HDP’li Oluç'tan 'çifte standart' tepkisi

HDP’li Oluç'tan 'çifte standart' tepkisi
HDP’li Oluç, 'Pandemi gerekçesiyle 15 Ekim için bize izin vermiyor ama 13 ve 14 Ekim’de Şırnak Belediyesi’nin kültür şöleni var. Bu nasıl bir çifte standart?' diye sordu.

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partilerinin kuruluş yıldönümüne ilişkin etkinliklere izin verilmemesi ve Ankara’da yöresel kıyafetler nedeniyle düğüne TEM şube ekiplerinin gelmesine dair değerlendirmelerde bulundu.

Partilerinin 15 Ekim’de 9’uncu yılı geride bıraktığını ve yapacakları şenliklerin engellendiğini dile getiren Oluç, "Çeşitli illerde 9'uncu yıl şenlikleri düzenlenecek, hazırlıklar yapıldı, başvurular yapıldı, şölen yapılacak, müzikli bir şölen; Cizre Kaymakamlığı pandemi gerekçesiyle izin vermedi. Diyeceksiniz pandemi, olabilir ama öyle değil. Yani pandemi gerekçesiyle 15 Ekim için bize izin vermiyor ama 13 ve 14 Ekim’de Şırnak Belediyesi’nin kültür şöleni adı altında Şehir Stadyumu’nda konseri var, onlar yapabiliyor konseri. Yani Şırnak Belediyesi yapabiliyor -biliyorsunuz belediye bizde değil- onlara pandemi yasağı yok ama HDP kuruluş şöleni yapacak, kuruluş şöleninde müzikli bir etkinlik gerçekleştirecek, yasak. Bu nasıl bir çifte standart? Yani iktidara yakın olanlar konser yapabiliyor, pandemi tehlikesi yok; iktidara muhalif olanlar herhangi bir etkinlik yapamıyor, pandemi tehlikesi var. Böyle bir zihniyet olabilir mi? Nasıl bir yasakçı anlayış, nasıl bir çifte standart, nasıl bir ikiyüzlü hukuk anlayışı? Yani bunların hepsi ama hepsi Cizre Kaymakamlığında ve Şırnak Valiliğinde birleşmiş, bütünleşmiş bir durum, ucu nereye varıyor? Tabii ki iktidara bunu hatırlatalım. Düşman hukuku uygulamaya devam ediyorsunuz bunu bir kez daha vurgulayalım, altını da çizelim" dedi.

‘NASIL BİR ZİHNİYET, ANLAŞILIR DEĞİL’

Cizre’deki benzer zihniyetin Ankara’nın Mamak ilçesinde Kürt ailenin düğününe TEM polislerinin gitmesiyle yaşandığını vurgulayan Oluç, "Terörle mücadele şube polisleri- gidiyorlar, düğüne baskın yapıyorlar, gerekçe ne? Düğünde yöresel elbiseler giyinmiş, bu nedenle baskın yapılıyor ve ‘Bu, mitingdir’ diyorlar ve görüntüleri istiyorlar yani orada halay çekiliyor filan, düğündeki eğlence görüntülerini istiyorlar. Zihniyete bakın, başkentin göbeğinde ve orada yaşayan aile, yirmi beş yıldır orada yaşayan bir aile ve orada uzun zamandır çeşitli düğünler de yapılıyor. Yani, nasıl bir zihniyet bu ya, gerçekten anlaşılır gibi değil. Bu da dönüyor dolaşıyor, nereye geliyor? TEM polisleri, İçişleri Bakanlığı, iktidar yani zaten bu İçişleri Bakanlığı musibetin merkezi hâline geldi, onu hepimiz biliyoruz. Bu anlayışın kabul edilebilir bir yanı yok" diye belirtti.

SARMAŞIK DERNEĞİ

Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ni Yönetim Kurulu üyesi Selim Ölçer’e hapis cezası verilmesini de eleştiren Oluç, "Bu, Diyarbakır'da kurulmuştu yıllar önce ve açlık sınırı altında yaşayan yurttaşlara gıda ve benzeri temel ihtiyaçlarının karşılanması ve ekonomik destek amacıyla kurulmuştu 2006 yılında, bundan on beş yıl önce. Adalet ve Kalkınma Partisi dâhil tüm partiler derneğin kurucu partisiydi o zaman.  On yılı aşkın faaliyet gösteren Dernek 22 Kasım 2016'da 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle kapatıldı; hiç alakası olmamasına rağmen bu 15 Temmuz darbe girişimiyle, kapatıldı. Kapatılma sonrası derneğe dava açıldı, yönetim kurulu üyesi Doktor Selim Ölçer'e iki yıl bir ay hapis cezası verildi. Yani bu nedir? Bu derneğe düşmanca davranıldı, kapatıldı; Selim Ölçer'e düşmanca davranılıyor, hiç alakası olmayan bir şekilde iki yıl bir ay hapis cezası veriliyor. Yani şatafata ve lükse batmamışların, yoksullara el uzatılmasına, onları sömürmeden gerçekten ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmalarına karşı verilen bir cevap olarak görüyoruz bunu" ifadelerini kullandı.

Oluç, Doktor Hikmet Kıvılcımlı’nın 50’nci ölüm yıldönümünde saygı ile andığını belirterek, sözlerini noktaladı.

Genel Kurul, siyasi partilerin önergelerinin görüşülmesiyle devam ediyor.

Öne Çıkanlar