Akar: Bir mağarada 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşıldı

Akar: Bir mağarada 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşıldı
Alıkonulan asker ve polislerin aileleri 'Devlet askerinin ya da polisinin olduğu yeri bombalar mı?' şeklinde açıklama yapmış, harekatın durdurulmasını istemişlerdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Pençe Kartal-2 Harekatı bölgesinde bir mağarada alıkonulan 13 Türkiye vatandaşının cenazelerine ulaşıldığını açıkladı. Akar'ın harekatı başlatma gerekçelerine ilişkin "Kaçırılan vatandaşlarımız ile ilgili istihbaratı teyit etmek ve gerekli müdahalede bulunmak maksadıyla; Gara bölgesinde 10 Şubat 2021'de 'Pençe Kartal-2 Harekatı' başlatılmıştır" şeklindeki ifadeleri dikkat çekti.  

Savunma Bakanı Akar "son derece özel ve kritik bir harekat" olarak nitelendirdiği Pençe Kartal-2 Harekatı'nda 48 kişinin öldürüldüğünü, 2 kişinin sağ ele geçirildiğini, bölgenin büyük ölçüde 'örgütten temizlendiğini' iddia ederek, "Operasyon tamamlandı. Kara ve hava unsurlarımız üslerine, kışlalarına güvenle döndü" ifadelerini kullandı. 

Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesine yönelik düzenlenen Pençe Kartal-2 Harekatı'nın sevk ve idare edildiği sınır hattındaki Harekat Merkezi'ne geldi. Harekatı gün boyunca Harekat Merkezi'nden takip eden Akar, harekata ilişkin bilgi aldı, talimatlar verdi.

‘KAÇIRILAN VATANDAŞLARIMIZLA İLGİLİ İSTİHBARATI TEYİT ETMEK...’

Pençe Kartal-2 Harekatı'ndaki son duruma ilişkin açıklama yapan Akar, "PKK/KCK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirmek, hudut güvenliğimizi sağlamak ve daha önce güvenlik nedeniyle açıklanmayan, teröristler tarafından kaçırılan vatandaşlarımız ile ilgili istihbaratı teyit etmek ve gerekli müdahalede bulunmak maksadıyla; uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak kuzeyi Gara bölgesinde 10 Şubat 2021'de 'Pençe Kartal-2 Harekatı' başlatılmıştır. Teröristlere ait barınak, sığınak ve mühimmat depoları ile sözde karargah yerlerinden oluşan 50'den fazla hedef başlangıçta hava harekatı ile başarılı bir şekilde tahrip edilmiştir" diye konuştu.

Hava harekatını müteakip hedef bölgesine kara unsurları helikopterlerle indirilerek kara operasyonunun başlatıldığını dile getiren Akar, şunları söyledi:

'13 VATANDAŞIMIZIN NAAŞLARINA ULAŞILDI’

"Kara operasyonunun başlangıcında 3 kahraman personelimiz şehit olmuş, 3 personelimiz de yaralanmıştır. Harekat boyunca 3’ü sözde üst düzey yönetici olmak üzere 48 terörist ölü, 2 terörist ise sağ olarak ele geçirilmiştir. Böylece bilinen toplam 50 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Ağırlıklı olarak yerli ve milli mühimmat kullanılan harekatta terör örgütünün söz konusu bölgedeki varlığına ağır bir darbe indirilmiş ve bölge kontrol altına alınmıştır.

Pençe Kartal-2 Harekat bölgesinde faaliyetlerimiz devam ederken, yoğun çatışmaları müteakip kontrol altına alınan mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşılmıştır. Yapılan ilk incelemede masum ve silahsız vatandaşlarımızdan birinin omuzundan, diğer 12 vatandaşımızın başlarından vurularak şehit edildikleri tespit edilmiştir. Böylece PKK’nın kalleş ve cani yüzü bir kez daha görülmüştür. Sağ olarak ele geçirilen iki teröristin verdiği ilk bilgilerde ise vatandaşlarımızın mağaraya yönelik harekatın başlangıcında sözde mağara sorumlusu terörist tarafından şehit edildikleri ifade edilmiştir. Bu arada vatandaşlarımızı şehit eden mağaradaki teröristlerin tamamı etkisiz hale getirilmiştir."

‘VATANDAŞLARIMIZLA İLGİLİ İŞLEMLERİ BAŞLATTIK’

Operasyonların tamamlandığını, kara ve hava unsurlarının üslerine, kışlalarına güvenle döndüğünü söyleyen Akar, "Şehit vatandaşlarımızla ilgili adli işlemler Malatya’da başlatılmıştır. Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkemizin ve milletimizin güvenliği için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir. Harekat sırasında hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için de acil şifalar dileriz" ifadelerini kullandı.

