'Hukukla inatlaşarak devlet yönetirseniz o devlet çöker'

'Hukukla inatlaşarak devlet yönetirseniz o devlet çöker'
Osman Kavala’nın yeniden tutuklanmasına tepki gösteren tutuklu yazar Ahmet Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu, 'Hukukla inatlaşarak devlet yönetirseniz o devlet çöker' dedi.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında iş insanı Osman Kavala'nın da bulunduğu biri tutuklu 16 sanığın yargılandığı davanın karar duruşmasında, firari sanıklar dışındaki tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi. Ancak, Kavala henüz tahliye edilmeden hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "15 Temmuz darbe girişimi soruşturması" gerekçesiyle gözaltı kararı verildi. Kavala, sonrasında çıkarıldığı mahkemece aynı gerekçeyle tekrardan tutuklandı. 

Tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazeteci-yazar Ahmet Altan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski milletvekili Eren Erdem hakkında açılan davalarda da benzer durumların yaşanması yargı kararlarını daha da tartışılır bir hale getirdi. 

Yazar Ahmet Altan'ın avukatı Figen Çalıkuş ve HDP Milletvekili Hüda Kaya, eleştirilerin odağında olan yargının durumunu ve aldığı kararları değerlendirdi. 

KLİKLER VE İKTİDAR ÇATIŞIYOR MU?

Selahattin Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının ardından hakkında tahliye kararı verilmesine rağmen başka bir dosya kapsamında tutukluluğuna devam edildiğini hatırlatan HDP'li Kaya, "Son gelişmelerle özellikle Kavala dosyasında da görüldüğü gibi Saray’a rağmen yargı içinde beraat kararı verebilecek bir direncin olduğuna mı işaret ediyor bilmiyorum. Kavala’nın beraat kararının ardından Erdoğan’ın müdahalesiyle yeniden tutuklanması iktidarın kendi içindeki kliklerle çatışma halini gösteriyor olabilir" yorumunda bulundu. 

‘AYYUKA ÇIKTI’

Son kararla birlikte iktidarın içindeki yapılanmalar ya da kliklerin "ayak oyunlarının" kamuoyuna ifşa olacak kadar ayyuka çıktığına dikkati çeken Kaya, "Bu da bize kendi aralarında ciddi krizlerin yaşandığını gösteriyor. Bunu yıllar öncesinde iktidarın cemaatle ilişkisinin bozulmasında da gördük. İktidar, o zaman cemaatle arasında sorun olmayacağı sanıyordu. Daha sonra gelişen olaylarda Türkiye’yi nasıl bir tablo içerisine soktuklarını hep beraber gördük. Bu son gelişmelerle birlikle devletin içindeki kliklerle iktidar arasında ciddi sıkıntıların ve kapışmaların olduğunu gösterdiğinin kanaatindeyim. Yani klikler ve iktidar Kavala üzerinden çatışmalarını sürdürüyor. Bu çatışmalar sonucunda halklar mağdur ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

‘İZAHİ MEŞRUİYETİ YOK’

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Gezi eylemleriyle ilgili sarf ettiği sözlere de değinen Kaya, "Gül o konuşmasında Gezi eylemlerine ilişkin pozitif açıklamalar yaptı. Bu açıklama Erdoğan’ın Kavala’yı hedef gösteren konuşmasından önceydi. Erdoğan Kavala’yı hedef göstererek, tekrardan tutuklanmasına neden olan o konuşmayla Türkiye’ye hem Avrupa hem de dünyaya nezdinde itibar kaybettirdi. Artık herkes yapılan bu hukuksuz yargılamaların farkında. Bunun izahı, meşruiyeti yok. Hukuken de bir karşılığı yok" ifadelerini kullandı. 

‘YARGI SARAY MEKANİZMASINA DÖNÜŞTÜ’

Yargı mekanizmasının artık sembolik bir şekilde işlediğine vurgu yapan Kaya, "Hakikati ortaya çıkarmak üzerine işleyen bir mekanizma değil artık. Saray’dan tek bir kişinin emir buyurduğu, hedef gösterdiği doğrultuda verilen direktifleri yerine getiren bir mekanizmaya dönüşmüş durumda yargı. İçlerinde yaşanan bu kapışmanın daha da derinleşeceğini düşünüyorum. Bu kapışmalar büyüdükçe de iktidarın ömrü kısalacaktır" dedi. Derinleşen bu kapışmada halkların demokrasi ve özgürlük mücadelesinin büyütülmesi gerektiğini, aksi takdirde bu kapışmada halkların büyük zararlar göreceği uyarısında bulunan Kaya, hakikat ve dayanışma çağrısında bulundu. 

AV. ÇALIKUŞ: HUKUKTA BÖYLE BİR ŞEY YOK

Gazeteci Ahmet Altan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasından ardından 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarpıtılarak, tahliye edildiğini anımsatan Altan’ın avukatlarından Figen Çalıkuşu ise, "Bilindiği üzere Altan hükümle birlikte tahliye oldu. Hükümden sonra ilk kez bir kişi skandal bir karar sonrasında tekrar tutuklandı. Hukukta böyle bir şey yok" dedi.

‘KILIF UYDURMAYA BİLE GEREK DUYMUYORLAR’

"Altan hukuksal zorbalık ile alınıp cezaevine götürüldü. Metin İyidil benzer bir şekilde İstinaf Mahkemesi'nin beraat kararına rağmen tekrar tutuklandı" diyen Çalıkuşu, "Şimdi Kavala durumunda da farklı bir şey geliştirdiler. Bunun benzerini de Atilla Taş’a yapmışlardı. Kılıf uydurmaya bile artık gerek duymuyorlar. Artık 'ben böyle istiyorum böyle olacak' anlayışı hakim. Kavala hakkında bir soruşturma var ise 20 aydır niye sanık cezaevinde olmasına rağmen bir işlem yapılmıyor. O soruşturmayı neden beraat aldığı güne kadar bekletiyorsunuz" diye sordu.  

‘HUKUKLA İNAT OLMAZ’

Çalıkuşu, şöyle devam etti: "Burada şunu görüyoruz; artık ortada hukuk devleti yok. Hukuk rahmetli oldu ve üzerine betonlar döküldü. Hukukla inatlaşarak, devlet yönetilemez. Eğer yönetirseniz, o devlet çöker. Zaten gelinen aşamada devletin bütün kurumlarının çöktüğünü tanıklık ediyoruz." (Mezopotamya Ajansı / Naci Kaya)

Öne Çıkanlar