Mithat Sancar: Halklar arası yaşamı inşa etmenin yolu Kürt sorunun demokratik çözümünü sağlamaktır

Mithat Sancar: Halklar arası yaşamı inşa etmenin yolu Kürt sorunun demokratik çözümünü sağlamaktır
'HDP'liyiz Her Yerdeyiz' Siirt halk buluşmasında DBP'li Saliha Aydeniz ve HDP'li Mithat Sancar konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Siirt’te düzenlenen  "HDP’liyiz Her Yerdeyiz" halk buluşmasında; iktidarın politikalarına, Kürt sonuna ve çözüm yollarına, Afganistan'daki savaşa dair bir çok konu hakkında açıklamalarda bulundular. 

Programda ilk olarak DBP Eş Genel Saliha Aydeniz söz aldı. 

SALİHA AYDENİZ: KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN MUHATAP SAYIN ÖCALAN'DIR

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecrite dikkat çeken Aydeniz; Kürt halkı artık sözlere aldanmıyor, Kürt halkı Kürt sorununun çözümü için somut adımlar istiyor. Kürt sorununun çözümü için, tecrit ve Kürt dili için ne diyorsunuz? Kürt halkı bu konularda artık sözlere inanmıyor. Kürt sorununun çözümü için muhatap Sayın Öcalan’dır. Bu iktidar bekasını Kürt halkının düşmanlığı üzerine kurmuştur.

Şengal'le yönelik saldırılara tepki gösteren Aydeniz; Kürdistan'ın dört parçasında inkar ve imha politikaları uygulanmaktadır. Kirli savaş politikaları uygulanmaktadır. En son Şengal’e saldırdılar. Şengal halkının talepleri kabul edilmeli ve statüleri tanınmalıdır. Ne Irak hükümeti ne de Kürdistan Bölgesel Yönetimi Êzidî halkının taleplerine yanıt veremez, onları koruyamaz. Bunun için Şengal yönetimi tanınmalıdır, statüsü tanınmalıdır. Biz de sonuna kadar mücadele edeceğiz, onları yalnız bırakmayacağız. Biz sonuna kadar Êzidxan ve Şengal’in yanındayız.

21'İNCİ YÜZYIL KÜRTLERİN YÜZYILIDIR

Kürt ulusal birliğine değinen Aydeniz; Kürdistan’ın 4 parçasında Kürt halkı mücadelesini sürdürecektir. Kürtlerin birliği hemen sağlanmalıdır, birlik için Kürtler hazırdır. Kürtlerin içinde birliğin sağlanamaması için oyunlar oynanıyor, Kürtler bu oyunlara karşı birlikte mücadele etmeye devam edecektir. Kürt halkı kendi toprakları üzerinde özgür yaşamalıdır. 21’inci yüzyıl Kürtlerin yüzyılıdır. Kürtler özgürlükleri olmadan artık yaşamayacaktır. Kürt halkı bugüne dek baş eğmedi, bundan sonra da baş eğmeyecektir. 

Aydeniz’in ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuştu. Sancar, ilk olarak Siirt’in sorunlarına değindi.

Sancar: "Biz ülkenin her yerindeki sorunları biliyoruz. Siirt'in en büyük sorunun ne olduğunu bizlerden daha iyi biliyorsunuz; işsizlik açlık, yoksulluk. Bugünün Cumhurbaşkanı Siirt milletvekilliği yaptı, o yolu ona Siirt halkı açtı. Ama Siirt’te ne var? Gördüğünüz bu sefalet, işsizlik, yoksulluk, doğa talanı! Hak mıdır bu, reva mıdır" dedi.

HALKIN AÇLIĞI SARAYDAKİLERİN UMRUNDA DEĞİL, AMA BİZİM UMRUMUZDA

 Siirtliler ve ülkedeki bütün insanlar bizim için eşittir, hepsi bizim eşit kardeşimizdir, hepsi birbirinin eşit kardeşidir. Siirt’te bu talan ve rant politikalarının temelinde, bu iktidarın düzeni yatıyor, bunu biliyoruz. Bu iktidar kaynakları halka değil; saraya, sermayeye, yandaşa ve savaşa ayırıyor. O nedenle halkın ekmeği yok, halkın işi yok, halkın aşı yok. Halkın açlığı, yoksulluğu saraydakilerin umurunda değil, ama bizim umurumuzda. Biz buna çare bulacağız. Çare biz olacağız, siz olacaksınız. Hep birlikte bu düzeni, bu iktidarı mutlaka değiştireceğiz. Yürüyüşümüzün amacı işte budur. 

'SİİRT'İN EMSALSİZ DOĞASINI HES'LERLE MAHVETTİLER'

Doğa talanı diyoruz, derelerimiz gasp ediliyor, dereler yok ediliyor, dereler ile birlikte çevre harap ediliyor, yandaşlara peşkeş çekiliyor. Zorava çayını biliyorsunuz, Siirt'in bütün sularına HES koydular. Siirt’in emsalsiz doğasını HES’lerle mahvettiler. Elde kala kala Zorava nehri kalmış, şimdi oraya da ikinci HES’i yapmak istiyorlar. Üstelik usulsüz bir rapora rağmen yapmak istiyorlar. Amaç ne? Doğayı talan etmek. Yandaşı zengin etmek, sarayı yandaşlarla birlikte ayakta tutmak. 