'KRİTİK VE ÖZEL BİR HAREKATTI'

Harekatı gerçekleştiren personeli kutlayan Akar, şöyle devam etti:

"Son derece özel ve kritik bir harekat icra edildi. Gerçekten önemli, özel bir harekat yapıldı. Çok geniş bir alanı kapsayan zor arazi ve iklim koşullarında zor bir harekat gerçekleştirildi. Harekatla bölgeye yerleşen, yeniden yapılanmaya çalışan ve bir şekilde hudutlarımıza, güvenlik güçlerimize ve halkımıza saldırı hazırlığında bulunan tüm unsurlar da büyük ölçüde etkisiz hale getirildi. Şu anda 50 teröristin etkisiz hale getirildiği bilgisi olmakla beraber aldığımız çeşitli duyumlar, istihbarat kurumlarımızın çalışmaları var. Onların sonunda etkisiz hale getirilen terörist sayısının çok daha fazla olacağı yönünde değerlendirmeler bulunmaktadır. Keşke 13 vatandaşımızı oradan sağ salim çıkarabilseydik. Ancak alçaklar, caniler, bu silahsız masumları yaptıkları katliamla şehit ettiler."

Akar sözlerinin sonunda harekatla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve sıralı komutanlarını tebrik etti.

GENELKURMAY BAŞKANI GÜLER: KAÇIRILAN VATANDAŞLARIMIZIN BURDA OLDUĞUNA DAİR KANITLAR BULDUK

Güler "2015 yılından önceki ortamda kaçırılan personelimiz var. Bu vatandaşlarımızı da çok çeşitli mağaralarda saklayarak kaçırmaya çalıştılar. En sonunda istihbarat kurumlarımızdan aldığımız bilgiler, elde ettiğimiz bizim kendi özel çalışmalarımız, keşif unsurlarının çalışmaları sonucunda bunların Gara bölgesinde olabileceğine dair çok iyi kanıtlar bulduk ve bunların üzerinde de çalışmaya başladık. Bu alandaki araziye model araziler ve tesisler yaparak ilgili birliklerimiz bizzat üzerinde yoğun çalışmalar yaptılar."

Tüm bu çalışmaların ardından hava harekatının 10 Şubat saat 02.55'te 41 uçakla bölgede belirlenen tüm hedefleri aynı anda imha edecek şekilde başlatıldığını aktaran Orgeneral Güler, "Bu harekatımıza ayrıca Havadan İhbar Kontrol uçağımız, tanker uçaklarımız, destek uçaklarımızla SİHA'larımız da iştirak etmiştir. Yine 10 Şubat saat 04.55'ten itibaren kara harekatımız başladı. Kahraman unsurlarımızı helikopterlerle bu 75'e 25 kilometrelik alandaki planlanmış hedeflere indirdik. Yaşanan ilk temasta 3 kahraman silah arkadaşımızı şehit verdik. 3 personelimiz yaralandı" dedi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin Garê alanına başlattığı hava destekli askeri operasyon devam ederken, operasyonun ikinci gününde HPG’den yapılan yazılı açıklamada, "havadan yapılan bombardımanlarda savaş esirlerinin tutulduğu bir kampın vurulduğu" bilgisi paylaşıldı. Bu konudaki bilgilerin daha sonra paylaşılacağı kaydedilen açıklama, PKK tarafından alıkonulan MİT mensubu, polis ve askerlerin ailelerini korkuttu. Bunun ardından açıklama yapan aileler "Devlet askerinin ya da polisinin olduğu yeri bombalar mı?" diye sormuştu. Aileler, çocuklarının can güvenliğinden endişe duyduklarını belirtmiş ve harekatın durdurulmasını istemişlerdi.

Bu çağrıların ardından harekatla ilgili açıklama yapan Hulusi Akar bir mağarada alıkonulan 13 Türkiye vatandaşının cenazelerine ulaşıldığını açıkladı. Akar, hayatını kaybeden kişilerin ise isimlerini açıklamadı.

Operasyona dair 11 Şubat’ta açıklama yapan HPG, çözüm sürecinin sonlandırılmasının ardından yaşanan çatışmalarda alıkonulan MİT mensupları, asker ve polislerin bulunduğu kampın savaş uçakları tarafından bombalandığını duyurmuştu.

Çözüm sürecinin sona erdirilmesinin ardından yaşanan çatışmalarda MİT’in Yurtdışı Etnik Bölücü Faaliyetler Başkanı olduğu belirtilen E.P.  ile MİT İnsan Kaynakları Yöneticisi olduğu belirtilen A.G., 4 Ağustos 2017’de Süleymaniye’nin Dokan kasabasında alıkonulmuştu. Ayrıca alıkonulanlar arasında Sedat Sorgun,  Ümit Gıcır, Semih Özbey, Adil Kabaklı, Müslüm Altıntaş, Mevlut Kahveci, Sedat Yabalak, Süleyman Sungur ve Hüseyin Sarı isimli 9 asker ve polis de bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar