Her yerde 1 Eylül: Türkiye’nin barışa ihtiyacı var

Her yerde 1 Eylül: Türkiye’nin barışa ihtiyacı var
1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle, gün boyu birçok kentte eylem düzenlendi. Açıklamalarda, savaşın verdiği zarara dikkat çekilerek, ülkenin barışa ihtiyacı olduğu vurgulandı.

1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenlendi, açıklamalar yapıldı. Bölgede devam eden savaş ve çatışmalara dikkat çekilen açıklamalarda, barışın aciliyetine dikkat çekildi. Beyaz balonların ve güvercinlerin uçurulduğu etkinliklerde, barış dileğinde bulunuldu.

URFA: BARIŞA İHTİYAÇ VAR

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle basın açıklaması düzenledi. HDP, CHP, KESK, Urfa Barosu’nun içinde yer aldığı platform, Ahmet Bahçivan İş Merkezi önünde, HDP milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş ve Ömer Öcalan, CHP Milletvekili Aziz Aydınlık, Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, İHD Urfa Şube Eşbaşkanı Nahide Polat’ın yanı sıra çok sayıda yurttaşın katılımıyla açıklama yapıldı. Polis ablukası altında gerçekleşen açıklamada, sık sık "Siyasi darbeye hayır" sloganı atıldı. Türkiye’nin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğunun altını çizen Nahide Polat, Türkiye’nin acil barışa ihtiyaç olduğunu söyledi. Açıklamanın ardından barış dilekleriyle beyaz güvercinler havaya bırakıldı.

MALATYA: BALONLAR BARIŞA UÇURULDU

İHD Malatya Şubesi, Kız Meslek Lisesi önünde ESP, KKP, HDP ve ÖDP’nin katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, '1 Eylül Dünya Barış Günü Kutlu Olsun' yazılı pankart açılırken, havaya barışın sembolü olan beyaz renkli balonlar barış dileğiyle bırakıldı. İHD Malatya Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu, "Kalıcı barış için çatışma nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için ilk yapılması gereken çatışmaların durması, diyalog yollarının açık tutulması, insan hakları ve demokrasi eksenli çözüm arayışlarına imkân sağlanmasıdır" dedi.

MERSİN: BARIŞ İÇİN ADRES ÖCALAN

HDP Mersin İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaparak barış çağrısında bulundu. Siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin beyaz tülbentlerle katıldıkları eylemde, 'Savaş öldürür, yoksullaştırır barış yaşatır, bir arada tutar' pankartı açıldı.

HDP Mersin İl Eşbaşkanı Zuhal Önen, ülke içinde ve dışında çözüm adresinin "Barışçıl çözüm ilkeleri istenirse savaşı bir hafta içinde durdurabiliriz" diyen PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğunun altını çizerek, savaş politikaların bir an önce son bulmasını bununda ancak müzakere ve demokratik çözümden yana tavır almasının elzem olduğunu dile getirdi.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu da Atatürk Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. Aralarında HDP, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye İşçi  Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP) gibi çok sayıda sivil toplum örgütü ve onlarca yurttaş ellerinde balonlar ve beyaz tülbentleriyle sık sık 'Yaşasın barış, bijî yek gulan' sloganları attı.

Platform Sözcüsü Mehmet Antmen, "Barış uğruna mücadele edilmesi gereken, kazanılması gereken politik bir mücadele başlığıdır. Bu uğurda atılacak her adım bize barışa olduğu kadar insan olmanın erdemine yaklaştıracaktır. Çünkü tüm halklarla barış içerisinde yaşamasını istemek ve kendi ülkemizde yaşayıp demokratik, özgür ve barış içinde yaşamak için mücadele etmek insan olmanın şartıdır" dedi.

Açıklamanın ardından yurttaşlar ellerindeki balonları gökyüzüne bırakarak denize güller attı. Açıklama alkış ve sloganlarla son budu.

ADANA: BARIŞ ÖRGÜTLÜ GÜÇLE GELİR

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Atatürk Parkı’nda basın açıklaması düzenleyip, barış için balon uçurdu. Parkın çevresi polis bariyerleriyle kapatılırken, alana girmek isteyenlerin üstleri polis tarafından tek tek arandı. Etkinliğe katılanlar boyunlarına beyaz tülbent takıp barışı haykırdı.

İHD Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör, kayyum, saray darbesi ve hak gaspı kelimelerin yasaklanmasını tepki gösterdi. Toplumsal barışa acil ihtiyaç olduğunu dile getiren Öngör, toplumsal barışın sağlamanın tek yolunun toplumsal muhalefetin örgütlü gücüden geçtiğini kaydetti.

