HSBC, dolar/TL tahminini yükseltti: TL daha belirgin şekilde değer kaybedecek

HSBC, dolar/TL tahminini yükseltti: TL daha belirgin şekilde değer kaybedecek
HSBC, dolar/TL için yıl sonu tahminini 19,5'e yükseltti, 'İhracatın zayıflamaya devam etmesiyle TL'nin sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz' açıklaması yaptı.

İngiltere merkezli banka HSBC, son çeyrekte turizm gelirlerinin desteğinin azalmasıyla cari açığın daha da genişleyebileceğine işaret ederek, dolar/TL tahminini 2022 yıl sonu için 17,5’ten 19,5’e, 2023 ikinci çeyrek sonu için de 18,2’den 21’e yükseltti.

Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kur Stratejisti Murat Toprak imzalı notta, Türk Lirası'nın son aylarda yükselen enflasyonun reel faizleri daha da baskılaması, liralaşma stratejisinin ilk çoşkusunun kalmaması ve cari açığın genişlemesiyle birlikte değer kaybettiğine işaret edildi.

Notta, "Tabii ki destekleyici para politikası ile dolarizasyon arasındaki etkileşim Türk Lirası için risk faktörü olmayı sürdürecek ama en azından şimdilik bize göre ana endişe kaynağı değil. Bize göre, Türk Lirası için temel makro risk, bozulmanın beklentilerin üzerinde gerçekleştiği ödemeler dengesi dinamikleri ile ilgili. Rekor seviyelere yakın olan dış ticaret açığı, cari açığı, turizm sektörünün en güçlü olması gereken bir dönemde dahi genişletiyor. Mevsimsel turizm gelirlerinin daha az destekleyici olması ve Avrupa’da resesyon baskısı ile ihracatın zayıflamaya devam etmesiyle Türk Lirası'nın sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz" denildi.

Para politikası duruşunda önümüzdeki dönemde değişiklik olacağına dair bir işaret bulunmadığı belirtilen notta, kur korumalı mevduatın yurt içi yerleşiklerin büyük döviz alımlarını önlemede rol oynamaya devam ettiği değerlendirmesi yapıldı.

Öne Çıkanlar