HDP'nin şiarı: Katılımcı süreçle barış ve demokrasiyi hedefleyen anayasa

HDP'nin şiarı: Katılımcı süreçle barış ve demokrasiyi hedefleyen anayasa
HDP, yeni anayasa çalışmalarının şiarını 'çoğulcu ve katılımcı bir anayasa süreci, barışı ve güçlü demokrasiyi hedefleyen bir anayasa' olarak belirledi.

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK- HDP’nin bir süredir gündeminde olan Demokrasi İttifakı çalışmaları yeni bir aşamaya giriyor. 
HDP, Demokrasi İttifakı'nı anlatmak için 5 ayrı heyetle onlarca siyasi parti ve STK’yi ziyaret edecek. Ziyaretlerde 3 ayrı belge sunulacak.  

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç, Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir başkanlığında kurulacak heyetlerde, MYK ve PM üyeleri ile milletvekilleri de yer alacak. 

HDP’nin ziyaretleri 21 Ağustos'ta başlayacak. Ziyaretlerin Eylül ayı sonunda tamamlanması planlanıyor.

Ziyaret edilmesi planlanan kurumlar arasında Meclis’te grubu bulunan ve bulunmayan yaklaşık 10 siyasi parti, Kürt siyasi partileri, emek ve meslek örgütleri, TÜSİAD, MÜSİAD gibi sermaye örgütleri, kadın, gençlik, LGBTİ ve çocuk örgütleri, inanç kesimleri, çevre örgütleri, akademi çevreleri ve aydınlar, insan hakları örgütleri dâhil 70’den fazla STK yer alıyor. HDP, ayrıca Türkiye’deki AB ve BM yetkilileriyle de görüşecek, Avrupa’da da çeşitli ziyaretlerde bulunacak. 
Ziyaretlerde Anayasa Strateji Belgesi, Yargı Reformu ve Yol Temizliği Belgesi ile Demokrasi İttifakı Belgesi olmak üzere 3 ayrı metin sunulacak. 

‘YENİ ANAYASA YAPIM SÜRECİNDE BULUŞALIM’

HDP, söz konusu metinlerde amacını; "demokrasi, barış ve özgürlük isteyen tüm kesimlerin yeni anayasa yapım sürecinde bulaşmasını sağlayacak ortamı yaratmak" olarak açıklıyor. 

HDP'nin şiarı ise "çoğulcu ve katılımcı bir anayasa süreci, barışı ve güçlü demokrasiyi hedefleyen bir anayasa."
Anayasa Strateji Belgesi’nde, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin meşruiyetinin olmadığı belirtirken, kuvvetler ayrılığının sağlanması gerektiğine işaret ediliyor. Belgede öne çıkan maddelerden birisi de yerel demokrasinin güçlendirilmesi gerektiği. 

YENİ ANAYASA BARIŞI TEŞVİK ETMELİ

Yeni anayasanın geniş katılımla ve sağlıklı müzakere yöntemiyle hazırlanması gerektiği ifade edilen belgede, yeni anayasanın barışı teşvik etmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

Demokratik bir anayasanın ancak demokratik koşullarda yapılabileceğini savunan HDP, bunun için "yol temizliği" öneriyor. Yargı reformu ise bu yol temizliğinin en önemli ayağı. 

Yargı Reformu ve Yol Temizliği Belgesi’nde yargının siyasal iktidarın aracı olmaktan çıkarılması gerektiğine vurgu yapılıyor. Hala eski eş genel başkanları ve milletvekilleri cezaevinde olan HDP’nin hazırladığı belgede, demokratik siyasete yönelik yargı müdahalesinin önüne geçilmesi ve özgürlüklerin korunmasına yönelik maddeler öne çıkıyor.

DEMOKRASİ İTTİFAKI İLKELER MUTABAKATIDIR

HDP, AKP-MHP iktidar blokundan kurtulmanın yolu olarak "Demokrasi İttifakı"nı öneriyor. 

HDP, Demokrasi İttifakı'nı "en geniş yerel demokrasiyi, yasamanın ve halk egemenliği üstünlüğünü, kuvvetler ayrılığını, hukukun üstünlüğünü, temel hak ve özgürlükleri, insan haklarını esas alan bir ilkeler mutabakatı" olarak tanımlıyor.
Demokrasi İttifakı Belgesi'nde tek adam rejiminin sonuçlarına dikkat çekilirken, siyasette, ekonomide ve yaşamın her alanında krizin derinleştiği belirtiliyor. Bu gidişata son vermek için Türkiye halklarının bir araya gelmesi gerektiği ifade ediliyor. 

HDP, belgelerde bir mücadele programı önermiyor, sorunlara ortak çözümler geliştirmek için bir araya gelme çağrısı yapıyor. 
 

Öne Çıkanlar