Öngör ardından konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, ülkede adalet ve hukukun olmadığını söyledi. Toğrul, atanan kayyumlara tepki göstererek gasp edilen belediyeler tekrar iade edilene kadar barış mücadelesine ve demokrasi mücadelesine devam edeceklerini aktardı. "Çatışmalarda kaybedecek tek bir gencimiz yok" diyen Toğrul, çok kültürlü bir coğrafyada çoğulcu bir anayasaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

ANTALYA: BARIŞ İÇİN YÜRÜDÜLER

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Aydın Kanza Parkı'nda bir araya gelip, Cumhuriyet Meydanı'na kadar alkış ve sloganlarla yürüdü. Yürüyüşe CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek ve HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Yürüyüş sonrası kitle meydanda basın açıklaması gerçekleştirip, barışı haykırdı. Etkinlik halaylarla son buldu.

HAKKARİ: TÜM KÜRTLERİN İRADE GASPINA KARŞI MÜCADELE ETMESİ GEREKİYOR

Hakkari’de 1 Eylül Dünya Barış Günü, KESK öncülüğünde, belediye parkında yapılan bir etkinlikle kutlandı. Kutlamalara Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Şevin Coşkun, Sait Dede, Hakkari ve Yüksekova Belediye Eşbaşkanları, çok sayıda kişi katıldı. Program öncesi Hozan Rıfat’ın müzik dinletisi eşliğinde halaylar çeken kitle sloganlar attı. Alana "Savaşa karşı barış için sen de ayağa kalk", "Eşbaşkanlık kadın özgürlük sistemimizdir, gasp ettirmeyiz" ve "Gençlik örgütleniyor barışı kazanıyor" pankartları asıldı.

Programda ilk konuşmayı yapan Barış Annesi Naciye İke, yıllardır barış istediklerini ve sonuna kadar bu taleplerini dile getireceklerini belirterek, "Buradan Erdoğan'a sesleniyorum; Bizim kendi irademizle yüz binlerce oyumuzla seçtiğimiz kayyumları neden atadınız? Hani sandığa saygı duyduğunu söylüyordun? Tüm Kürtlerin bu irade gaspına karşı mücadele etmesi gerekiyor" dedi. İke'nin ardından konuşan KESK Dönem Sözcüsü Musa Bor, barışı savunmaya devam edeceklerini belirtti.

HDP Muş Milletvekili Şevin Çoşkun, AKP-MHP ittifakının ülkeye derin krizler yaşattığını belirterek; "İçeride ve dışarıda savaş politikaları yürütüyorlar. Bu da toplumsal kaosu derinleştiriyor. Rojava ve Suriye'deki politikaları tutmadığı için de başarısızlığın faturasını HDP’ye çıkarmaya çalışıyor" diye konuştu. HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede ise yaptığı konuşmada; "Askeri savaş teknikleri ile yapılan savaşlarını yanı sıra insanların iradelerine yönelik yapılan saldırılarda bir savaştır. Üç kentimizde halkın iradesi gasp edilmektedir. Meşru demokratik tepkilerimizi her alanda göstermeye devam edeceğiz" dedi.

BURSA

Bursa Demokrasi Güçleri ise, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Nilüfer ilçesinde bulunan 3 Fidan Parkı’nda miting düzenledi. Halkların Demokratik Partisi(HDP) İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya ve Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın katıldığı mitinge çok sayıda kişi katıldı. 'Savaşa Hayır' pankartının açıldığı mitingde, sık sık 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganları atıldı. 

Mitingde ortak açıklamayı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası(EĞİTİM-SEN) Bursa Şube Başkanı Derya Şimşek Aksakal okudu. 

‘BARIŞ EN BÜYÜK MÜCADELE HATTI’

Savaşların insan hayatını yok ettiğini belirten Aksakal, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu bedeli yoksul halkımız ve emekçiler ödüyor" dedi. İktidarın bunun yanında halkın seçme seçilme hakkını da elinden aldığına dikkat çeken Aksakal, "Ekmeğimize, geleceğimize, aşımıza, ormanımıza, suyumuza göz dikenler, bir arada yaşama irademizi de iktidarları için en büyük tehdit olarak görüyorlar. Biz Bursa Demokrasi Güçleri olarak; savaşın kazananı barışın ise kaybedeni olmadığı biliyoruz. Savaşlarda, çatışmalarda yitirilen milyonlarca insanın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Barış mücadelesi en önemli mücadele hattımızdır. Örgütlü ve kararlı bir mücadele ile barışı bu topraklarda kökleşmiş bir ağaç haline getireceğimize söz veriyoruz" diye konuştu. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar