HDP ve CHP heyeti: Deprem bölgesine konteynır götürülmeli

HDP ve CHP heyeti: Deprem bölgesine konteynır götürülmeli
Van’daki deprem sonrası bölgede incelemelerde bulunan HDP ve CHP heyeti, halkın kaderine terk edildiğini belirterek, bölgede acil bir şekilde konteynır götürülmesi gerektiğini söyledi.

İran’ın Hoy kentinde 23 Şubat'ta meydana gelen 5.9 şiddetindeki deprem, Van’ın Başkale ilçesine bağlı beş köyde yıkıma neden oldu. Bölgede incelemede bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP ve Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) oluşturulan heyette yer alan isimler, gözlemlerini aktararak, eksiklikleri sıraladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, milletvekilleri Tekin Bingöl ve Nihat Yeşil ile birlikte 26 Şubat'ta depremin yıktığı mahallelerde incelemelerde bulunan partinin Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, mevsim koşullarına dikkat çekerek, bölgeye çadır yerine bir an önce konteynır gönderilmesi gerektiğini söyledi. "Oradaki insanlar yoksulluktan dolayı öldü" diyen Kurukcu,  olası bir deprem sonucunda bölge halkının yeniden ölümle karşı karşıya geleceğini belirtti. Yapıların tamamının kerpiç ve taştan olduğuna işaret eden Kurukcu, "Devlet bunlara imkan sağlayıp yeni sağlam yapılar yapabilir mi? Yapılabilir. Bir daha yaşanacak felaketin önüne geçilmesi lazım. Biliyorsunuz, Van’da soğukluk uzun sürer onun için çadır olmaz. Biran önce bölgeye konteynır götürülmelidir. Halk daha çok mağdur olmayacağı şekilde herkes dayanışma içerisinde olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

YARDIMLARIN ENGELLENMESİ

Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Uğur’un haberine göre HDP’li belediyelerin gönderdiği yardımların engellenmesine değinen CHP Van İl Başkanı Kurukcu, "Başkale’de kriz masasında yardımlar toplanıp dağıtılmak isteniliyor. Bu yanlış. Kriz masasının görevi yardımları dağıtmak değil, o bölgede yaşanan sıkıntı ve sorunları gidermek. Kriz masası sadece hükümetle kurulmamalıdır. Kriz masasında tüm siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, kanaat önderleri, muhtarlar olmalıdır. Evet, bugün ben dışarıdan bir kamyon gıda getiriyor olabilirim. O yardımın sağlıklı dağıtılması için muhtarın yardımına ihtiyacım var. Böylesi durumlarda yeri gelince siyasi kimliğimizi, bürokrat kimliğimizi bir kenara bırakmalıyız. O gün dayanışma içerisinde olmalıyız. Bu durumların bir daha yaşanmamasını istiyoruz" diye konuştu.

'HALK KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA'

Bölgede incelemelerde bulunan HDP İl Eş Başkanı Öznur Bartın, deprem sonucunda 630 yapının yıkıldığını, geriye kalan yapıların ise kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Çadır yardımlarının yetersiz olduğu, hayvanların ise barınamadığını ve soğuğa terk edildiğini aktaran Bartın, "Olağan sabırla bekleyen halkın umutsuzluğu gözlerinden okunuyordu. Hayvancılıkla geçimini sağlayan bu halkın telef olan hayvanları da yıkıntılardan daha çıkarılmamış, dolayısıyla salgın hastalıklara da davetiye çıkarıyordu. Köy halkı da kendi kaderine terk edilmiş durumda" diye belirtti.

 Partisinin belediyelerinden gönderilen yardımların engellenmesine ilişkin konuşan Bartın, "HDP Van’da iktidar ve özelinde Başkale ilçemizden yüzde 80-90 civarında oy alan partidir. Doğal afetleri siyasi malzeme haline dönüştürmek insani duyguların ne kadar zayıf ve tehlikeli bir boyut aldığının göstergesidir. Yaşanan afeti dahi halkın kimliği, dili, dini veya siyasi görüşü üzerinden değerlendirmek insanlık ayıbıdır. HDP, dini, dili, kimliği, ırkı ne olursa olsun, ayrım yapmadan tüm mağdur ve mazlumların yanında olan halkçı bir partidir. Yardımların engellenmesi HDP ile halk bağını koparma amaçlı ucuz politik bir yaklaşımdır. HDP'yi kriminalize etme ve yalnızlaştırmaya dayalı aciz bir dirençtir" dedi.

Bartın "Ancak unutulan bir şey var; bölge halkı yoksul olabilir ancak tüm zulümlere birebir tanık olduğu için, bu garip oyunları kolayca çözümleyen ve süreci çok rahat okuyabilen onurlu politik bir halktır" diye de ekledi.

AKP'Lİ VEKİLİN TEHDİTLERİ

AKP Van Milletvekili Abdulahat Arvas'ın, Gelenler (Qîratî) Mahallesi'nde depremzedeleri tehdit etmesine de değinen Bartın, şunları söyledi: "Bu insanlarımızın acısı çok tazeydi ama söz konusu vekilin kendi siyasi gelenekleri bu tabi. İnsanları aş ile, iş ile, özgürlük ile tehdit ederler. Biat etmezseniz aç kalırsınız, işsiz kalırsınız ya da tutuklanırsınız deniliyor. Bölgeye giden milletvekili de yoksul, evi- barkı yıkılmış insanlarımızın haklı tepkisine tahammül edemiyor. Azarlayan ve yardım yapmamakla tehdit eden bir dille, çaresiz ama onurlu bu halka söz konusu davranışı reva görme cüreti göstermiştir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar