İddia: İmamoğlu davasına bakan hakimin tayini çıktı

İddia: İmamoğlu davasına bakan hakimin tayini çıktı
Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş, Ekrem İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davaya bakan hâkimi Hüseyin Zengin'in tayininin çıkarıldığını iddia etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı, "Ahmak’’ davasının yeni duruşması 21 Eylül tarihinde görülecek. İmamoğlu, bu davada Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine "Ahmak" demek ve kamu görevlilerine hakaret etmekle suçlanıyor. CHP’li başkan bu dava sonucunda 1 yılı aşkın bir ceza alırsa ‘siyasi yasaklı’ haline gelecek.

İmamoğlu’nun ceza alması ve başkanlığının düşürülmesi halinde, meclis çoğunluğu AKP’de olduğu için, belediye başkanlığı da CHP’den AKP’ye geçeceğini, bu nedenle davasının seyrinin çok ciddi olduğunu belirten Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş, İmamoğlu’nun yargılandığı davaya bakan hâkimi Hüseyin Zengin'in tayininin çıkarıldığını iddia etti.

‘İKTİDAR BİR AN ÖNCE SONUÇLANMASINI İSTİYOR’

Yarkadaş yazısında, "1 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, CHP’li İmamoğlu için 4 yıla kadar hapis istenmiş ancak davanın Hâkimi Hüseyin Zengin, uzman görüşünü içeren raporun incelenmesi için dosyayı savcılığa göndermişti. Hâkim Zengin, duruşmayı da 21 Eylül 2022 tarihine ertelemişti. Doğrusu, duruşmanın yapıldığı 1 Haziran günü herkes karar çıkmasını bekliyordu. Hakim duruşmayı erteleyince, adli çevreleri iyi bilen bir dostumu aradım ve 'Karar neden çıkmadı?' diye sordum. Yargı çevrelerinde etkili olan kaynağım, 'Hâkim Bey, belli ki bunaldı. İktidar bu işin bir an önce sonuçlanmasını istiyor." ifadesini kullandı.

Yarkadaş’ı yazısının ilgili bölümleri şöyle:

"İddialara göre, Ekrem Bey’e 2 yıl ceza vermesi yönünde ciddi telkinler var. Hâkim Bey’in yakın çevresine telkinlerden dolayı bunaldığını söylediğini biliyorum. Davayı erteleyerek zaman kazanmak istiyor olabilir’’ dedi. Kaynağım, "Çok bunalırsa tayinini de isteyebilir. Böyle şeylere çok tanık olduk’’ ifadesini kullandı.

Bu konuşmanın üzerinden neredeyse 50 gün geçti… Biz gözlerimizi 21 Eylül’e çevirmişken, önceki gün arayan başka bir kaynağımın verdiği bilgi ise olayın seyrinin değiştiğini gösteriyordu. Hukukçu kaynağım, "Ekrem Bey’in davasına bakan hâkimin tayinini çıkardılar. Hâkim Bey, Samsun’da görevlendirildi" bilgisini verdi. Ankara’da yaşayan ve adli çevrelerdeki gelişmeleri yakından takip eden kaynağım, "Hâkim Bey bu tayini istemiyormuş. Ancak buna rağmen, duruşmadan iki hafta sonra, 19 Haziran 2022 tarihli kararname ile görev yeri değiştirilmiş" dedi.

Kaynağımın iddiasına göre, beklemediği bir anda tayini çıkarılan Hâkim Zengin, itiraz için HSK’ya başvurmuş. Yakın çevresi ve mesai arkadaşlarına iktidarın adliye içindeki uzantılarının davaya yönelik ilgisinin kendisini bıktırdığını söylediği belirtilen Hakim Zengin, buna rağmen Kartal Adliyesi’ndeki görevinde kalmak istiyormuş. Kaynağıma göre, Hakim Zengin, mevcut görevinde kalabilmek için HSK’ya giderek sözlü talepte de bulunmuş.

Öne Çıkanlar