İbrahim Çanakcı: 20 yıllık reçetelerle değil, bugünün metotlarıyla ekonomiyi kalkındıracağız

İbrahim Çanakcı: 20 yıllık reçetelerle değil, bugünün metotlarıyla ekonomiyi kalkındıracağız
Ali Babacan ile birlikte 'Ekonomi Eylem Planı'nı açıklayan Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, ilk açıklamaları +GerçekTV’deki 'Gündemin Gerçekleri' programında yaptı.

DEVA Partisi genel başkanı Ali Babacan, bu hafta partisinin beşinci eylem planını bütün ekonomi kurmaylarıyla birlikte açıkladı. Ali Babacan ile birlikte "Ekonomi Eylem Planı"nı açıklayan Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, plana dair ilk açıklamaları +GerçekTV’de Bilgehan Uçak’ın "Gündemin Gerçekleri" programında yaptı.

Uçak’ın sorularını yanıtlayan Çanakcı, hem 119 maddelik planın detaylarını hem de DEVA iktidara gelirse ekonomide neler yapacaklarını anlattı. Açıklanan ve açıklanacak bütün eylem planlarının bir bütünün parçaları olduğunun altını çizdi.

Çanakcı, DEVA’nın Türkiye’nin en deneyimli kadro hareketi olduğunu söylerken, Babacan dönemindeki ekonomik başarıların hiçbir kritere göre küçümsenemeyeceğini ifade etti. Türkiye’nin G-20’de bir dönem 16. yere yükselmişken, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sonrasında 21. sıraya düştü. 

İbrahim Çanakcı, Ali Babacan’ın ısrarla tekrarladığı "ekonomi eşittir güven" sözüne atıfta bulunarak, şeffaflığın ve liyakatin olmadığı yerde güvenden söz edilemeyeceğini, o yüzden Bakan Nebati’nin Londra seyahatinin gerçekçi bir sonuç vermeyeceğini söyledi. 

YETKİSİZ BAKANLAR

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde her şeyin tek adamın kararına kaldığını ifade ederken "yetkisiz bakanların" bırakın genel müdürleri şube müdür yardımcılarını bile atayamadıklarını hatırlattı.

TÜİK verilerini baz alarak Türkiye’nin yoksulluk ve sefalette nereye geldiğini açıklayan İbrahim Çanakcı, Babacan döneminde "mutlak yoksulluğun" sıfıra düşmüş ve ortalama büyümenin 7.3 olduğunu hatırlattı. 

"Hiçbir dönemimizde böyle bir büyüme oranı yakalayamadık," diyen Çanakcı, diğer yandan şartların ve konjonktürün değiştiğini bildiklerini, yirmi sene önceki reçeteleri değil, bugüne uygun düşecek metotlarla ekonomiyi kalkındıracaklarını söyledi: "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile iki yılda 3.2 milyon insan ‘mutlak yoksulluğa’ düştü. 2021 ve 2022 rakamlarına bakıldığında tablonun daha da kötüye gittiğinin görülecektir. Gene TÜİK rakamlarına Türkiye’de 23 milyondan fazla insan ‘maddi yoksulluk’ içersinde."

'ENFLASYONU TEK HANEYE DÜŞÜRECEĞİZ'

"İktidarımızın en geç ikinci yılında enflasyonu tek haneye düşüreceğimizi taahhüt ediyoruz," diyen Çanakcı, semptomlarla değil kök sebeplerle uğraşacaklarını söyledi. Bu eylem planı ile pistin uçuşa hazır hale getirileceğini söylerken uçağın havalanabilmesi için tarım, sanayi, eğitim, dijital dönüşüm gibi alanların da olmazsa olmaz olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin işsizlik ve enflasyon gibi kronik sorunlarına DEVA olarak kalıcı çözümler üreteceklerini söyleyen İbrahim Çanakcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Büyümenin yapısını ciddi anlamda değiştirmeyi hedefliyoruz. İstikrarsız, dur-kalk tipi, krediye dayanan büyüme modelinden, güçlü, sürdürülebilir, kapsayıcı büyüme modeline geçeceğiz, diyoruz. 

Ne demek bu? Dört unsur var: Birincisi, büyümeyi kredi pompalamasına dayalı yapıdan verimliliğe dayana  yapıya kavuşturmak. İkincisi, büyümenin yapısını inşaat ve imar rantından sanayi ve tarım başta olmak üzere yüksek katma değerli sektörlere kaydırmak. Üçüncüsü, tüketim ve kamu harcamaları yerine yatırım ve ihracatı dayalı kılmak. Dördüncüsü de büyümenin ve refahın toplumun tüm kesimlerine hakkaniyetli biçimde yayılmasını sağlamak."

 

Öne Çıkanlar