İBB Bilim Kurulu Üyesi: Eldivenler sahte bir güvenlik duygusu yaratıyor

İBB Bilim Kurulu Üyesi: Eldivenler sahte bir güvenlik duygusu yaratıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu Üyesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Melahat Cengiz, virüsün plastik yüzeylerde daha uzun süre tutunduğunu söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan kişisel önlemler yeterli olmamakla birlikte virüsün yayılmasına da neden olabiliyor.

Özellilkle koruyucu özelliği olduğu düşüncesiyle ellere takılan lastik eldivenler marketlerde hem market çalışanlar hem de müşteriler tarafından bir tedbir olarak düşünülyor. Ancak sağlık uzmanları bu durumun virüsün yayılmasına neden olduğu uyarısında bulunuyor.

'VİRÜS PLASTİK YÜZEYLERDE DAHA UZUN SÜRE KALIYOR'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu Üyesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Melahat Cengiz, lastik eldivenlerin sahte bir güvenlik duygusu yaratttiğı uyarısı yaparak, virüsün plastik yüzeylerde daha uzun süre tutunduğu söyledi.

T24'e konuşan Cengiz, eldiven kullanımının risk yarattığına ilişkin tartışmalı bir durumun söz konusunu olmadığını ifade ederek "Çöp toplayanlar ya da kirli bir yüzeyi anlık temizlemek zorunda kalanlar dışında eldiven kullanmak yanlış" dedi.

'ELDİVEN ÖZEL HALLER DIŞINDA KULLANILMAMALI'

Özel haller dışında eldiven kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken İBB Bilim Kurulu Üyesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Melahat Cengiz, "Markete giderken eldiven taktığınızı düşünün. Reyonlarda geziyorsunuz. Alacağınız ürünlere bakarken dokunuyorsunuz. Siz o eldivenin mikroorganizma kirlenmesine maruz kaldığını baştan kabul etmeniz gerekiyor" dedi.

'MASKELER ÜCRETSİZ DAĞITILSA DA SAYISI YETERLİ DEĞİL'

İnsanların kendini potansiyel enfeksiyon kaynağı olarak görmesi gerektiğini de belirten Cengiz, maske konusunda da Dünya Sağlık Örgütü'nün sonradan 'kullanılmalıdır' açıklamasını hatırlattı ve ücretsiz olarak dağıtılan maske sayısının yeterli olmadığını söyledi.

İstanbul özelinde örnek veren Cengiz, her gün işe giden insanlar için haftalık 5 adet maskenin yeterli olmayacağını çünkü bir maskenin en fazla 3 saat kullanılması gerektiğini söyledi.

Kullanıldıktan sonra sokağa atılan maske ve eldivenler için de uyarılarını yineleyen Cengiz, "Kullandıklarınızı mutlaka çöpe atın" dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar