Her şey ithal ama Yılmaz'a göre tarımda lideriz

Her şey ithal ama Yılmaz'a göre tarımda lideriz
AKP Başkan Yardımcısı Yılmaz, "Türkiye'yi tarımsal alanda Avrupa’da birinciliğe yükselttik" dedi. Oysa Türkiye, beş ürün dışında tüm tarımsal ürünleri ithal ediyor.

AKP Ekonomi İşleri Başkanlığı'nca temmuz ayı "AK Parti Dönemi Tarım ve Hayvancılık" bülteni yayınlandı. Teşkilatlara gönderilen bültende, 2002'den bu yana Türkiye'nin tarım ve hayvancılık hedeflerine ve Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın değerlendirmelerine yer verildi.

Yılmaz, sunum yazısında, tarım ve hayvancılıkta 2002’de 36,9 milyar TL olan tarımsal hasılayı 2017 yılında 188,7 milyar TL’ye ulaştırarak Türkiye'yi tarımsal alanda Avrupa’da dördüncü sıradan birinci sıraya yükselttiklerini ve Avrupa’nın en büyük tarım ülkesi konumuna getirdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin bölgede ve küresel düzeyde tarım ve hayvancılık alanında söz sahibi olması için 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmalarını yürüttüklerini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tarımda katma değeri yüksek, ileri teknolojiye dayalı bir üretim modelini esas alarak planlı tarım ve hayvancılık için gerekli yapısal dönüşümleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Böylece bereketli topraklarımızın verimliliğini potansiyeline ulaştırarak uluslararası rekabet gücümüzü arttıracağız."

AKP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın değerlendirmelerinde Türkiye'nin Avrupa'da tarımsal üretimde birinci sıraya geldiği yer alsa da, işin gerçeği pek öyle değil.

BEŞ TARIM ÜRÜNÜ DIŞINDA HER ŞEY İTHAL

Geçtiğimiz günlerde Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, geçmişte dünyada kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olan Türkiye’nin, bugün itibariyle beş tarım ürünü dışında tüm tarım ürünlerini ithal ettiğine dikkat çekmişti. Güngör açıklamasında, "Fıstık, fındık, üzüm, kayısı ile narenciye dışında her şeyi ithal ediyoruz. Son 16 yılda, tarımda 185 milyar dolar ithalat parası ödedik. 185 milyar dolar! Bugün dolar ne kadar olduysa çarpın işte onunla. Bir de dış borç faizi ödedik" demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar