'Özkan yaşamını yitirirse sorumlusu devlet olur'

'Özkan yaşamını yitirirse sorumlusu devlet olur'
HDP Milletvekili Fatma Kurtulan, Mehmet Emin Özkan’ın yaşamını yitirmesi durumunda sorumlusunun devlet olacağını söyledi.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) verilerine göre, Türkiye'de 604'ü ağır olmak üzere toplam 1605 hasta tutuklu bulunuyor. 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan'ın durumu ise her geçen gün kritikleşiyor.

HDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, "Özkan’ın burada yaşamını yitirmesi durumunda kesinlikle sorumlusu devletin kendisidir." dedi.

‘SORUMLUSU DEVLET’

Özkan’ın bu eziyetten ve adaletsizlikten kurtulması gerektiğini belirten Kurtulan, "Soru önergelerimizin hiçbirine cevap verilmiş durumda değil. Komisyon da bize dönmedi. Devlet bilerek isteyerek bu insanın böyle zalimane yöntemlerle yaşamını sürdürmesine sebep oluyor. Özkan’ın ağır hasta olduğunu kendileri de biliyor. Bazı hasta tutuklular için şunu söyledik cezaevlerinden çok cenazeler, tabutlar çıktı. Ağır hastalar, zamanında müdahale edilmediği; mevcut koşullarda tedavi edilme imkânı bulmadığı için durumları daha da ağırlaşıyor. Bunu devlet biliyor ve onların gözetiminde yapılıyor. Özkan’ın burada yaşamını yitirmesi durumunda kesinlikle sorumlusu devletin kendisidir." 

Sağlık durumu göz önüne alınarak Özkan’ın serbest bırakılması için bir an önce adım atılması gerektiğini söyleyen Kurtulan, "Yalnız başına cezaevinde tutulamayacak ama buna rağmen cezaevinde tutulan engelliler var. Onlarla ilgili, genel olarak da hasta tutsaklarla ve özel olarak Mehmet Emin Özkan’la ilgili durumunun ciddiyetle ele alınması için girişimlerimiz devam edecek" dedi.

NE OLMUŞTU?

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın 1993 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde uğradığı suikastle hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili olarak 1996 yılında iki itirafçının daha sonradan yalan olduğu ortaya çıkarılan anlatımları ile tutuklanan Özkan, 26 yıldır cezaevinde tutuklu. Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve yüzde 87 oranında ağır hasta raporu bulunan Özkan, 17 Mayıs’tan bu yana tam 7 kez hastaneye kaldırılmasına rağmen tahliye edilmiyor. Özkan’ın durumu geçtiğimiz günlerde hastaneye kelepçeyle şekilde getirildiği görüntülerle yeniden kamuoyunun gündemine oturdu. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar