'HDP'yi kapatmak yürek ister, yürekten de ötesi Türkiye gerçeğini bilmemek gerekir'

'HDP'yi kapatmak yürek ister, yürekten de ötesi Türkiye gerçeğini bilmemek gerekir'
Sağlar: Bu ülkenin en güçlü demokrasi talebinde bulunan kitlesinin Kürtler olduğunu Erdoğan da biliyor. HDP'nin yanında dimdik durmalı. Bugün HDP'yi kapatan, yarın CHP'yi de kapatır.

ARTI GERÇEK- ARTI TV'de ekrana gelen "Çetele" programında gündemdeki konular değerlendirildi. Erdoğan Aydın, Fikri Sağlar ve Ahmet Faruk Ünsal'ın yer aldığı programın konuğu ise iktisatçı Nesrin Nas oldu. 

'BAHÇELİ VE ŞÜREKASINI TEKRAR ETRAFINDA TOPLAYABİLMEK ADINA YENİDEN İDDİANAME HAZIRLATTI'

"En güçlü demokrasi talebinde bulunan kitlenin Kürtler olduğunu Erdoğan da biliyor. Muhalefet HDP'nin yanında dimdik durmalı. Bugün HDP'yi kapatan yarın CHP'yi de kapatır" diyen Sağlar, "Biden'le Erdoğan'ın görüşmesi öncesinde HDP'nin kapatılmasının öncelikli bir hale gelmiş olması, Biden'ın işine yarar. Çünkü Türkiye'deki özellikle seküler, demokrat, aydın Kürtlerin böyle bir şeyi kabul etmeyeceğini ve dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan'ı bir de içeriden sıkıştırma konusunda kullanabileceği eline yeni bir kart almış olur. Tamamen Türk-İslam sentezi üzerine oturmuş, siyasal İslam tarafını güçlendirmeye çalışan ve Peker'in ifşaatlarıyla çok zor duruma girmiş ve milliyetçiliğe oynamak zorunda olan Erdoğan, Bahçeli ve şürekasını tekrar etrafında toplayabilmek adına yeniden talimatla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bir iddianame hazırlattı." dedi.

'BAŞSAVCILIK HDP'Yİ KAPATMAKTAN ÖTE AKP'Yİ KAPATMAK DOĞRULTUSUNDA İDDİANAME HAZIRLAMALI'

Önceki iddianame gibi bunun da talimatla hazırlandığını söyleyen Sağlar, "Neresinden düzeltseniz HDP'nin kapatılmasıyla ilgili bir icraat yapılacak" dedi. Sağlar, AKP'nin Numan Kurtulmuş ve diğer sözcüler aracılığıyla HDP'nin kapatılmasına çok taraf olmadıklarını beyan ettiklerini belirterek "Bu düşüncelerinde duruyorlar mı bilmiyorum ama yeni bir tehlike üzerlerine geliyor. Peker'in son açıklamalarından sonra aslında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HDP'yi kapatmaktan öte AKP'yi kapatmak doğrultusunda yeni bir iddianame hazırlamak zorunda" diyerek Peker'in seçimler öncesinde para dolu çantaları taşıdığını ve AKP'nin dağıttığı on milyonlarca liralık kahveyi de Sedat Peker'in aldığını hatırlattı. Sağlar, "Dolayısıyla siyasi partiler yasasına göre bu alenen suç" dedi. 

'HDP'YE TEŞEKKÜR ETMESİ GEREKN MUHALEFET, HDP'NİN YANINDA DİMDİK DURMALI'

Sağlar, Halk Bankası tartışmalarının ya da Erdoğan'ın mal varlığıyla ilgili ABD'de çıkan haberlerin Türkiye yansıması olmadığını dile getirerek "'Bunları bastırmak adına HDP'yi kapatıyor' demek fazla değil. Çünkü HDP'nin 6 milyon seçmeni Erdoğan'a oy vermiyor. Onun için onu gözden çıkarmış, inkarcı bir politika uyguluyor. Ama asıl HDP'yle birlikte diğer muhalefet direnmesi ve demokrasiyi yok etmek adına hareket eden karanlığı yok etmek adına el birliğiyle hareket etmesi gerekiyor" diye konuştu. 

Sağlar, "HDP'yi kapatmak yürek ister, yürekten de ötesi Türkiye gerçeğini bilmemek gerekir. O nedenle HDP'nin kapatılacağını düşünmüyorum. Bu ülkenin en güçlü demokrasi talebinde bulunan kitlesinin Kürtler olduğunu Erdoğan da biliyor. HDP, 2019 yerel seçimlerinde çok doğru bir karar vererek, demokrasi adına aday göstermeyerek muhalefetin güçlenmesine neden oldu. En azından buna teşekkür etmesi gereken muhalefet, HDP'nin yanında dimdik durmalı. Bugün HDP'yi kapatırsanız, yarın CHP'yi de kapatırsınız. Sizi tek tek yakalayabilirler. O nedenle bir yumruk halinde olmak gerekir" dedi. 

'VENEZUELA'DAN BETER OLURUZ'

Nesrin Nas ise "HDP kurumsal siyasi muhalefetin yok edilmesinin ilk halkasıdır. Muhalefetin en büyüğünden en küçüğüne bir arada durmaları gerekiyor. Bunu yapamazlarsa Venezuela'dan beter oluruz" dedi. 

