'Herkesin çalışacak işi vardır' diyen Erdoğan’a yurttaştan tepki: Yalan söylüyorlar, herkes ekmeğe muhtaç

'Herkesin çalışacak işi vardır' diyen Erdoğan’a yurttaştan tepki: Yalan söylüyorlar, herkes ekmeğe muhtaç
Erdoğan’ın ‘Ülkemizde isteyen herkesin çalışacak işi var’ sözlerine tepki gösteren yurttaş, ‘kamu kaynağı özelleştirilmişken iş nerede?’ dedi.

Üniversite mezunu gençler başta olmak üzere toplumun her kesiminden vatandaş son dönemde iş bulma sıkıntısı yaşıyor. TÜİK verilerine göre şubat ayında dar tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 579 bin, işsizlik oranı yüzde 10.7, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 21.8 oldu. DİSK-AR’ın Nisan 2022 raporunda ise İŞKUR verilerine göre Şubat 2021 ve Şubat 2022 arası bir yıllık dönemde kayıtlı işsiz sayısının 2 milyon 863 binden 3 milyon 188 bine yükselerek 325 bin kişi arttığı ifade edildi. TÜİK'e göre ise son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısı bu dönemler arası 623 bin azaldı. TÜİK, işsizlik oranının düştüğü yönünde rapor hazırlasa da vatandaş bunun böyle olmadığını düşünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da 16 Nisan’da yaptığı konuşmada, "Ülkemizde isteyen herkesin çalışacak işi vardır. Devletimiz ihtiyacı olan herkesin yanındadır" açıklaması tepki çekti. Yurttaşlar, "Türkiye’de zaten büyük bir işsizlik varken, pek çok kamu kaynağı özelleştirilmişken iş nerede?" diyerek tepki gösterdi.

‘HER ŞEYİ TOZ PEMBE GÖSTERME PEŞİNDELER’

İstanbul Mecidiyeköy ve Bakırköy’deki yurttaşlara Sözcü mikrofon uzattı. Yurttaşlar hayat pahalılığından dert yanarken Erdoğan’ın sözlerine tepki gösterdi.

Saim Babayiğit: Hayır. İş nerede? Bu kadar mülteci varken ve Türkiye’de zaten büyük bir işsizlik varken, pek çok kamu kaynağı özelleştirilmişken iş nerede? Günübirlik işlere giden insanlar işçi sayılmazlar. Bugün var, yarın yoktur. Türkiye’de büyük bir işsizlik olduğu herkes tarafından görülüyor. İktidar her konuda olduğu gibi bu konuda da kendi açığını kapatma peşinde. Her şeyi toz pembe gösterme peşindeler.

‘BENİM OĞLUM ÜNİVERSİTE BİTİRDİ, İŞ BULAMIYOR’

Mustafa Baş: İnsanların ortalama yüzde 40-50’si istediği işi bulamıyor. (İktidar yetkilileri çalışmak isteyen herkesin iş bulabileceğini söylüyor) Öyle bir şey yok. (Çevrenizde iş arayıp da bulamayanlar var mı?) Çok var. Benim oğlum üniversite bitirdi, iş bulamıyor. Bu yıl tekrar üniversite sınavına hazırlanıyor. Üniversite mezunları asgari ücrete çalışıyor ya…

Tolgahan Acar: Bulamaz. Üniversite okuyanların hepsi boşta geziyor. Benim arkadaşlarım okudu, şu an boştalar. Günde 12 saat çalışıyorum, asgari ücret alıyorum.

‘DİŞ HEKİMLİĞİ ÖĞRENCİSİYİM, YURT DIŞINA GİTMEYİ PLANLIYORUM’

Metehan Kaya: Bence yok. Zaten üniversite mezunlarının işsizlik oranını biliyoruz… Bulanlar da kendi alanında meslek bulamıyor. Ben diş hekimliği öğrencisiyim, mezun olunca iş bulabileceğimi düşünmüyorum. O yüzden yurt dışına gitmeyi düşünüyorum. (Şartlar böyle olmasaydı yine de gider miydiniz?) Gitmezdim.

‘YAŞA TAKILDIM, İŞ ARIYORUM, BULAMIYORUM’

Yılmaz Korkmaz: Yok, nerede… Bak boştayım, geziyorum. Yaşa takıldım, emekli de olamadım. Yedi yıldır bekliyorum emekli olmayı, aynı zamanda da iş arıyorum ama bulamıyorum. 51 yaşındayım, "Yaşlısınız" diyorlar. Diyor ki "İş çok", nerede çok? "Git bulaşık yıka", bulaşık yıkayla oluyor mu yani? Kaç kişi bulaşık yıkayacak? Yazık.

‘ÜNİVERSİTE OKUYUP DA ATANAMAYAN ÇOK’

Dursun Kirazkaya: İktidar yetkilileri olduğunu söylüyor ama yok. Şu anki durumu hiç iyi değerlendirmiyorum. Mesela gençler hiç çalışamıyorlar. (Çevrenizde iş arayıp da bulamayan var mı?) Çok… Üniversite okuyup da atanamayan çok.

‘NİYE BÖYLE BİR POLİTİKA İZLEDİKLERİNİ BİLMİYORUM’

Emre Akyüz: Bence yok. İş imkanı mevcut değil. Öğrenciyim, mezun olduğumda rahatça iş bulabileceğime inanmıyorum. Çünkü iş imkanları çok kısıtlı. (Neden böyle oldu sizce?) İktidardan dolayı. Niye böyle bir politika izlediklerini bilmiyorum. Halk psikolojik olarak da çok sıkıntıda. Gelecek belli değil, ne olacak belli değil. Her gün farklı bir şey oluyor, her şeye zam geliyor. Çok zor, çok sıkıntıda Türkiye.

Can Kar: Varsa göstersinler. Millete bir dal versinler, millet de tutunsun. Yoksa nasıl olacak? Ben çalışmıyorum, işsizim. (Neden iş bulamıyorsunuz?) Yaptığım işte hak ettiğim maaşı alamıyorum…

‘YALAN SÖYLÜYORLAR’

İsmini vermek istemeyen vatandaş: Kesinlikle yok. (İktidar yetkilileri) Onlar yalan söylüyor. Gidişat hiç iyi değil. Herkes ekmeğe muhtaç. Göründüğü gibi değil, halk perişan. (Çevrenizde iş arayıp da bulamayan var mı?) Çok var. (Neden bulamıyorlar?) Fabrika, üretim, hiçbir şey yok.

Öne Çıkanlar