Honduras’ın ilk kadın başkanı Zelaya göreve başladı: Elektrik ücretsiz olacak

Honduras’ın ilk kadın başkanı Zelaya göreve başladı: Elektrik ücretsiz olacak
Orta Amerika ülkesi Honduras’ta Xiomara Castro de Zelaya yemin ederek görevine başladı. Xiomara Castro 1 milyon yoksul aileye ücretsiz elektrik sözü verdi

ABD’nin 2009’da Honduras’ta yaptığı darbe sonrası 28 Kasım 2021 seçimlerinde faşist blok ve cunta sol ittfak karşısında yenilgiye uğradı. Oyların yüzde 51,12’sini sol ittfakın adayı Xiomara Castro (Xiomara Castro de Zelaya) aldı, yolsuzluğu ve yoksulluğu arttıran iktidardaki Honduras Ulusal Partisi’nin (Milli Parti) adayı Nasry Asfura yüzde 36,93 aldı. Böylece ordunun emrindeki skandallar ve yolsuzlukla anılan Ulusal Parti öncülüğündeki sağ blokun 12 yıllık iktidarı sona erdi.

Honduras’ın ilk kadın devlet başkanı seçilen Xiomara Castro (Xiomara Castro de Zelaya), başkanlık kuşağının kendisine takdim edilmesiyle başkent Tegucigalpa’daki Ulusal Stadyumda yaklaşık 29 bin destekçisinin önünde 27 Ocak 2022’de yemin etti ve göreve başladı. 27 Ocak 2026’a kadar görev yapacak.

YOKSULLARA ELEKTRİK ÜCRETSİZ OLACAK

Castro, konuşmasında 1 milyon yoksul aileye ücretsiz elektrik sözü vererek, "Cumhuriyete sadık kalacağıma, yasalara uyacağıma ve uygulayacağıma söz veriyorum" dedi.
Yoksulluk, göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve yolsuzlukla mücadelede kararlılık mesajı veren Xiomara Castro de Zelaya, eğitim, sağlık, güvenlik ve istihdamın ilerletilmesi için çabalayacaklarını söyledi.
Xiomara Castro de Zelaya, Honduras’ın kuruluşundan bu yana ilk kez kadın bir devlet başkanının bu görevi üstleneceğini vurgulayarak, "Bağımsızlığımızın ilanından beri 200 yıl geçti. Zincirleri kırıyoruz, gelenekleri kırıyoruz. Bu tarihi gerçek, ancak halkın çoğunluğunun görüşünden kaynaklanabilir. Honduras halkına, bu onur ve güven için teşekkür ederiz" dedi.

Yemin törenine, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İspanya Kralı 6. Felipe, Arjantin Başkan Yardımcısı Cristina Kirchner, eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales olmak üzere çok sayıda diplomatik temsilci katıldı.

UYUŞTURUCA'DAN ÜLKEYİ ÇEKİP ÇIKARMA SÖZÜ VERDİ

12 yıllık sağcı yönetim yolsuzlukla suçlanıyordu. 27 Ocak 2014 – 27 Ocak 2022 arası Devlet Başkanı olan Juan Orlando Hernandez’in kardeşi Antonio Hernandez, ABD’de uyuşturucu madde kaçakçılığı suçlamasıyla hapis yapmıştı. Devlet Başkanı Hernandez de, uyuşturucu ticaretiyle ilişkili olmakla suçlanırken, Xiomara Castro, seçim kampanyasında Honduras’ı, "narko-diktatörlük ve yolsuzluğun uçurumundan çekip çıkarma" sözü vermişti.

ZELAYA KİMDİR?

Xiomara Castro de Zelaya 28 Haziran 2009’da ABD Başkanı Barack Obama ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton destekli darbeyle darbeyle devrilen Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın eşi. Libre Partisi’nden aday olmuştu. Xiomara Castro de Zelaya darbecilerin yönettiği dönemde tartışmalı olan seçimler 2013 ve 2021’de Honduras cumhurbaşkanı adayı olmuştu. 2017’de başkanlık seçiminde Diktatörlüğe Karşı Birleşik Muhalefet cephesinin ortak adayı Salvador Nasralla idi, cumhurbaşkanı yardımcısı olarak da aday Xiomara Castro idi. Juan Orlando Hernandez’in oyların yüzde 42,6’sını, Nasralla’nın ise yüzde 41,6’sını aldığı söylenmiş, Hernandez’ başkan ilan edilmişti. Muhalefet 2017’de devlet başkanlığı seçimlerinde hile yapıldığını söyleyip protestolar yapmıştı. Sağcı hükümet, 10 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etmiş, gösterilere saldırıda ölümler olmuştu.

Öne Çıkanlar