Uzun yıllar Venezuela üzerine çalıştığını söyleyen Nas, "Venezuela'nın bugünlere adım adım nasıl geldiğine baktIğınızda Türkiye'yle çok fena benzerlikler görürsünüz. Orada parlamento vardı, hatta muhalefet çoğunluktaydı ama bugün devlet çöktü. Çünkü siyasi muhalefet yok edildi. HDP kurumsal siyasi muhalefetin yok edilmesinin üst halkası. O nedenle bu sadece HDP'nin değil, bütün diğer partilerin de meselesidir. CHP'nin de, 'Biz adayımızı çıkarırız, HDP de kendi adayını çıkarır' diyen Akşener'in de. Çünkü bugün devletteki bu çürümüş yapının doğuracağı sonuçlar son derece korkunçtur. Bu sonuçlardan kaçabilmek için muhalefetin en büyüğünden en küçüğüne, toplumsal muhalefeti de arkalarına alarak bir arada durmaları gerekiyor. Bunu yapamazlarsa Venezuela'dan beter oluruz" diye konuştu. 

'ERDOĞAN'I KISKACA ALMAK ADINA YAPILDI'

"Şu anda Ankara'da Tarantino filmlerindekine benzer bir manzara var" diyen Nas, "O filmlerdeki 'Meksika tuzağı' denilen sahneleri gözünüzün önüne getirin, hani herkes her iki elindeki silahı birbirine doğrultmuştur ve biri ateş ederse ortalık karışacaktır. Şu an Ankara böyle. Erdoğan da sisteme kendi yerleştirdiği birinin karşısında eli kolu bağlı bekliyor" dedi.   

Nas, HDP için ikinci kez yapılan kapatma başvurusunun 14 Haziran'daki Biden-Erdoğan öncesi yapılmasının içerideki bir kavgayı dışarıda sürdürmek ve Erdoğan'a sınırlarını göstermek adına yapıldığını söyledi. Biden'ın Erdoğan'la çalışmak istemediğini ancak belli koşullarda buna mecbur kalacağını daha önce açıkladığını hatırlatan Nas, "İçeride bir demokratikleşme açılımı yaptırabilirse Biden kendini daha rahat hissedecek. Çünkü dünya kamuoyuna karşı verdiği taahhütler de bu yönde. Kolunun altında kapatma davasıyla Biden'ın karşısına giden Erdoğan'ın eli zayıftır. Bu açıdan Erdoğan'ı biraz daha kıskaca almak diye okuyorum bunu" ifadelerini kullandı. 

'PEKER DE KÜRT SORUNUNDA KULLANILDIĞINI FARK ETMENİN PİŞMANLIĞIYLA KONUŞUYOR'

"Türkiye Kürt sorununu kendi yasal imkanları içerisinde çözmeyi tercih etmeyip bunu bir asayiş sorununa evirdi" diyen Ahmet Faruk Ünsal ise şunları kaydetti:

"Türkiye, demokrasi ve hukuk çerçevesinde çözebileceği bir sorunu, meşru imkanları kullanarak çözmek istemeyerek görünmeyen ordularını seferber etmek suretiyle bu problemi bastırmak, bastırarak çözmek yönünde bir siyasi tercihte bulundu. Açık söylemek gerekirse, Türkiye Kürt sorununu kendi yasal imkanları içerisinde ya da demokrasinin uluslararası imkanları içerisinde çözmeyi tercih etmeyip bunu bir asayiş sorununa evirdikten sonra asayişi de kendi resmi kolluğu üzerinden değil gladyo, kontrgerilla ya da özel harp dediğimiz unsurları kullanarak bastırmaya çalıştı. Sedat Peker ve onun gibiler, sadece Erdoğan iktidarda olduğu için değil, sistem böyle olduğunu için, sistemin ürettiği unsurlar. Ama Erdoğan, anayasayı değiştirip başkanlık sitemine geçince Peker gibileri pervasızca kullandı. Peker de Kürt-Alevi sorununda, vatan-millet adına kullanıldığını fark etmenin getirdiği pişmanlıkla konuşuyor."

'HİÇ OLMAZSA BU SEFER MUHALEFET BİR TAVIR KOYMALI'

Erdoğan Aydın ise "Ben de HDP’nin kapatılma hamlesini esas olarak iç politikada Türk-İslam sentezli bir safları sıklaştırma, Peker’in açıklamaları karşısında iktidar cephesinin farklı alt güç odaklarının Sedat Peker’in iddialarına karşı değil de birbirlerine karşı kozları masaya koydukları bir ortamda Saray’ın bu birbirine karşı kozlarını kullanan, şantaj yapan, ellerindeki belgenin ucunu gösterip arkasını getireceğini söyleyen safları şu an henüz bir seçenek üretilemediği atmosferde, bu safları sıklaştırmak açısından yapılmış bir hamle olduğu kanaatindeyim" dedi.

ABD’yle ayın 14’ünde yapılacak görüşmede de Kürt meselesi hariç her konuda taviz verilebileceği mesajıyla geçebileceğini söyleyen Aydın, "Şu mesele önemli: Hiç olmazsa bu sefer muhalefet partilerinin bütünün HDP’ye yönelik hukuk dışı hamleyi savunmak konusunda bir tavır koymaları gerekir" diye konuştu.

Öne Çıkanlar