HDP'li Piroğlu: İhvan yapılanması AKP iktidar bloğunun parçalarından biridir

HDP'li Piroğlu: İhvan yapılanması AKP iktidar bloğunun parçalarından biridir
HDP Milletvekili Musa Piroğlu, AKP'nin varoluş politikasının savaş olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilli Musa Piroğlu, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme tezkeresinin Meclis’te onaylanması ve Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ile Irak’taki milis örgütlenmeleri Haşd-i Şabi’nin iki numaralı ismi Ebu Mehdi el Mühendis’in ABD tarafından suikast sonucunda öldürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İktidarın yaşanan krizleri örtmek için savaş politikalarına başvurduğunu belirten Piroğlu, Afrin’le başlayan, ardından Kuzeye ve Doğu Suriye’ye yapılan operasyonların bu eksende okunması gerektiğini söyledi. AKP-MHP ve Ergenekon bloğunun iktidardaki varlığını sürdürmek için yeni maceralara ihtiyaç duyduğu kaydeden Piroğlu, Libya tezkeresinin de bu eksende olduğunu dile getirdi. 

‘SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR’

Milyonların sorunlarının savaş politikası içinde görmezden gelindiğine dikkati çeken Piroğlu, Libya’ya asker gönderilmesi halinde olabilecekler için şunları söyledi: "Libya’da sadece genel bir aktörle savaşmaya gitmeyecekler, oraya gittiklerinde karşılarında Mısır, Suudi Arabistan başta olmak üzere bölge devletleri hatta karşılarında Rusya, ABD ve diğer Avrupa devletleri olacak. Zaten tezkere çıkar çıkmaz hem Trump, hem Rusya, hem de bölge ülkeleri Türkiye’nin bu kararını kınayarak uyarılarda bulundu. Bu da çok belalı bir sürecin başladığını gösteriyor." 

‘AKP’NİN VAROLUŞ POLİTİKASI SAVAŞ’

Libya’ya asker göndermenin devlet politikasının yanı sıra AKP’nin varoluş politikası olduğunu, bu nedenle bu politikada ısrar edildiğini belirten Piroğlu devamla, "AKP iktidar bloğunun parçalarından biri de İhvan yapılanmalardır. Ana stratejisi özellikle Davutoğlu döneminde kuruldu. İhvan örgütlenmelerle Arap halkı ayaklanmaları bu anlamda kullanılmaya çalışıldı, ama her biri çöktü. Mısır’da çuvalladılar, Suriye’de boşa düştüler, Cezayir ve Sudan’a kadar gidiyor. Türk Hava Yolları uçağıyla Somali’ye, Sudan’a nasıl silah taşındığı Yemen’e gemilerle nasıl silah gönderildiği görüntülendi. Türkiye’nin Libya meselesi yeni bir şey değil. Libya’ya iç savaş başladığından beridir sürekli silah ve cephane yollanıyor. Türkiye Libya’daki iç savaşın bir tarafı olarak orada hep durdu" diye konuştu. 

‘AĞIR BEDELLERİ OLUR’

Türkiye’nin yayılmacı politikalarının ABD politikalarına benzetildiğini, ama kendisinin İsrail politikalarına benzettiğini dile getiren Piroğlu, "Boyunu aşıyor, bunun faturası ağır olacak. Erdoğan’ın yakın akrabaları Bayraktarlar’ı zengin eder bu savaşlar. Libya’daki Trablus hükümetinin elinde bulunan o insansız hava uçakları büyük oranda Bayraktar’dan gidenler" dedi. 

‘GİDEREK YALNIZLAŞACAK’

Libya’daki Hafter güçlerinin ülkenin yüzde 70’den fazlasını denetim altına aldığını hatırlatan Piroğlu, "Türkiye’nin orada kalıcı olma şansı yok. Türkiye orada ne yapacak bu da merak konusu. İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan arasında imzalanan anlaşma Türkiye için büyük bir engel olacak. Türkiye zaten yalnızdı, giderek daha çok yalnızlaşacaktır. Artısı Türkiye’nin Libya macerası Kıbrıs’taki krizi de derinleştirecektir. Kürt düşmanlığı siyaseti bir yere kadar geldi. Şimdi muhtemelen Yunan halkına karşı bir milliyetçilik kışkırtması yapılacak" uyarılarında bulundu.

‘YENİ BİR PAYLAŞIM SÜRECİ’

"Emperyalizm yeni bir paylaşım sürecine giriyor. Bu paylaşım sürecinde belirleyici olan enerji ve doğalgaz yataklarının egemenliği kadar, dünya pazarlarına ulaştırıldığı boru hatlarının geçiş yollarıdır" diyen Piroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Suriye’deki iç savaş tam da bu noktada kristalize oldu. Boru hatlarının kesiştiği nokta Kürdistan’dır. Bu yüzden emperyalist güçler ve bölge aktörleri Ortadoğu’daki savaşın tarafı oluyor. Zaten Kürt halkına karşı bunca düşmanlığın geliştirilmesinin sebebi paylaşım mücadelesi yatıyor. Kürt Özgürlük Hareketini kendi denetimlerine alamadıkları sürece saldırganlıklarına devam ediyorlar. Türkiye de Demokles’in kılıcı gibi Kürt halkının üzerinden kullanılmaya çalışıyor. Emperyalizmin politikalarını bozan ana unsur Kürt halkının direnişidir." 

‘SÖZLEŞMELER SUYA YAZILDI’

ABD’nin öldürdüğü Kasım Süleymani'ye ilişkin de konuşan Piroğlu, "Uluslararası sözleşmelerin suya yazıldığı bir dönemden geçiyoruz. ABD Irak’ta kaldırdığı uçaklarla Bağdat’ın göbeğinde suikast düzenliyor. İsrail Suriye’yi çok rahat bombalayabiliyor. Rusya benzeri işleri yapıyor. Türkiye aynı şekilde. Yani artık eski anlaşmaların, mutabakatların bittiği hükmünün olmadığı bir süreçtir" diye belirtti.  

‘DEVRİMCİ GÜÇLER ÖNCÜLÜK ETMELİ’

Dünya çapında ve bölgede yaşanan krizlerin ancak direnişle giderilebileceğini aktaran Piroğlu, "Dünyada halkların öfkesi birikiyor. Devrimci güçlerin de biriken bu öfkeye öncülük ederek ortak bir mücadele ağı oluşturması gerekiyor. Türkiye’de yaşanan bu krizde ancak ve ancak AKP-MHP ve Ergenekon ittifakının dağılmasıyla giderilebilir. Bu iktidar bloğunu parçalamanın yolu da batıda bulunan emekçi ve demokrasi güçlerinin mücadelesinin artırmasıyla mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı. (Mezopotamya Ajansı / Naci Kaya)

Öne Çıkanlar