HDP’li vekiller Emniyet önünden seslendi: Ali cengiz oyunları iktidarı kurtaramayacak

HDP’li vekiller Emniyet önünden seslendi: Ali cengiz oyunları iktidarı kurtaramayacak
Bariyer kurularak TEM binası önüne alınmayan HDP milletvekilleri, ‘Geldik ve içeri alınmıyoruz. Her gün daha fazla geleceğiz' dedi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- HDP milletvekilleri, Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Alp Altınörs’ün de aralarında bulunduğu eski ve yeni MYK üyeleri, eski milletvekilleri dahil 20 kişinin 6 gündür gözaltında tutulduğu Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. 

Basın açıklaması öncesinde TEM binasının önü polis bariyerleriyle kapatıldı. Milletvekilleri binanın önüne alınmadı. Polis amirleri ile uzun süre tartışma yaşandı. Vekillerin engellemenin gerekçesini sorması üzerine polis amiri "Yapılan gözaltı ile alakalı bir tedbir" yanıtını verdi. Vekiller, devletin her kurumuna girme, denetleme haklarını olduğunu belirterek, "Kime karşı tedbir?" diye sordu.

‘İLERİ DEMOKRASİDE SIRADAN BİR GÜN’

Daha sonra HDP’li vekiller, polis bariyerleri önünde basın açıklaması yaptı. Engellemeye tepki gösteren HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, "İleri demokrasi ile yönetilen Türkiye’de sıradan bir gün. Halkın seçtiği milletvekilleri anayasal haklarını kullanmaları noktasında bir kez daha iktidarın kolluk güçleri tarafından engelleniyor. Şurada emniyet var, arkadaşlarımız günlerdir haksız hukuksuz yere gözaltındalar ve olağan koşullarda bütün devlet kurumlarına girebilecek, bütün devlet kurumlarını kamu adına denetleyebilecek milletvekillerinin oraya yaklaşmasına dahi izin verilmiyor" dedi. 

‘6 YILDIR BİR ŞEY BULAMADINIZ, 4 GÜN DAHA GÖZALTI SÜRESİNİ UZATTINIZ’

Gözaltı süresinin uzatılmasını hatırlatarak, "Bu memleketi yönetenlere şunu sormak istiyoruz" diyen Turan, şunları belirtti:

"6 yıldan beri bakanın deyimi ile ince ince yapılan o araştırmada hiçbir şey bulamadınız, 4 gün daha HDP’lilere zulüm olsun diye, o bayat yemekleri yemek zorunda kalsınlar diye, o insanlık dışı koşullarda yaşamak zorunda kalsınlar diye seçilmişlerimizi gözaltında tutmaya devam ediyorsunuz. Açık söylüyoruz, bunu unutmayacağız. Bunu yapanların yanına asla ve asla bırakmayacağız."

'İKTİDARIN ELİNDE HDP DÜŞMANLIĞINDAN BAŞKA APARAT KALMADI’

O dönem IŞİD barbarlığına karşı tüm dünyanın Kobane’nin yanında olduğunu ve şimdi iktidarın 6 yıl öncesinin hesabını sormaya çalıştığını söyleyen Turan, bugün gözaltına alınanların daha önce yargılandığını, beraat ettiğini hatırlattı. Turan, "Şimdi bunlar hiç yaşanmamış gibi yasalara takla attırmak suretiyle, ali cengiz oyunlarıyla süreç başa sarılıyor. Çünkü gelinen noktada iktidarın elinde Kürt düşmanlığı ve HDP düşmanlığı dışında kullanışlı bir aparat kalmamıştır" diye konuştu. 

İktidarın ekonomik ve siyasi sorunlara cevap üretemediğinin altını çizen Turan, şöyle devam etti:

"HDP düşmanlığı politikası ile iktidarda kalacağınızı zannediyorsanız bir kez daha büyük bir yanlığı içine düşüyorsunuz. Bu ülkenin yarasını saracak tek şey, artık bu faşist koalisyonun tarihin çöp sepetine gönderilmesi, emekten, barıştan, demokrasiden yana bir iktidarın kurulmasıdır. HDP’yi kriminalize etmek aynı zamanda toplumsal muhalefetin, önümüzdeki seçim döneminde yan yana gelmesini engellemeye dönük de bir adımdır. İktidarda çoklu organ yetmezliği sendromu başlamıştır. İktidar bu sebeple hayatını kaybedecektir."

‘HER GÜN GELECEĞİZ’

"Geldik ve içeri alınmıyoruz. Her gün daha fazla geleceğiz. Bu zulüm sürdüğü sürece burada her gün daha fazla birikeceğiz" diyen Turan, gözaltındaki siyasetçilere "yanınızdayız" diye seslendi. 

Kamuoyuna da seslenen Turan, "Hiçkimse moralini bozmasın. İktidarı ne buna benzer ali cengiz oyunları ne muhalefeti bozmak için atacakları adımlar ne yeni seçim yasaları ne de uluslararası alandaki maceracı savaş politikaları kurtarabilir. Elbette ki gidecekler ve bu ülkede barışın kardeşliğin türküsü söylenecek.". 

TRT MUHABİRİNDEN HDP’Lİ VEKİLLERE: SİZİN OLDUĞUNUZ OKULA GELMEM ZATEN

Basın açıklamasından sonra HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, hemen arkasından ses kaydı alan bir polis ile TRT muhabirine tepki göstererek, rahatsızlığını dile getirdi. Bunun üzerine TRT muhabiri ile vekiller arasında tartışma yaşandı. 

TRT muhabirinin "Bana ders veremezsiniz" sözleri üzerine HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, "Dersmiş, bırakın bunları. Ben seni kendi derslerimden sınıftan geçirmem" dedi. TRT muhabiri ise "Ben sizin olduğunuz okula gelmem zaten" yanıtını verdi. Ses kaydı aldığını söyleyen TRT muhabirine bir başka vekil "Yapışarak mı alıyorsun" deyince, "Kimseye yapışmıyorum, hele ki size hiç yapışmam" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar