'Her aileden biri ya yargılanıyor ya da cezaevinde'

'Her aileden biri ya yargılanıyor ya da cezaevinde'
Geçtiğimiz yıllara oranla denetimlerin çok daha sıklaştırıldığı Silopi'de 10 binin üzerinde kişinin yargılandığı tahmin ediliyor.

Şırnak ve ilçelerinde, geçimlerini sağlamak için Federe Kürdistan Bölgesi'nden getirdikleri sigaralardan kaynaklı yurttaşlar ciddi yaptırımlara maruz bırakılıyor. İşsizlik oranının en yüksek olduğu yerler arasında bulunan kentte, "kaçakçılık" yaptıkları gerekçesiyle yurttaşlar ya hapis ya da yüklü miktarda para cezalarına çarptırılıyor.
 
"10 BİNİN ÜZERİNDE YARGILAMA"

 
Geçtiğimiz yıllara oranla denetimlerin çok daha sıklaştırıldığı kentte, 10 binin üzerinde kişinin yargılandığı tahmin ediliyor. Yine, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde sigaradan kaynaklı tutuklu bulunan kişilerin sayısının 700'ü aştığı belirtiliyor. En çok tutuklama ve yargılamanın yaşandığı yerlerin başında ise, Federe Kürdistan Bölgesi'yle ticaretin sağlandığı Habur Sınır Kapısı'nın bulunduğu Silopi ilçesi geliyor.
 
"HER EVDEN BİR KİŞİ CEZAEVİNDE"
 
Özellikle ilçeye bağlı Başverimli (Tilqebîn) beldesinde, neredeyse her evden bir kişi ya cezaevinde, ya da hakkında birden fazla dava açılmış durumda. Yaklaşık 7 bin nüfusu olan ve sınır kapısına yakın bir noktada bulunan beldede, sırf birkaç karton sigara getirdikleri için çok sayıda kişi şuan cezaevinde tutuklu bulunuyor. Hiçbir iş imkanının bulunmadığı beldede, yakınları tutuklu olan birçok aile ise, maddi durumları kötü olduğu için çevredeki komşularının desteğiyle geçimlerini sağlıyor. Karşı karşıya kaldıkları mağduriyeti anlatmaktan bile çekinen aileler, birçok kez cezaevindeki yakınlarını ziyarete gitme imkanı dahi bulamıyor. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar