Faiz indirimiyle dolardan kimler 300 milyar lira kazandı?

Faiz indirimiyle dolardan kimler 300 milyar lira kazandı?
İbrahim Kahveci, '128 milyar dolar satışından kim veya kimler 300 milyar liranın üzerinde kâr etti? Bu kâr için neden Merkez Bankası yeni bir politik söylem geliştirdi?' diye sordu.

ARTI GERÇEK - Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, son yazısında, 128 milyar dolar üzerinden yüzde 80 kâr elde edildiğini yazdı. 128 milyar dolar ortalama 6,30 civarı bir kurdan satıldığını belirten Kahveci, "70 milyar doları ülke içinde yabancı para mevduatlarında artışla ortaya çıktı. Geri kalan kısım ise yabancıların Türkiye’den çıkışta aldıkları döviz olarak kayıtlara geçti" dedi.

Kahveci yazısında, sadece iki yılda yüzde 80 kâr veya 440 milyar lira karşılığı alınan dolarlardan 300 milyar lira kâr elde edildiğinin altını çizdi.

Kahveci, "Bu satışın ise yine yaklaşık olarak 70 milyar doları ülke içinde yabancı para mevduatlarında artışla ortaya çıktı. Geri kalan kısım ise yabancıların Türkiye’den çıkışta aldıkları döviz olarak kayıtlara geçti.

Ya da şöyle izah edelim: Yabancı yatırımcılar Türkiye’den yatırımlarını çekerken (Başkanlık sistemi sonrası) ucuza döviz buldular ve ülkemizi terk ettiler. Yabancılara bu fırsatı kim, neden verdi sorusu çokça tartışıldı.

Bugün içeriye geri dönelim. 128 milyar doların yaklaşık 70 milyar dolarlık kısmını yurtiçinden kim veya kimler aldı?

Düşünsenize... daha iki yıl önce 6,30 kurdan aldığınız 70 milyar dolar karşılığında şu anda tam 300 milyar lira kâr etmiş durumdasınız" değerlendirmelerinde bulundu.

300 MİLYAR KÂRI SAĞLAMAK İÇİN MERKEZ BANKASI POLİTİK SÖYLEM GERÇEKLEŞTİRDİ

2,5 yıl önce kur yükselmesine önlem için birikmiş döviz rezervlerinin Merkez Bankası tarafından satıldığının hatırlatan Kahveci, "Başkan Kavcıoğlu’nun açıklamalarına bakılacak olursa, kur artışı cari işlemleri dengeleyecek ve bu şekilde kurlar bir süre sonra duracaktır. Ama burada ilk aşama yükselen kurlara bağlı bir politik tercihi gözler önüne seriyor. Acaba Merkez Bankası sadece cari işlemler için mi kur artışını destekler nitelikte konuşuyor ve buna bağlı faiz indirimleri gerçekleştiriyor?" ifadelerini kullandı.

HAZİNE GARANTİLİ MÜTEAHHİTLER DE KÂRLI ÇIKTI

Kahveci, kur yükselişinden 128 milyar doları alanların yanısıra Hazine garantili müteahhitlerin de olduğunu kaydetti, 160 milyar doları aşan Hazine garantimizin olduğunun altını çizen Kahveci, "Garantileri dolar ve euro ile olan bu 5-10 müteahhidin sadece son Merkez Bankası başkanlık değişiminden elde ettikleri kazanç 600 milyar lirayı aştı bile. Naci Ağbal koltuktan alındığında 1 dolar 7,28 TL ederken, bugün 1 dolar 11,20 TL karşılık buluyor. İşte bu farkın 160 milyar dolar üzerinden hesaplandığında ortaya çıkan karı 624 milyar TL etmektedir" dedi.

Öne Çıkanlar