İbrahim Kahveci: 83 milyonun parası kamu bankaları ile siyasilerin çevrelerine gidiyor

İbrahim Kahveci: 83 milyonun parası kamu bankaları ile siyasilerin çevrelerine gidiyor
Karar gazetesi yazarı Kahveci, 'Kamu bankaları adeta yardımlaşma fonuna döndü. Yardımı yapan 83 milyon ama faydalanan siyasi karar vericilerin çevreleri...' dedi.

ARTI GERÇEK - Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, bugünkü "Toplumsal istekler ve çöküş" başlıklı yazısında, "Kamu bankaları adeta yardımlaşma fonuna döndü. Yardımı yapan 83 milyon ama faydalanan siyasi karar vericilerin çevreleri. Ama tekrar edelim ki, bu parasal faturaların ödenmesi yapısal çöküşlere karşılık çok daha kolaydır" dedi.

Kahveci, "Toplum her zaman realiteyi yakalayabilir mi?" sorusuna cevap ararken, "Mesela kamu bankalarından ucuza kredi dağıtmak herkesin hoşuna gidebilir. Ucuz kredili tüketim ve ihtiyaçların giderilmesi önemli bir seçmen kitlesini memnun edecektir. Ama bunun bir sonraki adımında katlanarak büyüyen maliyeti yine toplumun ta kendisi ödemektedir" dedi.

Kahveci, 1991'den 2001 krizine giden süreci hatırlatarak, "Bizler 1991-2001 arası benze süreci yaşamış bir ülkeyiz. 'Kim ne verirse 5 lira fazlası benden' diyen rahmetli Demirel’in kriz faturası 2001’de karşımıza çıkıverdi. Sadece kamu bankalarının ‘görev zararı’ tanımlı açıkları 20 milyar dolar denilmişti. Burada elbette banka yöneticilerinin temelde sorunu yoktu. Siyasi emirle oluşan zarar toplumun cebine yönlendirildi" görüşünü dile getirdi.

Kahveci, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün farklı değil elbette. Kamu bankaları adeta yardımlaşma fonuna döndü. Yardımı yapan 83 milyon ama faydalanan siyasi karar vericilerin çevreleri. Bu parasal faturaların ödenmesi yapısal çöküşlere karşılık çok daha kolaydır.

Toplumun istekleri elbette önemlidir. Ama devlet yönetimi bu istekleri kısa vadeli çıkarlar yerine, orta ve uzun vadeli düşünmek durumundadır. Aksi halde günümüzü kurtarıp geleceği batıran bir ülke oluşturmuş oluruz."

Öne Çıkanlar