Hindistan'dan sonra Çin de Rusya'dan 'ucuz petrol' alıyor

Hindistan'dan sonra Çin de Rusya'dan 'ucuz petrol' alıyor
Çin'deki petrol rafinerileri Rusya'dan ucuz petrol alacak. Rusya, ayrıca Kazakistan üzerinden Çin'e petrol geçişini artırmak için Kazakistan ile anlaştı.

+GERÇEK - Çin’deki petrol rafinerileri Rusya’dan ucuz petrol alımı yapıyor. Konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, ülkenin bağımsız rafinerilerinin Rusya’dan petrol alımı yaptığını belirtti.

Birçok şirket Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yaptırımlara maruz kalabileceği endişeleriyle Rusya’dan petrol alımlarını durdurmuştu. Enerji devi Shell savaşın başlamasının ardından Rusya’dan Ural petrolü aldığı için eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Çin’in bağımsız rafinerileri ülkenin petrol kapasitesinin dörtte birini sağlıyor.

"Çaydanlık" olarak adlandırılan Çin’in bağımsız rafinerilerinin Rus ESPO petrolünün yanı sıra Ural petrolü almayı da değerlendirdiği belirtiliyor.

Daha önce de Rusya'nın Ural petrolündeki sert düşüş sonrası Hintli alıcıların ilgisinin arttığı, Hindustan Petroleum Corp.'un yakın zamanda Haziran teslimatlı 2 milyon varil petrol aldığı belirtilmişti.

Rusya, Kazakistan üzerinden Çin'e petrol geçişini artırmak için Kazakistan ile anlaştı. İki ülke bu amaçla bir çalışma grubu oluşturacaklar.

Rusya, Ukrayna işgali nedeniyle ham petrolüne karşı olası AB yaptırımlarına karşı tedbirlerini arttırıyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak, Kazakistan ile  Çin’e transit petrol geçişini arttırmak için işbirliği yapma konusunda anlaştıklarını açıkladı. Açıklamaya göre, Kazakistan üzerinden Çin'e petrol geçişini artırmak için iki ülke bir çalışma grubu oluşturacaklar. 

Novak ayrıca Avrupa’nın şu an için Rusya’dan gaz almayı reddetmesinin imkansız olduğunu belirterek, "Eğer Rus petrolüne ambargo uygulanır ise petrol fiyatı 300 dolar/varili görebilir" dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar