İçişleri Bakanlığı'ndan 'Düğünlerde havaya ateş açmayın' genelgesi

İçişleri Bakanlığı'ndan 'Düğünlerde havaya ateş açmayın' genelgesi
İçişleri Bakanlığı, düğün, nişan ve kutlama gibi etkinliklerde havaya ateş açılmasının engellenmesi için valiliklere genelge gönderdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, ülke genelinde bayram, düğün, uğurlama, spor müsabakası gibi kutlama faaliyetlerinde valiliklerce alınması istenen önlemler sıralandı.

Bakanlık Genelgesine göre, düğün ve nişan gibi kutlamalarda, silah kullanılmaması, havaya ateş açılmaması gibi durumlar için organizasyon sahiplerinden taahhütname alınacak.

Genelgeye göre açık alanlarda yapılacak kutlamalarda bakanlık tarafından hazırlanan 'Mutluluğa kurşun sıkma, geleceği karartma' yazılı afişler, düğüne gelenlerin görebileceği yerlere asılacak.

HAVAYA ATEŞ AÇAN KAMU PERSONELİNE DİSİPLİN VE SORUŞTURMA AÇILACAK

Katıldığı organizasyonlarda silahıyla havaya ateş açtığı tespit edilen kamu personeli hakkında disiplin işlemi başlatılacağı belirtilirken, açılacak soruşturmalarda da kamu görevlileri hakkında idari para cezası uygulanıp uygulanmadığına dikkat edilecek.

Genelgede muhtarların görevleri ise, 'Bölgelerinde havaya ateş açıldığını öğrendikleri anda kolluk birimlerine ihbarda bulunmak' olarak belirlendi.

Yine genelgede evlilik, düğün, nişan, sünnet gibi etkinliklerde herhangi bir aksaklığa mahal verililmemesi için valiler, kaymakamlar ve kolluk kuvvetlerinin etkinlik etkinlik teftişe çıkması istendi.

'OLAYLAR BİR YIL ÖNCESİNE GÖRE YÜZDE 18 AZALDI'

Bakanlığın yaptığı açıklamada, 2018 yılında alınan bu tedbirler sayesinde silahla havaya ateş açılmasından kaynaklanan üzücü olayların sayısının azaldığı belirtildi. Eylül-2018 ve Haziran- 2019 arasında meydana gelen olay sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18, 5'lik bir düşüş yaşandığı bildirildi. Valiliklerce genelgedeki önlemleri içeren 'genel emirlerin' yayımlanarak yürürlüğe konulduğu, Bakanlığın ayrıca önleyici tedbirlerin gözden geçirilmesini, kontrollerin arttırılmasını, mahallin şartlarına göre ilave tedbirlerin alınmasını istediği dile getirildi. Açıklamada, bu denetimlerin bizzat valiler, kaymakamlar ile kolluk kuvvetleri tarafından önemle takip edilmesi, herhangi bir aksaklığa mahal verilmemesi uyarısında bulunulduğuna da dikkat çekildi. (DHA)

Öne Çıkanlar