Hindistan ve Bangladeş'te seller nedeniyle en az 60 kişi hayatını kaybetti

Hindistan ve Bangladeş'te seller nedeniyle en az 60 kişi hayatını kaybetti
Hindistan ve Bangladeş'te şiddetli muson fırtınalarının neden olduğu yıldırım çarpmaları ve toprak kaymaları sonucu en az 60 kişi öldü. Milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Bangladeş hükümeti afeti, ülkede "2004'ten bu yana yaşanan en büyük sel felaketi" olarak nitelendirdi. Bölgede yaşanan sellerin önümüzdeki günlerde daha da şiddetlenmesi bekleniyor.

Geçen hafta boyunca aralıksız devam eden yağmurlar, ülkenin kuzeydoğusundaki geniş bölgeleri sular altında bıraktı. Sağanaklar Hindistan'ın dağlık bölgesinden gelen güçlü yağışlarla daha da şiddetlendi.

Sular altında kalan hanelere ulaşımda güçlükler yaşandı. Askeri birliklerin kurtarma görevi için seferber edildiği bu bölgelerde okullar geçici barınaklara dönüştürüldü.

Ailesi Bangladeş'in Companiganj köyünde yaşayan 23 yaşındaki genç Lokman, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Cuma günü erken saatlerde bütün köy sular altında kaldı ve hepimiz mahsur kaldık. Bütün gün evimizin çatısında bekledikten sonra bir komşumuz bizi eski botla kurtardı. Annem hayatı boyunca hiç böyle bir sel görmediğini söyledi" dedi.

HİNDİSTAN'DA 5 GÜNDÜR YAĞIŞLAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Hindistan'ın Assam eyaletinde 5 gün aralıksız devam eden yağışların neden olduğu sellerden etkilenen kişi sayısı 1,8 milyonu geçti.
Assam Valisi Himanta Biswa Sarma gazetecilere verdiği demeçte bölge yöneticilerine sel mağdurları için gerekli olabilecek tüm yardımın yapılması talimatını verdiğini söyledi.

Yetkililer, bölgede yaklaşık 3,1 milyon kişinin yerinden edildiğini ve bunların 200 bininin daha yüksek yerlerdeki geçici sığınaklara yerleştirildiğini söyledi.

Mevsimsel muson yağmurları, Güney Asya'daki çiftçilerin geçimini sağlaması için kurtarıcı nitelikte ancak yağışların Bangladeş ve Hindistan'daki yıkıcı etkisi artıyor. İki ülke de son yıllarda aşırı iklim olaylarında artışa maruz kalıyor.

İklim savunucuları tek başına iklim olaylarını doğrudan iklim değişikliğine bağlamamakla birlikte - özellikle alçak rakımlı ve yoğun nüfuslu ülkelerde küresel ısınmanın daha fazla felakete yol açabileceği konusunda uyarıyorlar.

Öne Çıkanlar