Helikopterli harmandalı

Artık yok öyle sıradan ajitasyon için "ver mehteri" nameleri... Bundan böyle folklorik siyasetin nabzı Teknofest stili atacak.

İçinde bulunduğumuz 2018 Eylül'ünün en büyük "olayı" İstanbul'un üçüncü havalimanında yapılmış olan Teknofest ve onun yarattığı görkemli kalkınmışlık gösterileri idi.

Pek çok yönden eylül ayına damga vurdu bu görsel şölen. T3 Vakfı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik 20-21-22-23 Eylül tarihleri arasında icra edildi.

***

Teknofest'in en başında bulunan Selçuk Bayraktar aynı zamanda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da damadı.

Bazı münafıklar bu rastlantıyı kötümser yorumlarla "aile içi eğlence" gibi değerlendirdiler. Oysa durum hiç de öyle değildi.

Teknoloji vardı, sürat vardı, imkânsızlıkların aşılması vardı. Mesela etkinlik alanı olarak seçilen yer inşaat çalışması süren İstanbul'un yeni havaalanıydı. Havaalanı bitmemişti. Cumhuriyet Bayramına yetişecekti. Ama dört günlük bu aliyyülala organizasyon için dört günün ne önemi vardı ki?

Zaten işçiler çalışma koşullarının iyi olmadığını belirterek iş bırakmışlar, inşaat aksamıştı. İşçiler tahtakurularıyla birlikte yatıp kalkıyorlardı. Bunun için basit bir ilaçlama yapılmasını istiyorlardı. Bir de ücretlerinin zamanında ödenmesini talep ediyorlardı.

Merhametlerini satışa çıkarmış "sözde İslamcı" gazeteci-yazarlar ve yağcılık Oscar ödülünün en büyük adayı olan gazeteciler dışında herkes bu talepleri haklı buluyorlardı.

Ama işçileri topluca gözaltına alıp, içlerinden 24'ünü de tutukladılar. Halbuki hazır işçiler iş bırakmışken bütün inşaat alını ilaçlayıp, tahtakurularını yere serselerdi hiçbir sorun kalmayacaktı.

Refleks işte... Tahtakuruları yerine işçileri yeri serdiler!

Çok fazla gösteri yapıldı.

En çok ilgiyi hangisi gördü bilemiyorum.

Ben helikopterlerin havada birbirlerine doğru açılar oluşturarak adeta dans etmelerine bayıldım. Zaten hükümet medyası da bu gösteriye güzel bir isim bulmuştu:

Havada harmandalı!

Çok şahane bir isimlendirme yapıldığını teslim etmeliyiz.

Bunu dünyada yapabilecek bir başka gösteri takımı yoktur.

Neden yoktur?

Helikopterler başka fuarlarda da böylesi açılı uçuşlar yapabilirler. Fakat, bu "havada harmandalı" olmaz! Çünkü harmandalı bir zeybek oyunu olup bu topraklara özgüdür.

***

Türkiye bu festival ile ne kadar ileriye gitmiş bir devlet olduğunu dosta düşmana gösterdi: Helikopterler harmandalı oynuyor.

Bu muhteşem gösteri yapılırken, dolar-molar konuşulabilir mi?

Hele hayat pahalılığı?

Patates soğana zam üstüne zam geldi!

Sen şu havadaki gösteriye bak kardeşim, harmandalı oynatıyoruz helikopterlere...

Bu ihtişamın yanında senin "açız" diye bağırmanın manası var mı?

Başını kaldır ve gökyüzüne bir bak hale... Bayrak dalgalanıyor –dalga geçmeyin- kalkınmanın kanatları helikopter pervanesi olmuş harmandalı şeklinde dönüyor da efem dönüyor.

Artık yok öyle sıradan ajitasyon için "ver mehteri" nameleri... Bundan böyle folklorik siyasetin nabzı Teknofest stili atacak:
Havada helikopterle harmandalı!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nazım Alpman Arşivi