HDP: Zaxo’daki katliam ikinci Roboski’dir, Meclis acil toplanmalı

HDP: Zaxo’daki katliam ikinci Roboski’dir, Meclis acil toplanmalı
Zaho kentine bağlı Perex köyüne yönelik saldırıya tepki gösteren HDP, 'Zaxo’daki katliam ikinci Roboski’dir' diyerek Meclis Genel Kurulu'na acil toplanma çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Zaho kentine bağlı Perex köyüne yönelik bombardımana yazılı açıklama ile tepki gösterdi. HDP açıklamasında "Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur" ifadelerine yer verildi.

''SİVİL ALANLARI BOMBALAMAK İNSANLIK SUÇUDUR'

Açıklamada, "Yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre 12 kişi yaşamını yitirmiş, içinde ağır yaralıların da olduğu 20 kişinin ise tedavisi sürmektedir. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bilindiği üzere daha önce de aynı yöntemlerle Şengal, Maxmur gibi sivil yerleşim bölgelerinde siviller katledilmişti. En son 26 Mayıs’ta Bamernê’ye yönelik saldırıda 2’si çocuk 3 kişi yaşamını yitirmişti. CPT Irak Kürdistan Bürosu'nun hazırladığı rapora göre, 2015’ten bugüne Mahmur ve Şengal başta olmak üzere bölgenin birçok kentine yönelik AKP iktidarının gerçekleştirdiği hava saldırılarında, çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu en az 112 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık ve savaş suçudur. Türkiye, bunu yasaklayan uluslararası sözleşmelere de doğrudan taraftır" denildi.

'ZAXO KATLİAMI İKİNCİ ROBOSKİ'DİR'

"Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur" ifadelerine yer verilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir. Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir. Savaş ve çatışmaların olmadığı bir bölge ve dünya için mücadele eden bir parti olarak, sınır ötesi askeri harekatların ve saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini bir kez daha yineliyor, bu katliamı en sert biçimde kınıyoruz. Ayrıca bu katliama kapı aralayan tezkerenin meclisten geçmesi nedeniyle Meclis başkanının derhal Genel Kurulu bu gündemle acil toplanma çağrısında bulunması talebimizi kamuoyu önünde iletiyoruz."

DİYARBAKIR BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Diyarbakır Barosu da piknik yapan turistlere yönelik gerçekleştirdiği açıklanan saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin yaşamını yitirdiğini kaydeden açıklamada, "Kürdistan Federe Bölgesinin Zaho ilçesinde TSK’nın bombardımanıyla, içlerinde çocukların da olduğu siviller hayatını kaybetmiştir. Roboski’de olduğu gibi söz konusu Kürtler olunca insancıl hukuk değersizleşiyor. Yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Kürdistan’a başsağlığı diliyoruz. Diyarbakır Barosu,  sivillerin yaşamına mal olan bu saldırılarla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması için gerekli suç duyurularında bulunacak ve etkin bir hukuki sürecin takipçisi olacaktır" denildi. (MA)

Öne Çıkanlar