HDP'li Turan: Gübredeki zammı geri alın

HDP'li Turan: Gübredeki zammı geri alın
Dövizin düşmesine rağmen tarımsal girdilerde fiyat artışına dikkat çeken HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, tarımda dışa bağımlılığın sona erdirilmesini istedi.

Gübre, mazot ve diğer tarım girdilerinin ithalat politikalarından kaynaklı kur endeksli olduğunu belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, son dönemde döviz kurunun TL karşısında düşmesine rağmen girdi fiyatlarının düşmediğine dikkat çekti. Turan, "Tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan artışa karşılık, döviz fiyatlarındaki düşüşe rağmen, fiyatlar düşmemektedir" dedi.

Gübre fiyatlarının bir yılda yüzde 90 arttığını kaydeden Turan, "Dolar 8,50 TL olduğunda azotlu gübrenin fiyatı 2 bin 400 lirayken, Dolar 7,40 TL seviyelerine inmesine rağmen, gübre fiyatları düşmemiş aksine azotlu gübrenin fiyatı ton başına 3 bin liranın üzerine çıkmıştır. Dolayısıyla fiyatlar zamlı rakamlarda kalmaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

'DIŞA BAĞIMLILIK ORTADAN KALDIRILMALI'

Turan eleştirilerini Tarım ve Kredi Kooperatifine yönelterek, "Toplam gübre ticaretinin yüzde 30’unu gerçekleştiren Tarım Kredi Kooperatifleri bu duruma müdahale etmemekte ve bu da gıda enflasyonuna neden olmaktadır. Gıda enflasyonu karşısında hem üreticiler hem de tüketiciler doğrudan etkilenerek mağdur olmaktadırlar. Türkiye, gıda enflasyonu karşısında ürünlerin ihracatına kısıtlama getirilmesi veya tarımsal ürün ithalatının önünü açarak palyatif çözümler üretmekten vazgeçmelidir" çağrısı yaptı.

İlaç, gübre ve tohumda dışa bağımlılığın kaldırılması gerektiğini söyleyen Turan, KİT’ler başta olmak üzere kredi, girdi ve fiyat desteği sağlayan kurumların kamulaştırılmasını istedi.

AKP’ye çağrıda bulunan Turan şu ifadelere yer verdi:

"AKP’nin çiftçiyi uluslararası sermayenin egemenliğine terk eden, yalnızlaştıran tüm politikalarına karşı ilaçta, gübrede ve tohumda dışa bağımlılık ortadan kaldırılmalıdır. Bu nedenle, acil olarak, ithalat politikalardan vazgeçilmelidir.

Hükümet, son 1 yılda yüzde 90’a yakın fiyat artışıyla gündeme gelen, başta gübre olmak üzere, tüm girdilerde döviz kuru dalgalanmalarına karşı üreticiyi koruyan ve piyasayı düzenleyen kurumları yeniden işlevli hale getirmeli, girdi fiyatlarının düşürülmesi ve üretimdeki verimliliğin arttırılması için acil önlem almalıdır." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar