HDP'li Önlü: Yeni bir hedef koyduk; giden gücün yerine geleni de biz belirleyeceğiz

HDP'li Önlü: Yeni bir hedef koyduk; giden gücün yerine geleni de biz belirleyeceğiz
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, 'Geçmişte mevcut iktidarı yıkacağız diyorduk. Şuan yeni bir hedef daha koyduk, giden gücün yerine geleni de biz belirleyeceğiz' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, "Örgütlü bir yaşam için hep birlikte" şiarıyla gelecek ay yapacakları il kongresine ilişkin parti binasında halk toplantısı düzenledi. Toplantıya Dersim Milletvekili Alican Önlü de katıldı.

Önlü, burada yaptığı konuşmada cumhur ve millet ittifaklarına yönelik sert eleştirilerde bulunup, kurdukları Demokrasi İttifakı’na dair önemli mesajlar verdi. AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olamaması nedeniyle partilerine ve diğer demokratik kitle örgütlerine saldırmaya başladığını dile getiren Önlü, AKP’nin bu saldırılarına karşı HDP olarak yeni bir süreç başlattıklarını belirtti.

Türkiye’de rejimi değiştirecek temel gücün HDP olduğunu söyleyen Önlü, "HDP olmadan artık bir değişimin yaşanamayacağı konusunda herkes hemfikir. Biz de diyoruz ki; sadece HDP ile olmaz. Bunun için Türkiye’deki bütün demokrasi güçlerinin birleşmesi gerekir. Şuan var olan ittifaklardan birine karşı iken, bu diğerinden yana olduğumuz anlamına gelmiyor. Cumhur ittifakı ortadan kaldırılması gerekir ama Millet ittifakı da Türkiye’deki sorunları çözecek durumda değildir" dedi.

Türkiye’de iki değil, üç blok olduğunun altını çizen Önlü, "Üçüncü ittifak da HDP’nin kurmuş olduğu Demokrasi İttifakı’dır. HDP’nin kendisi zaten demokrasi ittifakıdır. İttifakımızı genişletmeye çalışıyoruz. Geçmişte mevcut iktidarı yıkacağız diyorduk. Şuan yeni bir hedef daha koyduk, giden gücün yerine geleni de biz belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı. Önlü, HDP’ nin 11 maddelik deklarasyonunu değinerek yeni bir sistem inşa edeceklerini söyledi. 

YENİ BİR SİSTEM 

Önlü, sözlerine şöyle devam etti: "Millet ittifakı güçlendirilmiş parlamenter sistemden bahsediyor. Biz onu da farklı düşünüyoruz. Zaten yaklaşık 100 yıl boyunca güçlü parlamenter sistem vardı. Kürtlerin ve Alevileri yok sayılması AKP ile olmadı. 100 yıldır var olan güçlendirilmiş parlamenter sistemde de bu inkar vardı.  Dolayısıyla bizler Millet ittifakı ile de ayrışıyoruz. Bu nedenle HDP olarak, güçlendirilmiş yerel demokrasi ile güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz. Bu sistemde geçmişte dediğimiz gibi yerel özerklik, halkın kendini yönetmesidir. Dolayısıyla devletin merkezdeki gücü yerele verilmeli. Yerel yönetimlerin hem mali hem de idari özerkliği olmalı. Güç ayrılığı olmalı, şuan olduğu gibi istedikleri kişiyi görevden alamamaları gerekiyor. Bu nedenle deklarasyonun en başına demokrasiyi koyduk. Millet ittifakı şuan rejimi onaracağını söylerken, bizler ise yeni bir sistemi inşa edeceğimizi söylüyoruz. İnkarcı sistemin yeniden onarılmasının bir anlamı yok. Dolayısıyla 11 madde bizim yol haritamız." 

Yayınladıkları deklarasyonla hedeflerine ulaşmak için örgütlülüğün önemine vurgu yapan Önlü, "Örgütlülükte güçlenmek için başlayan kongrelerimizde demokrasi gücünü genişletmek gerekir. Bu nedenle kongrelerde güçlü kadrolar oluşturmamız ve toplumsal mücadeleyi güçlendirmek lazım" diye konuştu.

Toplantı, katılımcıların görüş ve önerilerinin alınmasıyla sona erdi. (MA)

Öne Çıkanlar