İBB şirketleri Fortune Türkiye'de ilk 500 arasına girdi

İBB şirketleri Fortune Türkiye'de ilk 500 arasına girdi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin altı iştirak şirketi, Fortune 500 Türkiye listesinde yer aldı. Listeye İGDAŞ, Metro İstanbul, İSTAÇ, KİPTAŞ, İstgüven ve İstanbul Ulaşım oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) altı iştirak şirketi, Fortune 500 Türkiye listesinde yer aldı. Listede yer alan iştirak şirketler, İGDAŞ, Metro İstanbul, İSTAÇ, KİPTAŞ, İstgüven ve İstanbul Ulaşım oldu. Şirketlerin başarısını değerlendiren İstanbul Yatırım Ajansı (İYA) CEO’su Nihat Narin, "Bugün, bir değişim rüzgârı esiyor. İstanbul’da kuvvetle esen değişim ve gelişim rüzgarına yatırım yapanlar kazanacak" dedi.

Şirketlerin belli kriterler çerçevesinde performanslarını ölçme ve rekabetteki yerlerini görme olanağına sahip olduğu "Fortune 500 Türkiye" listesi açıklandı.

İBB, altı iştirak şirketi ile listede yer aldı. 2019 net satış rakamlarına göre yapılan değerlendirmede İBB şirketlerinden İGDAŞ 41'inci, Metro İstanbul 302'nci, İSTAÇ 304'üncü, KİPTAŞ 305'inci, İstgüven 362'nci ve İstanbul Ulaşım 457'nci sırada yer aldı.

Faiz ve vergi öncesi kârı en çok artıran şirketler arasında KİPTAŞ 5'inci sırada yer alırken, İstgüven sıralamada 33'üncü oldu. Satışlarını en çok artıran şirket sıralamasında ise İstgüven 40'ncı ve İstanbul Ulaşım 49'uncu sırada bulunuyor.

Farklı alanlarda faaliyet gösteren iştirak şirketleri ile değer yaratan İBB, istihdam olanaklarıyla sosyal ve ekonomik anlamda da şehrin kalkınmasına önemli katkılar sunuyor.

Ulaşımdan enerjiye, konuttan çevre yatırımlara kadar birçok farklı alanda faaliyet gösteren İBB iştirak şirketleri, sektörlerine yön verme özelliklerini koruyarak gelişiyorlar.

İSTANBUL 40 BİNDEN FAZLA ŞİRKETE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

İstanbul Yatırım Ajansı (İYA) CEO'su Nihat Narin, pandeminin doğal sonucu olarak 2020 yılında yatırımcıların temkinli bekleyişi devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

"8500 yıldır ticari geçiş bölgesi olan İstanbul, tarihin her döneminde tüm badirelere rağmen cazibesini her zaman korumuştur. Türkiye ekonomisinin yüzde 31'ini sağlayan İstanbul, 100'den fazla ülkenin 40 binden fazla şirketine ev sahipliği yapmaktadır. İBB ve iştirak şirketlerinin güçlü yapısı, İstanbul'un yatırım yapılabilir bir dünya metropolü olma niteliğini yatırımcılar açısından cazibeli kılıyor. Şeffaf ve uzlaştırıcı yaklaşımımız uluslararası çevrelerden olumlu geri dönüşler almaya başladı. Norveç'ten İngiltere'ye, Amerika'dan Çin'e, Japonya'dan İspanya'ya bir çok ülkenin ilgisiyle karşı karşıyayız. Projelerde potansiyel yatırımcıların, yatırımlar için ihtiyaç duyulabilecek finansmanı kendilerinin sağladığı modeller içerisinde iş birlikleri tekliflerini değerlendiriyoruz. Bugün, bir değişim rüzgârı esiyor. İstanbul'da kuvvetle esen değişim ve gelişim rüzgarına yatırım yapanlar kazanacak."

Fortune Türkiye 500 listesine giren İBB şirketleri şöyle sıralandı:

İGDAŞ: Doğal gaz hizmetlerini İstanbul'a sunan İGDAŞ, 8 milyar 451 milyon TL’lik net satışları üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 41'inci sırada, öz kaynak sıralamasında 43'üncü sırada, petrol, gaz türevleri üretimi ve dağıtımı sektöründe ise 6'ncı sırada yer alıyor.

METRO İSTANBUL: Bu yıl listeye 302'nci sıradan giriş yapan Metro İstanbul, 1 milyar 42 milyon TL’lik net satışları üzerinden yapılan değerlendirme sonucu; seyahat ve taşımacılık hizmetleri kategorisinde 15'inci, öz kaynak sıralamasında ise 235'inci sırada yer alıyor.

İSTAÇ: İSTAÇ, 1 milyar 38,4 milyon TL'lik net satışları üzerinden yapılan değerlendirme sonucu 304'üncü sırada yer aldı. İSTAÇ, Fortune 500'de işletme ve destek hizmetleri sektöründe de 5'inci olurken, öz kaynak sıralamasında da 217'nci sırada yer aldı.

KİPTAŞ: İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yaşanabilir ve güvenilir kentler üreten KİPTAŞ, geçen yıl bulunduğu 322'nci sıradan 305'inci sıraya yükseldi. Ayrıca, 1 milyar 38,2 milyon TL’lik net satışları üzerinden yapılan değerlendirme sonucu öz kaynak sıralamasında 104'üncü inşaat sektöründe ise 15'inci sırada bulunuyor.

İSTGÜVEN: İstanbul'da hizmet verilen tüm alanlarda güvenliği sağlamak amacıyla uzman personeliyle 7/24 üst düzey güvenlik önlemleri sunan İSTGÜVEN, listeye 362'nci sıradan giriş yaparak 879 milyon TL’lik net satışları üzerinden yapılan değerlendirme sonucu; öz kaynak sıralamasında 437'nci işletme ve destek hizmetleri sektöründe 7'nci sırada yer alıyor.

İSTANBUL ULAŞIM: Toplu ulaşım ve taşımacılık ihtiyacını karşılamak üzere faaliyet gösteren İstanbul Ulaşım, listeye 457'nci sırada giriş yaptı. Ayrıca 652 milyon TL’lik net satışları üzerinden yapılan değerlendirme sonucu, öz kaynak sıralamasında 448'inci, seyahat ve taşımacılık hizmetleri kategorisinde 17'nci sırada yer aldı.

Öne Çıkanlar