HDP'li Oluç: Mücbir sebep nedeniyle ayrımsız tahliye yapılsın

HDP'li Oluç: Mücbir sebep nedeniyle ayrımsız tahliye yapılsın
'Mücbir sebep nedeniyle, yani koronavirüs salgını nedeniyle ayrımsız tahliye yapılsın, İnfaz Yasası’nda eşitlik ve adalet uygulansın.'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, bugün Genel Kurul’da görüşmeleri başlayacak infaz düzenlemesine dair Meclis’te basın açıklaması düzenledi. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in de katıldığı açıklamada vekiller sosyal mesafeyi koruyarak açıklama yaptı. Ellerinde "Eşit infaz yaşatır", "Korona mahpus ayırmıyor", " İnfazda eşitlik, herkes için adalet" dövizlerini taşıyan vekiller adına açıklamayı, Saruhan Oluç yaptı.

İnfaz düzenlemesine dair birçok partiyle görüşmeler yaptıklarını ve önerilerini ilettiklerini ifade eden Oluç, muhalefetin hiçbir önerisinin ve sözünün ciddiye alınmadığını söyledi. Oluç, "İktidarın günü kurtarma adımları atıyor ve yandaşlarına af getiriyor" dedi.

Koronavirüsü salgını nedeniyle cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin ciddi tehdit altında olduğunu söyleyen Oluç, "Biz istiyoruz ki; mücbir sebep nedeniyle, yani koronavirüs salgını nedeniyle ayrımsız tahliye yapılsın, İnfaz Yasası’nda eşitlik ve adalet uygulansın" dedi.

Oluç'un açıklamasından bazı başlıklar şöyle:

'BU İKTİDAR FIRSATÇI'

"İktidar ne yaptı korona virüsünü geri plana itti. Fırsat bu fırsat, infaz yasasında öyle bir değişiklik yapayım ki ben, sanki korona virüs salgınıyla ilgili bir değişiklik yapıyormuşum havası yaratayım ama aslında infaz yasasını var olandan daha beter bir hale getireyim dedi. Çünkü bu iktidar fırsatçıdır. Attığı adımlar kesinlikle toplum sağlığı yararına değildir.

Siz bir taraftan diyeceksiniz ki evde kalın sosyal mesafe uygulayın, öte taraftan cezaevlerinde koğuşlarda 30-40 kişi kalsın. Esas itibariyle sağlık ve yaşam hakkı devletin ve iktidarın güvencesi altında olmalıdır. Devlet her tutuklu ve hükümlünün yaşam hakkından sorumludur. Cezaevlerinde herhangi bir sorun yaşanırsa bunun tek sorumlu devlet ve iktidardır. Cezaevlerinde bulunan mahpuslar bu iktidarın kölesi değildir.

'EŞİTSİZLİĞİ KABUL ETMİYORUZ'

Düşünce ve ifade özgürlüğü kullanarak iktidara muhalif iseniz, akademisyen yazar, öğrenci, siyasetçi iseniz, HDP vekili siyasetçisi, belediye başkanı, Kürt iseniz size ceza devam ediyor, ağırlaştırılarak devam ediyor. Yani iktidar muhaliflerini cezaevinde tutmaya devam edecek, yeni muhalifleri de cezaevinde tutmaya devam edecek ama yandaşlarını da çıkaracak. Anlayış budur. Dolayısıyla biz bu eşitsizliği ve adaletsizliğe karşı tutumumuzu hem Genel Kurul’daki tartışmalarda ifade edeceğiz. Bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz.

‘VİCDAN SAHİBİ HİÇ KİMSE SUSMAMALI'

Kenan Evren’in 12 Eylül’de bir lafı vardı; ‘asmayalım da besleyelim mi?’ Bu iktidarda diyor ki; cezaevinde ölüme terk edeceğim. Bu şekliyle bu yasa teklifi geçecek olursa, bu düzenlemeler yasalaşacak olursa, çok açık söyleyelim, muhalif duruşları ve ifadeleri nedeniyle cezaevine olanlar ölüme terk edilecektir. Hukuk ve insan hakları örgütleri, kurumlar, muhalif partiler, sendikalar, meslek örgütleri, vicdan sahibi bütün herkese çağrı yapıyoruz: İktidarın bu infaz yasasına karşısında suskun kalmayın.

'MÜCBİR SEBEP NEDENİYLE AYRIMSIZ TAHLİYE YAPILSIN, İNFAZDA EŞİTLİK SAĞLANSIN'

Peki biz ne istiyoruz? Biz istiyoruz ki; mücbir sebep nedeniyle, yani koronavirüs salgını nedeniyle ayrımsız tahliye yapılsın, İnfaz Yasası’nda eşitlik ve adalet uygulansın. Bunu istiyoruz.

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’nin ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin yaptığı açıklamalar ve tavsiyeler doğrultusunda adım atılmasını istiyoruz. Yani son derece ağır koşullarda bulunan tutuklu ve hükümlülerin bir an evvel mücbir sebep nedeniyle cezaevlerinden çıkarılmasını talep ediyoruz.

Bu konudaki taleplerimizi tartışmalar boyunca Genel Kurul’da da dile getireceğiz. Topluma da öneri ve taleplerimizi, eleştirilerimizi net biçimde anlatmaya devam edeceğiz."

Öne Çıkanlar