'YÜRÜYÜŞTEN VAZGEÇİRMEK, BOYUN EĞMEKTİR'

 Sancar, HDP'ye yönelik gözlaltı ve tutuklamalar tepki göstererek; HDP’ye boyun eğdirmek için siyasi rehine olarak ellerinde tutuyorlar. Her gün yeni gözaltıların nedeni de bu. HDP’yi yürüyüşünden vazgeçirmek, boyun eğdirmek!

'MÜCADELEDEN VAZGEÇMİYORUZ'

Sancar; HDP halktır. HDP halk olduğu için boyun eğmiyor, mücadeleden vazgeçmiyor yürüyüşünü asla değiştirmiyor. Bizim yürüyüşümüz demokrasi yürüyüşüdür, barış yürüyüşüdür, adalet yürüyüşüdür, özgürlük yürüyüşüdür, hukuk yürüyüşüdür. Bundan taviz vermeyeceğiz. Bu mücadeleyi sonuna kadar bu değerlere inanan herkes ile birlikte yürütmeye kararlıyız. 

ONLARDA ZULÜM VARSA BİZDE İNANÇ VAR

Sancar, konuşmasına Siirt'teki bütün halklar için adalet ve özgürlük mücadelesi yürüttüklerini belirterek sürdürdü.

"Bütün halklar eşit olana kadar, bu ülkede bütün halklar  demokrasi ve özgürlük içinde yaşayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz, asla boyun eğmeyeceğiz, asla taviz vermeyeceğiz. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, doğru yolumuzu sizinle birlikte sürdüreceğiz. Onlarda zulüm varsa bizde inanç var inanç" dedi.

Sancar,  ülkenin dört bir yanında yaşanan orman yangınlarına değinerek; 'bunun sorumlusu iktidardır' dedi. İktidarı tedbir almamak ve doğayı talan etmekle eleştiren Sancar; "Bizler bu ülkenin her yerindeki bütün canlılara kararlılıkla sahip çıkan partiyiz. O nedenle doğayı talan eden, ülkenin ormanlarını yok eden bu kirli ve bozuk düzeni değiştirmeye azmettik, ant içtik. Değiştireceğiz, sizinle değiştireceğiz, hep birlikte değiştireceğiz" dedi.

ORTAK MÜCADELE ETMEK

Halklar arası yaşamı inşa etmenin yolu Kürt sorununun çözümünü sağlamaktır diyen Sancar; talana ve savaşa karşı ortak mücadele etme çağrısında bulundu. Sancar "eğer sorunları çözmek istiyorsak, gerçek değişim ve demokrasi istiyorsak, doğa talanını, insan hayatını yok sayan anlayışı değiştirmek istiyorsak, sadece iktidardaki şahısları değiştirmek yetmez" dedi. 

HALKLAR ARASI YAŞAMI İNŞA ETMENİN YOLU KÜRT SORUNUN DEMOKRATİK ÇÖZÜMÜNÜ SAĞLAMAKTIR

Sancar: Kürt sorununda demokratik çözüm olmadan bu düzen değişmez. Bunun yolu diyalog ve siyasettir. Toplumun barışı sahiplenmesidir. İşte bunu başaracağız. Barış politikalarını hakim kılacağız. Halklar arası kardeşliği, eşit hukuku, inançlara özgürlüğü, halklara eşitliği hep birlikte getireceğiz...HDP, önümüzdeki seçimlerde bu düzenin değişmesi için gücünü sonuna kadar kullanacaktır. Bu gücümüz var, bu gücümüzü sizden alıyoruz. 

'MEDYAYI SUSTURMAK, MUHALEFETİ SİNDİRMEK İSTİYOR'

Sancar, "iktidarın muhalefete saldırılarına değinerek;  bugün İYİ Parti il başkanına saldırmışlar. Biliyoruz zorbalık bu iktidarın yöntemidir. Bunu en iyi biz biliyoruz. Zorbalığa karşı adaleti savunmak istiyorsak, saldırılar haksızlıklara hep birlikte karşı çıkmak zorundayız" dedi. 

MÜCADELENİN YOLU İKTİDARA KARŞI KESİN BİR ŞEKİLDE TAVIR ALMAKTIR

Konuşmasına iktidarın Kürt sorununa karşı tutumuna değinen Sancar,iktidarın amacını savaş politikaları ile hakları birbirne düşmanlaştırmak olduğunu ifade ederek devam etti. İtidarı değiştirmenin yolunun, politikalarına karşı çıkmak olduğunu vergulayan Sancar; 'Buna karşı çıkmazsak bu iktidar yolunu bulur, seçimlerde hileyle hurdayla ama ne çok da halkı bölerek hiç de arzu etmediğimiz sonuçlarla karşı karşı bırakır' dedi. 

TALİBAN REJİMİNİN YARATTIĞI ORTAMDAN NASIL YARARLANIRIM DİYE HESAP YAPIYORLAR

İktidarın savaş politikalarını fırsatçılığa çevirdiğini söyleyen Sancar; Afganistan’daki acı ve yıkımdan zalim Taliban rejiminin yarattığı ortamdan nasıl yararlanırım diye hesap yapıyor.

'SELAMIMIZ HAKLARINA VE MÜCADELENİN ÖNCÜLÜĞÜNÜ YÜRÜTEN AFGANİSTANLI KADINLARINDIR'

 Sancar son olarak; Afgan halklarının özgürlük mücadelesini değinerek; A"fgan kadınları, Afganistan kadın mücadelesini sonuna kadar yürütecek ve cihatçı zalim düzeni değiştirecektir. Kalbimiz onlarladır. Selamımız direnene, bütün haklarına ve mücadelenin öncülüğünü yürüten Afganistanlı kadınlaradır" şeklinde ifade etti. 

Öne Çıkanlar