Helga ile Zohar Ay’a gönderiliyor

Helga ile Zohar Ay’a gönderiliyor
50 yıl aradan sonra Ay’a yapılacak insanlı uçuşta ilk kez kadın astronotlar da yer alacak. NASA deney için Ay’a Helga ve Zohar adlı iki cansız manken yollayacak.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 2025’ten önce Ay’a ilk kez kadın astronot gönderme planının parçası olarak uzaya iki cansız manken göndereceğini açıkladı.

"Helga" ve "Zohar" olarak adlandırılan mankenler, kadın astronotlar için uzay radyasyonunun risklerini araştırmak amacıyla Ağustos ayında Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden Orion uzay aracının mürettebatsız uçuş testi "Artemis I" kapsamında Ay’a fırlatılacak. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) tasarladığı "MARE" deneyinin bir parçası olan Helga ve Zohar’ın kemik ve yumuşak doku da dahil olmak üzere bir kadının vücudunun orantılarını taklit eden "değişken yoğunluklu dokuya eşdeğer malzemelerle" üretildiği belirtildi. 10 binden fazla sensör ve 34 aktif radyasyon dedektörü tarafından izlenecek olan mankenler, NASA’ya radyasyon hakkında önemli veriler sunacak.

Öne Çıkanlar