HDP'li Önlü: Seyit Rıza ve arkadaşların hakikatini hiçbir şey çarpıtamaz

HDP'li Önlü: Seyit Rıza ve arkadaşların hakikatini hiçbir şey çarpıtamaz
HDP'li Alican Önlü, 84 yıldır Dersim katliamıyla ilgili sayısız senaryonun yazıldığını belirterek, 'Dersim direnişini, Seyit Rıza ve arkadaşlarının hakikatini hiçbir şey çarpıtamaz' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, Dersim Belediyesi’nin 12 Ağustos’ta düzenlediği bir etkinlikte yazar Haydar Beltan’ın Seyit Rıza için "1916 yılından 1936 yılına kadar istisnasız her yıl devletle görüştü, kendisi gidemeyince çocuklarını gönderdi ve bir direnişi de yoktur" şeklinde sarf ettiği sözlerine dair yazılı açıklama yayınladı. Önlü, Dersim 37-38 katliamının devlet tarafından planlı ve organize bir biçimde yürütüldüğünü, soykırıma karşı direnen Dersim halk önderi Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edildiğini, binlerce insanın bombalanarak ve kurşunlanarak katledildiğini hatırlattı.

YENİ SENARYOLAR

84 yıldır Dersim katliamı üzerine sayısız senaryo yazıldığını vurgulayan Önlü, açıklamasında "Kabul görmeyen bazı senaryoların yerine yeni senaryolar üretildi. Bu senaryolardan ilki Dersim’de gerici yönlü bir isyan olduğu yönündedir. Bu senaryoyu geçmişte Türkiye Komünist Partisi (TKP) gibi yapılarda kabul etmiş. TKP’nin 1937 yılında önde gelen şahsiyetlerinden olan İsmail Bilen’in hazırladığı raporlarda direnişi ‘reformcu hükümete karşı gerici ayaklanma olarak’ tanımlamışlardır. Ümit Zileli gibi ulusalcı faşist zihniyetler resmi ideolojinin yalanlarına sarılarak Seyit Rıza ve arkadaşlarına ‘alçak’ diyerek 84 yıllık inkâr, katliam ve asimilasyon politikalarını savunmaktadır. Diğer taraftan kendine sosyalist diyen bazı kesimler tarafından devlet aklını dahi zorlayan temelsiz ve yalan bilgilerle Seyit Rıza ve arkadaşlarının önceden planlanmış soykırıma karşı mücadelesi ve Dersim halkının direnişini boşa düşürülmek istenmektedir" ifadelerine yer verdi. 

DEVLET AKLI

Dersim Belediyesi tarafından 12 Ağustos tarihinde organize edilen Veyvé Kıtavu (Kitapların Düğünü) adlı kitap tanıtma etkinliğinde Haydar Beltan’ın konuşmasına tepki gösteren Önlü, şunları söyledi: "Seyit Rıza’yı ‘işbirlikçi’ olarak göstermiş ve Dersim halkının direnişini de ‘iç boğuşma’ olarak nitelendirmiştir. Yaklaşık 100 yıldır kurulduğu andan itibaren kendisinden olmayanı vatan haini, düşman, terörist, çapulcu ve medeniyetsiz gören devlet aklı katliamlarla, baskı, sindirme ve asimilasyon politikalarıyla başarılı olamayınca bu kez tam tersi bir yerden yeni tarih yazımına başlamıştır."

‘DİRENİŞİNİ UNUTTURMAYACAĞIZ’

Dersim Belediyesi bünyesinde gerçekleştirilen kültür etkinliğinde direnişin öncülerine ve Dersim direnişine gölge düşüren tartışmalara yer verilmesinin üzücü olduğunu belirten Önlü, "Dersim’in değerlerine sahip çıkan tüm kurumların bu tür konularda daha hassas davranması bir gereklilikten öte zorunluluk olmalıdır. Bizler hem Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının, hem de Dersim halkının ve aşiretlerinin katliamlara karşı geliştirdiği tarihi direnişi sahipleniyoruz. Dersim direnişini, Seyit Rıza ve arkadaşların hakikatini hiçbir şey çarpıtamaz. Ne Dersim katliamını ne de Seyit Rıza ve direnişin öncülerini asla unutmayacağız ve unutturmayacağız" dedi. 
 

Öne Çıkanlar