalıştıkları AVM’ler oldu. Belli ki AVM sahipleri iktidara baskı yapıyor. İlk gevşetilecek alanın AVM'ler olması çok büyük talihsizlik. Çünkü AVM’lerde hava sirkülasyonu klimalarla yapılıyor ve klimalar enfeksiyonu dağıtır. Pazar esnafını düşüneceğinize, küçük esnafı düşüneceğinize ilk olarak AVM’leri kurtarmaya yöneliyorsunuz."

Eksik, 7 bin 346 sağlık emekçisinin enfekte olduğunu da hatırlatarak, bunun çok dramatik bir rakam olduğunu ifade etti. Eksik, "Bu kadar sağlık çalışanının enfekte olması sizin yeterli düzeyde koruyucu malzeme vermediğiniz içindir. Sağlık çalışanına yeterli maske vermezken, gösteriş için başka ülkelere maske gönderiyor. Yardımlaşma önemli ama önce kendi ülkenizdeki sorunları çözecek adımlar atmalısınız. A Haber anlayışı ile pandemi yönetilmez" diye konuştu.

Öne Çıkanlar