Hekimlerin yargılandığı davada savcıdan 'hazır mütalaa'

Hekimlerin yargılandığı davada savcıdan 'hazır mütalaa'
TTB eski Merkez Konsey üyelerinin yargılandığı davada savcının savunmaların hemen ardından 'hazır mütalaa' sunması tepki çekti.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyelerinin 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' açıklaması nedeniyle yargılandığı davanın ilk duruşması sona ererken, savcı önceden hazırlanmış olan mütalaasını sundu. Yargılanan 11 hekime 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' ve 'örgüt propagandası' suçlamasından ceza isteyen savcının 'hazır mütalaası'na TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman tepki gösterdi.

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Adıyaman, "Burada savunmalarımızı yaptık, TTB'nin değerlerini, amaçlarını, toplum sağlığına ve halk sağlığına verdiği önemi anlattık" dedi.

Savcının mütalaasının kendilerini üzdüğünü dile getiren Adıyaman, "Sanki evvelden ayarlanmış bir mütalaaydı. Bizim ve avukatların yaptığı savunmanın hiçbir değeri olmadığı ortaya çıktı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu. 

İLGİLİ HABER: HEKİMLER DURUŞMADA BARIŞI SAVUNDU: İNSAN OLMAK YETERLİDİR

HAMZAOĞLU: BARIŞI SAVUNMAK YARGILANIYOR

Davaya dair Artı Gerçek'e konuşan Hamzaoğlu, "Barışı savunmak yargılanıyor burada. Savaşın nasıl bir insanlık suçu olduğu, nasıl bir halk sağlığı sorunu olduğu açıklaması hem tarihsel he de bilimsel pek çok gerçeği yansıtan bir metin olarak arkadaşlarımız tarafından kaleme alınmıştı. Bu metin burada bir suç unsuru olarak ele alınıyor. İnsanlığın sınıfta kaldığı anlara tanıklık ediyoruz. Türkiye hukuk devleti olmaktan çıktı. Hukukun da bir kişinin keyfine göre tutum aldığı bir dönem" dedi, bir an önce beraat talebinin karşılanmasını beklediklerini söyledi.

FİNCANCI: FLASH BELLERLERDE MÜTALAA VERİLİYOR

Yakın zamanda "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisi nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Prof. Şebnem Koruk Fincancı da "Böylesi bir yargı ortamını izlemek çok üçüzü" dedi. Savcının mütalaasına ilişkin "Hazır olan, kimler tarafından kendilerine verildiği bilinmeyen flash belleklerde bağımsız ve tarafsız olmayan mütalaa veriyorlar" diyen Fincancı, davanın TTB'ye yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. Fincancı, "Biz bu saldırının karşısında durmaya devam edeceğiz. Çünkü biz meslek örgütümüzle gurur duyuyoruz" ifadesini kullandı.

TANAL: HEKİMLİK İNSANLIK MESLEĞİDİR

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise "Burada sağlık savunuluyor. Sağlığı olmayan bir ülkede özgürlük, barış, hukuk devleti, demokrasi olmaz. Zaten hekimlik değerleri insanlık değerleriyle özdeştir. Burada savunulan tek bir husus oldu; eğer biz bir toplumun sağlıklı olmasını istiyorsak sağlıklı bir toplumun başında eşitlik, özgürlük, barış olması lazım" dedi.

Savaşın sonuçlarına dikkat çeken Tanal, şöyle devam etti:

"Hekimlerin toplumun iyilik halini savunması gerekir. Barıştan, hukuk devletinden onları uzak tutamazsınız. Hekimlik bir insanlık mesleğidir. TTB'den bir terör örgütü çıkmaz. TTB'nin tek bir amacı var; insancıllık, demokrasi, özgürlük, halkın sağlığı. Bir toplumda barış yoksa sürekli şiddet olur, sağlıklı birtoplum olmaz. Hekimlerin çağrısı barış çağrısıdır, halkın mutluluğu, esenliğidir. Yargılanan TTB merkez konsey üyeleri dünya çapında ün yapmış hekimlerdir. Dünya ödül verirken biz terör örgütleri yaftasıyla sanık sandalyesine oturtmuşuz."

Tanal, "Dünyada savaşları zenginler çıkarır fakirler ölür" diyerek, sözlerini tamamladı.

Öne Çıkanlar