HDP'nin İslam'da Hak ve Adalet paneli: Barışı hatırlatmalıyız

HDP'nin İslam'da Hak ve Adalet paneli: Barışı hatırlatmalıyız
'Adaletten fakirler, zayıflar, güçsüzler, kadınlar ve ötekiler bahseder. Hiçbir güçlüden duymazsınız. Çünkü adalet paylaşmayı gerektirir ve kendini kötüden sakınmayı ister.'

Halkların Demokratik partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu, "İslam’da Hak ve Adalet"  başlığıyla Ankara’daki bir otelde panel düzenlendi. Moderatörlüğünü İslam Masası Eşsözcüsü Zahit Mutlu’nun yaptığı panele HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Erciş eski Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin katıldı. Panelin yapıldığı salona Kürtçe, Türkçe ve Arapça, "İslam’da hak ve adalet"  yazılı pankart asıldı.
 
Açılış konuşmasını yapan Mutlu,  İslam’ın barışla özdeşleştiğini ancak Türkiye’de artık barış demenin de büyük ağır bedellerle sonuçlandığını vurguladı. Mutlu, "Adalet kısmına gelince İslam’da net bir şekilde anlaşılması için hutbeden sonra okunan bir ayette de İslam’da adaleti net bir şekilde göstermektedir. Allah bize adaletli ve adil olmayı net bir şekilde söylüyor. Adaletsiz bir yönetim biçimi varsa burada ciddi bir sıkıntı vardır" dedi.
 
‘ADALET PAYLAŞMAYI GEREKTİRİR’
 
Diba Keskin, "Adaletten fakirler, zayıflar, güçsüzler, kadınlar ve ötekiler bahseder. Hiçbir güçlüden duymazsınız. Çünkü adalet paylaşmayı gerektirir ve kendini kötüden sakınmayı ister" diye belirtti.
 
‘BARIŞI HATIRLATMAK ZORUNDAYIZ’
 
Gergerlioğlu ise şunları söyledi: "Hepimiz biliyoruz Resulü Ekrem barış için her şeyini feda ederdi o yüzden biz onu örnek almalıyız. Bu yüzden ‘barış’ diyoruz, ‘yaşasın barış’ diyoruz.  Çünkü başka çare yoktur. Hem İslami hem de insani olarak barıştan başka bir çare yoktur. Bazen hem siyasi hem de insani olarak çok sıkılıyoruz, isyan ediyoruz, terk edelim diyecek gibi oluyoruz diyemeyiz, tüm insanlara Türk’üne Kürd’üne Alevi’sine, sağcısına, solcusuna barışı hatırlatmak zorundayız. Bu dinin özüne inmek zorundayız."
 
‘DEMOKRASİDEN YANA OLMAMIZ LAZIM’
 
Barışın unutulduğunu dile getiren Gergerlioğlu, "Barış unutulduğu için, IŞİD,  El Kaide çıktı ve diğer birçok güya Allah için kendini feda ettiğini iddia eden insanlar ortaya çıktı. Yaptıkları şeyler gayri İslami, gayri insanidir. İslam toplumları neden bu halde, çünkü dinden uzaklaşmışlar,  dinin özünden uzaklaşmışlar, adaletten uzaklaşmışlar. Bunları değiştirmemiz, insan haklarından yana olmamız,  demokrasiden yana olmamız lazım" diye belirtti
 
Panel, konuşmaların ardından soru cevap bölümünün ardından sona erdi. (MA)

Öne Çıkanlar