HDP, Mustafa Suphi ve yoldaşlarını andı

HDP, Mustafa Suphi ve yoldaşlarını andı
'Onların bıraktığı devrimci miras ve kararlılık, bizler için yol göstericidir.'

HDP, 100 yıl önce Karadeniz'de katledilen Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) kurucu kadroları Mustafa Suphi, Maria Suphi ve 14  yoldaşını andı.

HDP Genel Merkezi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "100 yıl önce Karadeniz açıklarında 14 yoldaşı ile katledilen Mustafa Suphi'yi ve Maria Suphi'yi saygı ile anıyoruz. Onların bıraktığı devrimci miras ve kararlılık, bizler için yol göstericidir" vurgusu yapıldı.

NE OLMUŞTU?

1921 yılının 28 Ocağı'nı 29'a bağlayan gecesi 14 yoldaşı ile birlikte Trabzon'dan Sovyetler'e geri gönderilmek için bindirildikleri teknede Kayıkçılar Kahyası Yahya Kahya tarafından öldürüldüler. Daha sonra bindikleri tekne de batırılmış ve kimsenin cansız bedeni bulunamamıştır. 

Cinayetin baş sorumlularından Yahya Kahya, bölgede yaptığı yolsuzluklar ve Enver Paşa'yı ülkeye sokma planları yüzünden daha sonradan Sivas'ta ağır ceza mahkemesinde yargılansa da suçsuz bulunup salıverildi. Bunun üzerine Yahya Kahya özellikle dost meclislerinde "Sanki bütün işlerde, ben tek başıma mı idim? Daha üstüme varırlarsa, her şeyi olduğu gibi ortaya dökerim." minvalli sözler söylemesi sonrası, kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü.

Ölümünü gündeme getiren Trabzon mebusu Ali Şükrü de kısa bir zaman sonra (iddiaya göre) Topal Osman tarafından öldürüldü. Topal Osman da, işlediği iddia edilen cinayet yüzünden İsmail Hakkı tarafından öldürüldü. Böylece, cinayetin icracılarının başı Yahya Kahya, bir seri ölümler zincirinin kurbanı oldu.

Öne Çıkanlar