Her yıl bir ilçe nüfusu trafik kazalarında yok oluyor

Her yıl bir ilçe nüfusu trafik kazalarında yok oluyor
Türkiye'de 9 yıl içerisinde 74 bin 800 kişi hayatını kaybetti. Kazaların tamamına yakını sürücü kaynaklı.

ARTI GERÇEK- Trafik kazaları hayatın olağan akışı içerisinde alışkınlığa ve kayıtsızlığa dönüştü. Haberler takip edilirken dikkat çekmesi ancak ölü ve yaralı sayısına ya da özel bir hayat hikayesine odaklanıldığında oluyor. 

Plaka ve kazanın olduğu yer bilgisi verilip, polis tutanağından yola çıkılarak hazırlanan ajans haberleri; 'aşırı hız, sürücü hakimiyetini kaybetti" ifadeleri ile birlikte rutin şekilde veriliyor. Ancak trafik kazaları bir savaş kadar yıkım bırakıyor. Türkiye'de, Emniyet Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre 2009- 2018 yılları arasında 74 bin 800 kişi trafik kazalarında yaşamını yitirdi. 2 milyon 694 bin 604 kişi ise yaralandı. Kaç kişinin engelli kaldığı ya da yaşamlarını yitirenlerin arkalarında kimleri bıraktığının istatiği ise yok.

 

24 SANİYEDE 1 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRİYOR

Dünya genelinde ise her 24 saniyede bir kişi trafik kazasında yaşamını yitiriyor. Bu yıl bazında ortalama 1.35 milyon insanın yaşamını yitirdiği anlamına geliyor. Yaralıların sayısı ise 20 ile 50 milyon kişi arasında değişiyor. 

Yine ülkemizde yaşanan trafik kazalarının sebebi insan odaklı. Kazalarda yüzde 90 sürücü, yüzde 8 oranında ise yaya kusuru bulunuyor.

'TRAFİĞİN BİR PARÇASIYIZ'

Trafikte Haklarım Derneği, trafik kazalarının önlenebilir olduğundan hareketle "Trafik Kazalarına Dur De" başlıklı kampanya ile sosyal medyada yurttaşları kampanyaya katılmaya davet ediyor. Derneğin yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de yaşanan kazalar sonucu her yıl en bir küçük ilçe nüfusu yaşamını yitirirken, orta büyüklükteki bir il ise yaralanıyor.

Son verilere göre Batman,Edirne, Eskişehir ve Ardahan illerinin; Hasankeyf, Lalapaşa, İnönü ve Pasof ilçe nüfüsları kadar yurttaşın yaşamını yitirdiğini karşılaştırmak mümkün.

"İstatistikler aslında bize bu kazaların birçoğunun önlenebilir olduğunu söylüyor. Trafik kazalarını önlemek çok basit, bu bizim elimizde trafik kurallarına uyarak" diyen Trafikte Haklarım Derneği, sosyal medyadaki kampanyalarına dair; Unutmayın ki yollarda hepimiz her gün yolcuyuz, yayayız, sürücüyüz trafiğin bir parçasıyız. Gelin bu farkındalığı hep birlikte yaratalım" dedi. 

EMNİYET KEMERİM TAKILI OLSAYDI

Öte yandan, 'Trafik Kazalarına Dur De' kampanyasına;  Ayçe Abana, Burak Demir,Temmuz Karikutal, Reha Özcan,  Ömür Gedik gibi oyuncuların yanı sıra müzisyen Burhan Şeşen, Dilan Çıtak Tatlıses gibi farklı mecralardan tanınmış kişilerde çektikleri videolar ile destek veriyor. 

 

Bu videolardan birinde ise Temmuz Karikutal, 2009 yılında geçirdiği trafik kazasında emniyet kemerinin takmış olsaydı engelli olmayabileceğini anlattı. Karikutal, " Eğer emniyet kemerim takılı olsaydı, ne boynum kırılırdı, ne de omirilik felci olurdum. Keşke dememek için lütfen tüm önlemlerimizi alalım" sözleriyle kampanyaya destek verenlerden.

Öne Çıkanlar