İBB, Hamidiye su davasını kazandı

İBB, Hamidiye su davasını kazandı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketi Hamidiye Kaynak Suları, Hamidiye Burgaz Kooperatifi’ne karşı açtığı davayı kazandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki olarak faaliyet yürüten Hamidiye Kaynak Suları Turizm AŞ'nin geçmişi, İstanbul'un içme suyu ihtiyacının karşılanması için 1902 yılına dayanıyor.

Hamidiye Su, 1974 yılında dönemin İBB Başkanı Ahmet İsvan tarafından kurulan tesiste şişelenmeye ve ticari olarak satışa sunulmaya başlandı. 

İBB'nin davalı olduğu Hamidiye Burgaz Doğal Kaynak Suyu Kooperatifi ise faaliyete 1950’lerde başladı.

İki şirketi davada karşı karşıya getiren ise ‘Hamidiye’ markası oldu.

Hamidiye Kaynak Suları AŞ'nin, Hamidiye Burgaz’a karşı İstanbul 2. Fikrî ve Sinaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde açtığı davada, "marka hakkına tecavüz edildiği" ve "haksız rekabete yol açıldığı" gerekçe gösterildi. Davacı şirket, Hamidiye Burgaz’ın ürünlerinde ‘Hamidiye’ markasının kullanımına son verilmesini istedi.

Davalı şirket adına yapılan savunmalarda ise haklarındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, ürünlerinde öne çıkan markanın ‘Burgaz’ olduğu kaydedildi. Savunmalarda, davanın reddine karar verilmesi istendi.

'HAMİDİYE' İBARESİ İLE SATIŞI VE TANITIMI YASAKLANDI

Yapılan yargılama sonrası mahkeme davacı tarafın taleplerinin bir bölümünü haklı buldu. Mahkeme, Hamidiye Burgaz’ın, 12 bin 672 TL maddi, 500 TL de manevi tazminat ödemesine hükmetti. Mahkeme kararında ayrıca "Davalının tescilli bir markası var. Ancak buna rağmen, Hamidiye markası öne çıkarılmış. Bu durum, tüketici nezdinde davacının markası ile karıştırılabilir. Durum, marka hakkına tecavüz ve haksız rekabete yol açar" denildi.

Kararda ayrıca Hamidiye Burgaz ürünlerinde, davaya konu ibarenin kullanılmamasına karar verildi. Karara göre, davalı taraf ‘Hamidiye’ ibaresi ile ne ürün tanıtımı yapabilecek ne de satışını yapabilecek.

Mahkeme, Hamidiye Burgaz adına tescillenen iki markanın hükümsüzlüğüne karar verilmesini isteyen Hamidiye Kaynak Suları AŞ’nin bu talebini ise reddetti. Mahkemenin verdiği karara taraflar itiraz etti.

Öne Çıkanlar