HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi'ne yapılan 'köpekli işkenceye' valilik, 'kısıtlı saldırı' dedi

HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi'ne yapılan 'köpekli işkenceye' valilik, 'kısıtlı saldırı' dedi
HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin'in gözaltına alınırken operasyon köpeklerinin saldırısına Diyarbakır Valiliği ve Emniyet 'Kısıtlı saldırı' dedi.

ARTI GERÇEK - Diyarbakır'da gözaltına alınan HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ve TJA çalışanı Sevil Rojbin Çetin'e evinde 3.5 saat boyunca 'köpekli işkence yapıldığı' açıklanmış ve sorumlularının görevden alınması talep edilmişti.

KÖPEKLERİN BİR İŞKENCE ARACI OLARAK KULLANILDIĞINA DİKKAT ÇEKİLMİŞTİ

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran tarafından yapılan açıklamada,  evde yapılan arama ve gözaltı sırasında, kanunlara göre komşuların ve muhtarın mutlaka bulunması gerektiği ancak hiç kimsenin bulunmadığı belirtilmişti.

Yapılan ev baskınında kapı açıldıktan sonra eve iki köpekle girdiği belirtilen güvenlik güçlerinin köpekleri bir işkence aracı olarak kullandığına dikkat çekilmişti:

"Diyarbakır Emniyeti köpekleri işkencede kullanmada yeni bir dönem başlatmıştır. Hatırlanacağı gibi Diyarbakır’da M.E.C isimli şüpheli işkence gördüğü görüntüleri ortaya çıktıktan sonra köpeklerin kullanıldığını herkes gördü.  Bu köpekler önce Rojbin Çetin'e saldırtılmış, polislerden önce girmişlerdir, iki bacağını eti koparma derecesinde ısırmışlardır, dişlemişlerdir. Kolluk kuvvetleri bu saldırıyı bilerek organize etmiş ve izlemiştir. Evin içinde tutanaklarla da sabit,  3,5 saat süren işkence yapılmıştır. Kendi evinin içinde, ikametgahında kolluk gücü, özel harekat tarafından işkence seansı maalesef uygulanmıştır."

HDP'li milletvekillerinin yaptığı açıklamanın ardından olayın sosyal medya ve haber sitelerinde yaralmasının üzerine, Diyarbakır Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, köpeğin bir işkence aracı olarak kullanıldığı reddedilirken, 'Operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir' ifadesine yer verildi.

AÇIKLAMADA, ÇETİN'İN KÜRTÇE İSMİ YOK SAYILRKEN, SALDIRI İÇİN 'KISITLI SALDIRI' DENİLDİ

Yazılı açıklamada, HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin'nden söz ederken 'Silahlı Terör Örgütü üyesi' olarak bahseden Valilik ve Emniyet, açıklamada 'Rojbin' ismini de kullanmadığı dikkat çekti:

Bazı internet haberlerinde ve sosyal medya hesaplarında, ilimizde 26 Haziran 2020 günü düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Sevil Çetin isimli şahsa köpekle işkence yapıldığı yönünde iddiaların yer aldığının görülmesi üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirme gereği duyulmuştur.

'KADEMELİ OLARAK ZOR KULLANILDI' İFADESİ KULLANIDI

İlimiz genelinde bölücü terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine ve örgüt mensuplarının yakalanmalarına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, Mardin ve Van illeri yetkili mahkemelerince Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Görevi Kötüye Kullanma suçlarından aranması bulunan Sevil Çetin isimli şahsın yakalanması amacıyla 26.06.2020 tarihinde ilimiz Bağlar ilçesinde bir ikamete operasyon düzenlenmiş, ikamete giriş yapıldığı esnada dışarıda bulunan özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiş, operasyon köpeği eğiticisi tarafından derhal kontrol altına alınmış, şüpheli şahsın görevlilerimize ve kendisine zarar vermemesi amacıyla kademeli oranda zor kullanılarak yakalanması sağlanmıştır. İddia edildiği şekilde operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir. İkamette yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman ele geçirilmiştir. Sevil Çetin isimli şahıs sevk edildiği adli mercilerce yapılan işlemlerinin ardından, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçundan gerekli işlemlerin yapılabilmesi için 27.06.2020 günü Mardin İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerine teslim edilmiştir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar