Hisse değeri yediye katlandı, Kent Gıda hisselerine tedbir geldi

Hisse değeri yediye katlandı, Kent Gıda hisselerine tedbir geldi
Hisse değeri son dört ayda yaklaşık yediye katlanan Kent Gıda hisselerinde 'kredili işlem yasağı' ve 'brüt takas' önleyici tedbir uygulanacağı açıklandı.

İki gündür yükselişiyle dikkat çeken Kent Gıda Türkiye’nin devlerini piyasa değerinde geride bırakmaya başardı. Şirketin halka açıklık oranı yüzde 0,54 seviyesinde.

Halka açıklık oranı oldukça düşük, piyasa değeri/defter değeri ile fiyat/ kazanç oranı oldukça yüksek olan bazı hisseler son dönemde Borsa İstanbul’da yaşadıkları sert yükselişlerle piyasa değerinde Türkiye’nin devlerini geride bıraktı.

Bu şirketlerin başında QNBFinansbank, Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Kent Gıda geliyor. Hepsi Borsa İstanbul’da ana pazar gruplarında yer alan bu şirketlerin halka açıklık oranı da sırasıyla yüzde 0,12, yüzde 0,92 ve yüzde 0,54 seviyesinde.

PİYASA DEĞERİ EN YÜKSEK HİSSELER SIRALAMASINDA 12'NCİ

Özellikle son iki günlük hareketiyle Kent Gıda, 3,5 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Böylece piyasa değeri en yüksek hisseler sıralamasında da 12’nci sıraya yükseldi. 468,1 milyar lira aktif büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük özel bankası olan Türkiye İş Bankası’nı geride bıraktı.

İş Bankası 2019 yılında 6,1 milyar TL net kâr elde ederken 58,9 milyar TL seviyesine ulaşan özkaynak büyüklüğü ile özel bankalar arasında ilk sırada bulunuyor. Hisse fiyatı 100 lirayı aştığında oldukça çok tartışılan QNB Finansbank da 20,4 milyar dolarlık piyasa değeriyle listenin ilk sırasında.

Hisse değeri son dört ayda yüzde 600 artan ve piyasa değeri Türkiye’nin en büyük özel bankalarından birini geride bırakan Kent Gıda için Borsa İstanbul’da flaş bir karar geldi. Dün akşam KAP’ta yayımlanan açıklamada, 10 Temmuz’dan (bugün) itibaren Kent Gıda hisselerinde "kredili işlem yasağı" ve "brüt takas" önleyici tedbir uygulanacağı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi’nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında Kent Gıda Maddeleri Sanayii ve Ticaret A.Ş. (KENT) payının piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle KENT payında 10/07/2020 tarihinden itibaren 1 ay süreyle mevcut "Açığa Satış Yasağı"na ilave olarak "Kredili İşlem Yasağı" ve "Brüt Takas" önleyici tedbirleri uygulanacaktır."

 

Öne Çıkanlar