İddia: Boko Haram lideri çatışmada intihar etti

İddia: Boko Haram lideri çatışmada intihar etti
Beş yıl önce radikal İslamcı Boko Haram örgütü militanları, el-Barnawi ile Şekau arasında bölünmüş, el Barnawi IŞİD'in bir parçası olan ISWAP'ı kurmuştu.

Batı Afrika Eyaleti İslam Devleti (ISWAP) örgütü lideri Ebu Musab el-Barnawi'nin ortaya çıkarılan ses kaydında, radikal İslamcı Boko Haram lideri Ebubekir Şekau'nun öldüğünü söylediği kaydedildi. Geçtiğimiz haftalarda, Şekau'nun üzerindeki bombayı patlatarak kendisini öldürdüğü ileri sürülmüştü. Reuters ajansının elde ettiği ses kaydında, Musab el-Barnawi'nin Şekau'nun ölümünü doğruladığı aktarıldı. 

Musab el-Barnawi’ye ait olduğu belirtilen kayıtta, iki örgüt arasında çıkan bir çatışmada ISWAP militanlarının Boko Haram liderini yakaladığı ve Şekau'nun üzerindeki patlayıcıları patlatarak 18 Mayıs'ta intihar ettiği belirtildi. ISWAP'ın Şekau'ya 'kendilerine katılmak için fırsat verdiğini' söyleyen el-Barnawi, "Şekau, dünyada aşağılanmaktansa öbür dünyada aşağılanmayı tercih etti ve kendisini öldürdü" dedi.

Mayıs ayında Şekau'nun ölümüyle ilgili haberlerin yayınlanmasının ardından ABD, Boko Haram liderinin başına konulan 7 milyon dolar para ödülünü ISWAP'ın almayacağını açıklamıştı. Twitter paylaşımında, "Hey, IŞİD'in adamları. Onun kimliği ya da yeri için ödül almaya uygun değilsiniz. Bu program böyle çalışmıyor" denilmişti. 

Beş yıl önce radikal İslamcı Boko Haram örgütü militanları, el-Barnawi ile Şekau arasında bölünmüş, el Barnawi IŞİD'in bir parçası olan ISWAP'ı kurmuştu. Nijerya'nın kuzeyinde faaliyet gösteren Boko Haram'ın, 30 binden fazla insanı öldürdüğü ve saldırılar nedeniyle en az 2 milyon insanın yerinden edildiği tahmin ediliyor. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar